ΑφιερώματαΤοπικά Νέα

Ο Στρατός των ενόπλων της Τριφυλίας το 1823

Ο Αντώνιος Αγαπηνός παππούς του μακεδονομάχου  Τέλλου Άγρα εκ Γαργαλιάνων   υποχιλίαρχος της Επανάστασης  .

Από τα «Τετράδια Ιστορίας»  του Παναγιώτη Α. Κατσίβελα, ιατρού 

Διατρέχοντας  και μελετώντας τα αντίστοιχα  έγγραφα από τα «αρχεία της Ελληνικής Παλιγγενεσίας» τα οποία και παρατίθενται στο παρόν κείμενο μπορούμε  μετά   βεβαιότητας  να αφηγηθούμε  ότι  μετά την επικράτηση  της Επανάστασης και  κατά το 1823 οι πληρεξούσιοι της  επαρχίας Τριφυλίας (Αρκαδίας ) προτείνουν τους  άξιους  δια στρατιωτικήν προαγωγή .

          Προεδρεύοντος        του     Ιωάννη Ορλάντου   συνεδριάζει το Βουλευτικό (Βουλή )   την 4 Μαΐου 1823 στην Τριπολιτζά και εγκρίνει την πρόταση του Εκτελεστικού ( Κυβέρνηση)την δημιουργία δύο στρατοπέδων εις την Πελοπόννησο και να διατηρηθεί η αναλογία συμμετοχής δια επιστρατεύσεως της κάθε επαρχίας και να κινούνται με επικεφαλής τον πρώτον αργηγόν τους – στρατηγό στο βαθμό .

Να κινηποιηθούν εις το Βουλευτικό τα ονόματα και οι σχέσεις βαθμού μεταξύ των αξιωματικών που θα αποφασίσει η επαρχία  .

 Όλα αυτά γίνονται προκειμένου να διοργανωθεί ο στρατός ώστε να μπορεί να ανταποκριθεί στις νέες ανάγκες της επανάστασης .

 

 

                               Προσωρινή Διοίκηση της Ελλάδος

                     Ο πρόεδρος του Βουλευτικού

Προς τον εκλαμπρότατον  Πρόεδρον του εκτελεστικού .

Εγένετο σκέψις εις το Βουλευτικόν περί προ βουλεύματος του Εκτελεστικού περί συστάσεως δύο στρατοπέδων κατά την Πελοπόννησον και καθ΄ όλα εγκρίθη , καθυποβάλλει δε το Βουλευτικόν εις του Εκτελεστικού την επίκρισιν το να φυλαχθή οπωσούν η αναλογία της στρατολογίας εις τας επαρχίας και να κινώνται τα στρατεύματα εκάστης  επαρχίας  με τον πρώτον αξιωματικόν του , και να γνωστοποιηθώσι τα ονόματά των προς το Βουλευτικόν και να σημειωθώσι εν ταύτω αι επαρχίαι από τας οποίας θέλει στρατολογηθώσι και να παρατηρηθεί  η φύλαξις των σχέσεων  των στρατηγών και των αξιωματικών μεταξύ των , έτι ως ελήφθησαν τα σωτήρια μέτρα περί της συγκροτήσεως των Πελοποννησιακών στρατοπέδων   …»

Τη 4 Μαΐου 1823, εν Τριπολιτζά

Ο Πρόεδρος του Βουλευτικού

ΙΩ. ΟΡΛΑΝΤΟΣ

 

