Πελοπόννησος

Ο ρομαντικός προορισμός στην Πελοπόννησο όπου δεν επιτρέπονται τα αυτοκίνητα

Εδώ θα βρείτε άλλους ρυθμούς και την απόλυτη ηρεμία και χαλάρωση μίας διαφορετικής εποχής.

Οι πρώτοι προορισμοί που μάς έρχονται αυτόματα στο μυαλό όταν σκεφτόμαστε μέρη στην Ελλάδα χωρίς αυτοκίνητα είναι, χωρίς αμφιβολία, το κοσμοπολίτικο νησί των Σπετσών και, βεβαίως, η φινετσάτη Ύδρα. Και τα δύο στον Σαρωνικό, σε μικρή απόσταση από την Αττική, πλημμυρίζουν από κόσμο από τις αρχές της άνοιξης μέχρι και το φθινόπωρο, ζώντας σταθερά στους δικούς τους αργούς και την, ίδια στιγμή, συναρπαστικούς ρυθμούς.

Όταν, όμως, μιλάμε για ορεινούς προορισμούς της χώρας μας, για μικροσκοπικά, γραφικά χωριουδάκια, «κρυμμένα» μέσα στη μεγαλειώδη φύση κάποιου ψηλού βουνού, τότε η έννοια της λέξης «ησυχαστήριο» αποκτά αυτόματα μία εντελώς άλλη διάσταση.

Την αποκαλούν και «Γιβραλτάρ της Ανατολής» εξαιτίας του βράχου της που παρουσιάζει έντονες μορφολογικές ομοιότητες με τον βράχο της πόλης που στέκεται ακριβώς στο μεταίχμιο ανάμεσα στην Ισπανία και το Μαρόκο. Η Μονεμβασία είναι ένας πανέμορφος, βαθιά ιστορικός τόπος, αδιαπραγμάτευτης γοητείας και κάθε βόλτα εκεί είναι ένα ουσιαστικότερο βήμα για να κατανοήσετε την ενέργεια αυτής της μαγευτικής καστροπολιτείας.

Το όνομα Μονεμβασιά προκύπτει από το πάντρεμα δύο λέξεων: Μονή και Έμβασις. Που σημαίνει η μοναδική είσοδος σε ένα νησί πάνω από τη γέφυρα. Μπαίνονταις στην πόλη θα αντικρύσετε το σημαντικότερο τοπόσημο της περιοχής, το εμβληματικό σπίτι του Γιάννη Ρίτσου, ο οποίος είχε καταγωγή από τη Μονεμβασιά. Κάπου εκεί θα πρέπει να αποχωριστείτε το αυτοκίνητο σας, πριν εξερευνήσετε με τα πόδια το παμπάλαιο βυζαντινό καλντερίμι που καταλήγει στη θαυμάσια κεντρική πλατεία του οικισμού. Άλλωστε, το να κινηθείτε με αμάξι σε αυτά τα στενά, απότομα, ανηφορικά δρομάκια θα ήταν από μόνη της μία εξαιρετικά δύσκολη υπόθεση. Στην πλατεία θα δείτε και το πέτρινο κανόνι και την εκκλησία του Ελκόμενου Χριστού. Ακριβώς απέναντι, το ιστορικό διατηρητέο κτίριο του 16ου αιώνα (τζαμί) όπου στεγάζεται η Αρχαιολογική Συλλογή Μονεμβασίας. Από εδώ διακλαδίζονται οι δρόμοι προς όλες τις γωνίες του Κάστρου.

Μετά από μία ανηφορική διαδρομή 15 λεπτών, ο επισκέπτης φτάνει στην Άνω Πόλης αλλά η θέα σίγουρα τον ξεκουράζει. Στα πόδια του η κάτω πόλη, τα τείχη και η θάλασσα, ενώ λίγο πιο πάνω δεσπόζει η εκκλησία της Αγίας Σοφίας χτισμένη στην άκρη του απόκρημνου βράχου. Το βράδυ μπορείτε να δειπνήσετε σε μία από τις πολλές ταβέρνες που συνδυάζουν την ντόπια παράδοση με την καταπληκτική θέα. Για ποτό προτιμήστε το Ενετικό, με επίσης καταπλητική θέα ή αν θέλετε να «ξεφύγετε» από το κάστρο στο Di Porto, με θέα το γραφικό λιμανάκι.

Σχετικά Άρθρα

Ενα Σχόλιο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button