Αγροτικά

Ο Πελοποννήσιος ελαιοπαραγωγός με τις 408 διεθνείς βραβεύσεις

«Το μυστικό είναι ένα και τόσο απλό: Να είσαι ελεύθερος, να ακούς και να αφήνεις την ψυχή σου να σε οδηγεί, σε κάθε επόμενο βήμα της διαδρομής, σε κάθε στιγμή του ταξιδιού σου. Μου αρέσει να μαθαίνω, να μελετώ, να παρατηρώ και να ερευνώ. Αυτός είναι ο τρόπος έκφρασης μου, δεν επιδιώκω επιτακτικά το αποτέλεσμα, έρχεται όταν είναι η ώρα του, έρχεται όταν ολοκληρωθεί η διαδρομή που κάτι επιπλέον έχει να με διδάξει. Με αυτό το σκεπτικό η συμμετοχή στους αναγνωρισμένους διεθνείς διαγωνισμούς όλου του κόσμου ξεκίνησε συνειδητά το 2012, και μόνο μετά από 20 χρόνια δοκιμών και προετοιμασίας» μας λέει ο Γιώργος Σακελλαρόπουλος, εξηγώντας μας τους λόγους τις επιτυχίας του όπως ο ίδιος τους κρίνει.

Από το 2012 μέχρι σήμερα, οι Ελαιώνες Σακελλαρόπουλου τιμήθηκαν με πολλές και επαναλαμβανόμενες διεθνείς βραβεύσεις, φτάνοντας στον μοναδικό αριθμό των 408 διεθνών βραβείων.. «Συναγωνιζόμαστε ποιοτικά σε διεθνές επίπεδο εταιρείες και παραγωγούς από χώρες όπως η Ιταλία, η Ισπανία, η Τυνησία, η Γαλλία, το Μαρόκο, η Τουρκία, οι ΗΠΑ, η Αργεντινή, η Χιλή και πολλές άλλες», σημειώνει ο ίδιος. Ασφαλώς τίποτα δεν επιτυγχάνεται χωρίς κόπο, μιας και δυσκολίες πάντα υπάρχουν. Όταν, όμως, συνεχίζεις να αγωνίζεσαι γι’ αυτά που πιστεύεις, οι κόποι σου ανταμείβονται. «Επέμεινα, αγωνίστηκα σκληρά, αφοσιώθηκα απόλυτα σε όλο αυτό το εγχείρημα. Αγάπησα τη βιολογική ελαιοκομία με την ψυχή μου. Σημαντικό ρόλο έπαιξαν φυσικά και οι δικοί μου άνθρωποι, αυτοί που με πίστεψαν στα πρώτα μου βήματα, τότε που όλα ήταν αδύνατα να συμβούν και στους οποίους οφείλω πολλά», μας λέει.

Ποιοι είναι αυτοί; «Οικογένεια για εμένα δεν είναι μόνο οι κοντινοί μου άνθρωποι. Είναι όλοι όσοι βρίσκονται δίπλα μου σε αυτή τη διαδρομή των 30 χρόνων, από τους εργαζόμενους μέχρι τους ερευνητές και επιστήμονες μεγάλων πανεπιστημίων που διενεργούν μελέτες με τα προϊόντα μας. Αισθάνομαι πολύ βαθιά υποχρέωση σε όλους, διότι έχουν συμβάλει τα μέγιστα ο καθένας από την πλευρά του. Εννοείται πως όλα τα φυσικά μέλη της οικογένειάς μου έχουν κομβικούς ρόλους. Όλα τα βιολογικά ελαιόλαδα και οι ελιές μας είναι αμιγώς ιδιοπαραγώμενα με κυρίαρχο σημείο υπεροχής τους την απλότητα και τον πλουραλισμό στη γεύση τους, που θυμίζουν ξεχασμένες εποχές, ενώ παράλληλα διαθέτουν χαρακτηριστικά που βελτιώνουν την ανθρώπινη υγεία, ανήκοντας στα βιολογικά λειτουργικά τρόφιμα (bio-functional foods)».