Την ίδια ημέρα το Βουλευτικό εκλέγει τους επάρχους και εγκρίνει ομοφώνως τον Πιέρρον Πατριαρχέα Τρουπάκη (1)Έπαρχον της Επαρχίας Αρκαδίας (Τριφυλίας σήμερα ) , πλην όμως δεν έγινε ποτέ δεκτός από τον λαό της επαρχίας . Στα Φιλιατρά ειδικότερα γιουχαΐστηκε  και βιαίως εκδιώχθηκε από το σύνολο των κατοίκων . Σε προηγούμενη συνέλευση των δημογερόντων της Επαρχίας , είχε ζητηθεί ο Έπαρχος να μην είναι Μανιάτης . Εις την Κοινή Επαρχία Νεοκάστρου (Πύλου) και Μεθώνης εκλέγεται μετά ψηφοφορία ο προεστός  των Φιλιατρών Αλέξιος Λουκόπουλος κατόπιν ψηφοφορίας . Ο Αλέξιος Λουκόπουλος ήταν του περιβάλλοντος του Νικολάου Πονηρόπουλου Υπουργού των Οικονομικών στο Εκτελεστικό .

 

 

 

               Ο Πρόεδρος του Βουλευτικού

Εν ώ το Εκτελεστικόν προβάλλει διορισμούς διαφόρων επάρχων .. το Βουλευτικόν ενέκρινε ως κατωτέρω :

Εις Αρκαδίαν , τον Πιέρρον Πατριαρχέαν Τρουπάκην .         Εις Νεόκαστρον μετά Μεθώνης (ότι έκκρινεν εύλογον αι δύω αύται επαρχίαι δια οικονομίαν να διευθύνωνται παρ΄ ενός μόνον επάρχου, αντί του Παναγιωτάκη Πολυδωρόπουλου  τον κύριον Αλέξιον Λουκόπουλον , τη των πλειόνων ψήφων .

Εις την επαρχίαν Κορώνης τον κύριον Γεωργαντάν Νοταράν , ψήφω των πλειόνων.

Εις Ανδρούσαν , αντί του Αναγνώστη Π. Γιαννοπούλου , τη των πλειόνων ψήφων  ενέκρινε τον Παναγιώτην Μηχανίδην ..

Τη 4 Μαΐου 1823, εν Τριπολιτζά

Ο Πρόεδρος του Βουλευτικού

ΙΩ. ΟΡΛΑΝΤΟΣ

 

Οι πληρεξούσιοι της Τριφυλίας(Αρκαδίας )  προτείνουν αξίους των δια στρατιωτικήν προαγωγήν.  Επιλέγεται ο Μήτρος Αναστασόπουλος στρατηγός της Επαρχίας . Ο Αντώνιος Αγαπηνός (Αγαπηνόπουλος- πολλές φορές οι καλαμαράδες -γραμματικοί – τροποποιούσαν τα επώνυμα κατά βούληση και είναι η περίοδος που διαμορφώνονται τα επώνυμα της Πελοποννήσου και  να αποκτούν την κατάληψη -πούλος  δηλ υιός ) επιλέγεται από το σύνολο των δημογερόντων της Επαρχίας ως υποχιλίαρχος . αξιωματικός α΄ τάξεως . Μέχρι σήμερα γνωρίζαμε ότι ο Διονύσιος (Νιονιός) Αγαπηνός αδελφός του Αντωνίου Αγαπηνού ήταν ο αρχηγός των όπλων στους Γαργαλιάνους εις την επανάσταση του 1821.

Εδώ φαίνεται ότι και ο Αντώνιος Αγαπηνός παππούς του εθνομάρτυρα μακεδονομάχου  Τέλλου Άγρα , είχε την δική του επιφανή παράλληλη  αλλά και ξεχωριστή παρουσία στην Επανάσταση του 1821 .

Πέραν του Αντωνίου Αγαπηνού ορίσθηκε  ως εκατόνταρχος  και ο έτερος Γαργαλιανιώτης Γεώργιος Χαλαζωνίτης (2) αδελφός του Καπετάνιου Δημητρίου Χαλαζωνίτη που σκοτώθηκε σε μάχη με τους Τούρκους μεταξύ Νεοκάστρου  και Μεθώνης κατά την πολιορκία των κάστρων στις 3 Αυγούστου 1821 (Α. Γρηγοριάδου «Ιστορικαί Αλήθειαι» σελ. 97.)