Από το όνειρο στη γνώση και την εμπειρία
Το βιωματικό ταξίδι των βιολογικών ελαιώνων Σακελλαρόπουλου ξεκίνησε πριν από 30 χρόνια και εξελίχθηκε στην πορεία. «Αρχικά ήταν όνειρο και έμπνευση, που έφερε τη γνώση και την εμπειρία για να πετύχουμε τον στόχο, βασισμένο σε ένα κριτήριο σταθερότητας με τρεις άξονες: αναγνωρισμένη υψηλή ποιότητα, επιστημονική παρακολούθηση και απόδειξη. Δεν ήταν κάτι τυχαίο», αναφέρει ο Γιώργος Σακελλαρόπουλος. «Η ενασχόληση με την ελαιοπαραγωγή ήταν η εξέλιξη του ιδιαίτερου δεσμού που είχα αναπτύξει με το ιερό δέντρο της ελιάς και του φυσικού τρόπου ζωής. Αυτή ήταν και παραμένει η διέξοδος μου από την καθημερινότητα. Δεν είδα ποτέ την ελαιοκομία ως εργασία, ως κάτι που το κάνεις αναγκαστικά». 

Το πάθος για ποιότητα και καινοτομία κινητοποίησαν τον Γιώργο Σακελλαρόπουλο το 1992, όταν ακόμα η βιολογική γεωργία ήταν άγνωστη έννοια στη χώρα μας, να επιλέξει συνειδητά την πιστοποιημένη βιολογική ελαιοκαλλιέργεια. Ο τόπος του, άλλωστε, η Σπάρτη Λακωνίας δεν ήταν μια τυχαία επιλογή. Διακρίνεται από σχεδόν μηδενικά επίπεδα περιβαλλοντικής ρύπανσης και διαθέτει ιστορία με εμπειρία αιώνων στην ελαιοπαραγωγή. «Από το 1992, πέρα από την πιστοποίηση βιολογικής καλλιέργειας μας, έχω ασχοληθεί και έχω εντρυφήσει στην οργανοληπτική αξιολόγηση και ανάλυση των χαρακτηριστικών της γεύσης στα προϊόντα μας. Αυτό έγινε μετά από παρακολούθηση πολλών σεμιναρίων στην Ελλάδα και το εξωτερικό κυρίως, θέλοντας να μπορώ να έχω την δυνατότητα να αξιολογώ με ακρίβεια τις οργανοληπτικές ιδιαιτερότητες των ελαιοπροϊόντων μας και παράλληλα, να παρακολουθώ το διεθνή ανταγωνισμό. Ως επιστέγασμα αυτής της γνώσης, θα έλεγα ότι τα ποιοτικά, οργανοληπτικά και αρωματικά χαρακτηριστικά των προϊόντων μας προέρχονται κατά κύριο λόγο από τον ιδιαίτερο τρόπο καλλιέργεια μας. Πηγάζουν από το Terroir των βιολογικών ελαιώνων Σακελλαρόπουλου, που είναι το πρώτο Terroir ελαιολάδου που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα και μάλιστα διέπεται από τον όρο του Single Estate Terroir. Αυτό πρακτικά οδηγεί σε μια εξαιρετικά υψηλή ποιότητα, άριστα οργανοληπτικά στοιχεία, καινοτομία και ταυτότητα. Τα χαρακτηριστικά αυτά προσδίδουν προσωπικότητα και πλέον αναγνωρίζονται διεθνώς».

Εξαιρετικά παρθένα ελαιόλαδα με προσωπικότητα
Ο διεθνής οργανισμός γευστικής δοκιμής ελαιολάδων Savantes, έχει αξιολογήσει τα ελαιόλαδα των Ελαιώνων Σακελλαρόπουλου πολλές φορές τα τελευταία 10 χρόνια. Έχουν ενδιαφέρον τα αποτελέσματα της γευσιγνωστικής παλέτας που προέκυψαν για το βιολογικό ελαιόλαδο Φυλλικόν Πρωτέλαιο, από τους ειδικούς γευσιγνωστώστες – expert tasters του Savantes: «Αρώματα δεντρολίβανου, γεύσεις φρέσκων βοτάνων, βασιλικού, εστραγκόν, αποξηραμένης τομάτας, κρεμώδες, με ήπιο κάψιμο, ήπια γεύση ραδικιού, ελαφρά επίγευση καρδιάς αγκινάρας και ευχάριστο φυλλώδες άρωμα. Ισορροπημένο, περίπλοκο, αρμονικό και επίμονο με μακρά επίγευση. Ένα εξαιρετικό, ντελικάτο ελαιόλαδο που προσδίδει γεύση σε πιάτα υψηλής γαστρονομίας».

Τα καινοτόμα ελαιοπροϊόντα των Ελαιώνων Σακελλαρόπουλου είναι πολλά, επιγραμματικά θα λέγαμε, εκτός από το παραπάνω, το άθερμο Αγουρέλαιο, τα εξαιρετικά παρθένα μονοποικιλιακά ελαιόλαδα, τα αρωματικά Premium και Gourmet ελαιόλαδα με τον εμπορικό τίτλο Olive Oil Jewels αλλά και τα ειδικού τύπου πολυποικιλιακά ελαιόλαδα με ισχυρισμό υγείας βάσει του Ευρωπαϊκού κανονισμού 432/2012, με τον τίτλο Plus Health.

Επίσης, οι βιολογικές και gourmet ελιές, Καλαμών και πράσινες που είναι φυσικής ζύμωσης, με ελάχιστο αλάτι, χωρίς χημικά και συντηρητικά, χωρίς παστερίωση αλλά και οι Ανάλατες ελιές. Βαλσαμέλαιο, φυσικά καλλυντικά, βαλσαμοαλοιφές κεριού, χειροποίητα σαπούνια από βιολογικό ελαιόλαδο που διαθέτουν νόμιμες πιστοποιήσεις κυκλοφορίας και φυσικά λάδια σώματος συμπληρώνουν την προϊοντική οικογένεια των βιολογικών Ελαιώνων Σακελλαρόπουλου.

Τα προϊόντα των Ελαιώνων Σακελλαρόπουλου στη γαστρονομία
Κάνοντας πράξη όλους τους πρωτότυπους συνδυασμούς προϊόντων που παράγουν, οι Ελαιώνες Σακελλαρούπουλου δημιούργησαν μια γαστρονομική καινοτομία στην επίσημη ιστοσελίδα τους: μια βασική πλέον ενότητα Ελλήνων chef, οι οποίοι προτείνουν συνταγές με τα εξειδικευμένα ελαιοπροϊόντα των ελαιώνων Σακελλαρόπουλου. «Θέλω να τονίσω ότι πίστευα και πιστεύω στους Έλληνες chef, δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτα απολύτως από συναδέλφους τους στο εξωτερικό. Έχω την τιμή να συνεργάζομαι μαζί τους πιστεύοντας ότι προάγουν και εξάγουν αυτό που ονομάζω ποιοτικό ελληνικό γαστρονομικό πολιτισμό», αναφέρει ο Γ. Σακελλαρόπουλος.

Από πού πηγάζουν όλες αυτές οι γαστρονομικές ιδέες και οι πρωτότυποι συνδυασμοί γεύσεων των ελαιοπροϊόντων Σακελλαρόπουλου; «Είναι θέμα οπτικής…», λέει ο κ. Σακελλαρόπουλος, «…αλλά κυρίως δοκιμών και διαίσθησης. Πηγή έμπνευσης μας είναι πάντα η Φύση. Με μια πολύ πρωινή επίσκεψη στους ελαιώνες βλέποντας την ανατολή, μυρίζοντας τα αρώματα, την πρωινή δροσιά, την φρεσκάδα και ακούγοντας τους ήχους της φύσης. Εκεί δέχεσαι πολλά ερεθίσματα και έρχονται πράγματα ως εμπνεύσεις, ως ιδέες. Όταν οι ενέργειες που λαμβάνεις είναι των δέντρων, της γης που πατάς, του αέρα που αναπνέεις, του τοπίου που σε περιβάλλει, τότε προκύπτει η πεποίθηση να γίνει αυτό που είναι προορισμένο να γίνει».