Καθίσταται προφανές ότι ο Αντώνιος Αγαπηνός ήταν ένας διακριτός και ξεχωριστός οπλαρχηγός .

Στην συνέλευση των Δημογερόντων την  πόλη των Γαργαλιάνων εκπροσωπούσαν  ο Χριστόφιλος Παπαχριστοφίλου και ο Παναγιωτάκης Αναστασόπουλος .

 Κόλι (=τμήμα) ήταν υποδιαίρεση της επαρχίας και στο Κόλι του κάμπου ανήκαν η πόλη της Αρκαδιάς (=Κυπαρισσία) τα Φιλιατρά , του Γαργαλιάνου και οι Χώρες (=Χώρα ).

Αξιοσημείωτο είναι οι υπογράφοντες και τα ονόματα των αντιπροσώπων των διαφόρων τμημάτων της επαρχίας ,που μπορούν να  μας βοηθήσουν να συνθέσουμε τις τότε κοινωνίες .

          Συντάσσεται  η απόφαση και κατατίθεται προς τους Υπουργούς πολέμου Διονύσιο Τρουπάκη ή Μούρτζινου και εις τον Χριστόφορο Περραιβό . Και αρχίζουν όπως και οι άλλες επαρχίες έκαναν …

 

 

 

 

 

 

                               Εξοχώτατοι Υπουργοί των Πολεμικών

     Κύριοι Διονύσιε Τρουπάκη  και Χριστόφορε Περραιβέ.

 

Μιμούμενη η επαρχία μας Αρκαδία άλλας ελληνικάς επαρχίας επί τα στρατιωτικά αξιώματα , ιδού παριστάνει και αύτη με την παρούσαν της αναφοράν για μέσου ημών των νυν πληρεξουσίων επιτρόπων της , των εν τη παρούση αναφορά όντων υπογεγραμμένων , προς την υμετέραν εξοχότητα ότι οι κάτωθι συμπολίται  μας Αρκάδιοι γνωρίζονται παρ΄ αυτής ως άξιοι των εφεξής στρατιωτικών αξιωμάτων , δηλαδή :

Ο μεν κύριος Μήτρος Αναστασόπουλος να  είναι εφ΄ εξής στρατηγός όλων των Αρκαδίων αρμάτων .