 

Η συμμετοχή στις έρευνες μεγάλων πανεπιστημίων
Tα βιολογικά ελαιόλαδα των ελαιώνων Σακελλαρόπουλου υπερβαίνουν κατά 500 % περίπου το όριο των 250 mg/kg, που θέτει ο Ευρωπαϊκός κανονισμός και έλαβε υπόψη της η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων, όταν το 2012 αναγνώρισε τη θετική δράση των φαινολών στο οξειδωτικό στρες, επίσημα. Εκεί αναφέρεται ρητά πως «Οι πολυφαινόλες του ελαιόλαδου συμβάλλουν στην προστασία των λιπιδίων του αίματος από το οξειδωτικό στρες». Αυτά τα αποτελέσματα και οι μετρήσεις των υγειοπροστατευτικών συστατικών αποτελούν το σημείο αναφοράς και τους λόγους για τους οποίους τα βιολογικά ελαιόλαδα και οι επιτραπέζιες ελιές των ελαιώνων Σακελλαρόπουλου έχουν συμμετάσχει στα ευρέως γνωστά πανεπιστήμια της Αμερικής, Harvard και Yale, στις έρευνες και κλινικές μελέτες με τίτλο “Feeding America’s Bravest” και “Olives for Health” αντίστοιχα, οι οποίες μελετούν την επίδραση της ημερήσιας κατανάλωσης τους στην ανθρώπινη υγεία.

Ο κ. Σακελλαρόπουλος εξηγεί: «Τα βιολογικά ελαιόλαδά μας αξιοποιούνται στην τριετή έρευνα «Παρεμβατική Μελέτη Μεσογειακής Διατροφής», που πραγματοποιείται από το πανεπιστήμιο του Harvard και τη σχολή Δημόσιας Υγείας, στην καθημερινή διατροφή 1000 εθελοντών πυροσβεστών σε 44 πυροσβεστικούς σταθμούς των Ηνωμένων Πολιτειών. Σκοπός της μελέτης είναι να αποδείξει ότι αλλάζοντας τις διατροφικές συνήθειες, με επιστημονικά αποδεδειγμένο τρόπο ο κίνδυνος παθήσεων που οφείλεται στις συνθήκες εργασίας, μειώνεται σε εξαιρετικά υψηλά ποσοστά. Παράλληλα, οι βιολογικές ελιές Καλαμών των ελαιώνων μας συμμετέχουν αποκλειστικά στην έρευνα με τίτλο «Olives for Health», που διενεργείται από ερευνητές από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του πανεπιστημίου Yale της Αμερικής, σε συνεργασία με ερευνητές από το τμήμα Καρδιολογίας, της Ιατρικής Σχολής του Yale. Διενεργείται στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων που σχετίζονται με την ίδρυση του Ινστιτούτου Επιστημών Ελιάς και Υγείας του Yale (Yale Olive Sciences and Health Institute – YOSHI). Σκοπός της είναι να εκτιμήσει τα οφέλη στην ανθρώπινη υγεία, από την καθημερινή κατανάλωση των επιτραπέζιων βιολογικών ελιών μας».

Σημαντική είναι επίσης η πρώτη κλινική μελέτη του ΕΚΠΑ σχετικά με τη θετική επίδραση της καθημερινής κατανάλωσης ελιών τύπου Καλαμών των Ελαιώνων Σακελλαρόπουλου στο λιπιδαιμικό προφίλ υγιών εθελοντών και ειδικότερα στον λόγο LDL/HDL χοληστερόλης και στην προστασία του καρδιαγγειακού συστήματος. Ταυτόχρονα, διεξήχθη δεύτερη κλινική μελέτη, από το 2017 έως το 2021, στην οποία συμμετείχαν περισσότεροι από 100 ασθενείς εθελοντές και της οποίας τα αποτελέσματα αναμένεται να ανακοινωθούν σύντομα. «Τα εντυπωσιακά αποτελέσματα αυτών των δύο κλινικών μελετών, με ημερήσια πρόσληψη μόλις 5 βιολογικών ελιών μας, επέτρεψαν στην ερευνητική ομάδα της Φαρμακευτικής Σχολής του ΕΚΠΑ να μετατρέψει τις ελιές των ελαιώνων Σακελλαρόπουλου υπό την μορφή σκόνης σε κάψουλα με διεθνές δίπλωμα ευρεσιτεχνίας, για την μείωση της χοληστερόλης», αποκαλύπτει ο κ. Σακελλαρόπουλος και δεν μένει παρά να του ευχηθούμε να συνεχίσει να παράγει εξαιρετικά προϊόντα και να μας κάνει υπερήφανους σε όλο τον κόσμο.

info
Βιολογικοί Eλαιώνες Σακελλαρόπουλου, Σκούρα, Σπάρτη, Λακωνία, τηλ. 27310 81118 & 6932309909, www.bioarmonia.gr

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button