Ο δε κύριος Κωνσταντίνος Λυμπερόπουλος να είναι χιλίαρχος

Ο δε κύριος Ιωάννης Γκρίτζαλης , χιλίαρχος

Ο δε κύριος Ιωάννης Καλαμπούκης , χιλίαρχος

Ο δε κύριος Γαλάνης Ζαφειρόπουλος , Χιλίαρχος

Αντώνης Αγαπηνόπουλος υποχιλίαρχος

Ο δε κύριος Αναγνώστης Τζοαντάρης , υποχιλίαρχος

Ο δε κύριος Γεώργιος Κωστόπουλος , υποχιλίαρχος

Ο δε κύριος Αναγνώστης Σαμπρής , υποχιλίαρχος

Χρίστος Γεωργακόπουλος υποχιλίαρχος

Θεοδωρής Σελέτος υποχιλίαρχος

Βασίλειος Παπαμαρκόπουλος υποχιλίαρχος

Γεώργιος Οικονομόπουλος υποχιλίαρχος

Αναστάσης Γυφτάκης υποχιλίαρχος

Αναστάσιος Γυφτάκης υποχιλίαρχος

Λιμπέρης Δημητρακόπουλος υποχιλίαρχος

Στέριος Γεωργακόπουλος ταξιάρχης

Αναστάσιος Ρέπας  ταξιάρχης

Γεώργιος Μητρόπουλος ταξιάρχης

Λάμπρος Κοσμάς ταξιάρχης

Χαραλάμπης Αργαλιώτης , ταξιάρχης

Βασίλειος Γεωργιόπουλος , ταξιάρχης

Θεοχάρης Κοκκίνης , ταξιάρχης

Δήμος Μανολόπουλος, ταξιάρχης

Γεώργιος Μεγάλης , εκατόνταρχος

Αναγνώστης Γκοτζόπουλος . εκατόνταρχος

Γιαννάκης Μητρόπουλος , εκατόνταρχος

Ρήγας Κότζιας , εκατόνταρχος

Χρίστος Αναστασόπουλος , εκατόνταρχος

Αγγελής Γυφτάκης , εκατόνταρχος

Αναστάσιος Γεωργακόπουλος , εκατόνταρχος

Κώστας Καραπατάς , εκατόνταρχος

Γεώργιος Χαλαζωνίτης , εκατόνταρχος

Φωτεινός Σκαπετορράχης , εκατόνταρχος

Ιωάννης Αγαπηνόπουλος , εκατόνταρχος

Χρόνης Παναγόπουλος , εκατόνταρχος

Διονύσιος Κωστόπουλος , εκατόνταρχος

Θανασούλης Δημητρακόπουλος , εκατόνταρχος

Δημήτριος Παπαδόπουλος , εκατόνταρχος

Ιωάννης Τάγαρης , εκατόνταρχος

Αθανάσιος Πούριος, εκατόνταρχος

Διό  παρακαλεί δι΄ημών η επαρχία μας Αρκαδία την υμετέραν εξοχότητα να παρησιάσετε την παρούσαν της αναφοράν όπου ανήκει και προσπαθήσετε με τον συνηθισμένον πατριωτικόν τρόπο σας να σταλθώσιν εις αυτήν την επαρχίαν μας το ογληγορώτερον , κατά το παρόν , τα ανήκοντα διπλώματα των άνω παραστηθέντων  Αρκαδίων αξιωματικών . Μένομεν δε με όλον το σέβας .

Εν Αρκαδία τη 4 Ιουνίου 1823

Κόλι Κάμπου :

Νικόλαος παπα-Καλόπουλος , Αλέξιος Χατζη-Μάνους ,Αναστάσιος Κατζαρός , Διονύσιος Κατζαρός , Αντωνάκης Καραπατάς ,Πανάγος  Βερηγόπουλος , Ευστάθιος Σακκούλας , Νικολάκης Κακαβόπλος , Χρ. Σακκούλας , Φωτεινός Σκαπετορράχης , Χριστόφιλος ΠαπαΧριστοφίλου . Αναγνώστης Οικονομόπουλος ,

Ζαννέτος Μαρασκόπουλος , Σταματέλος Στασινόπουλος , Παναγιωτάκης Αναστασόπουλος .

Κόλι Κοντοβούνια :

Παναγιώτης Καναβός   , Πανάγος Βλάχος, Γιάννης Καζογιάννης , Αναστάσης Γαμβρός , Αλέξης Πετουσάκης , Γεωργάκης Αναστασόπουλος , Γιωργάκης Καρατζόπουλος , Δημητράκης Σπανός , Φώτος Γιαννακόπουλος , Γιάννης Αναστασόπουλος , Ηλίας Κίτζιπλος , Δούκας Σπηλιωτόπουλος ,Ζίας Παπαδόπουλος , Πανούσης Πηταράς ,Γιάννης Δηλόπουλος , Αντώνιος Αντωνόπουλος ,Αναστάσης Ζηροκωστάς   , Αλεξανδρής , Κωνσταντής Πολυχρόνης ,

Ντέντας Φωτόπουλος , Γιώργης Βουλιμιώτης , Γιώργος Παναγιωτόπουλος , Μήτρος Ζιμπλής , Γιώργης Μπούρηκας , Βελητάρης Δημητρακόπουλος .

Κόλι Σουλιμά :

Ιωάννης ιερεύς , Γιαννάκης Κασάς , Γιωργάκης Φούφας , Καλάγκης  Κωστόπουλος, Θεοχάρης Ντούφας , Δήμος Γεωργακόπουλος.

Οι από Κλιάτα :

Κωνσταντής Μητρογιαννόπουλος , Γιάννης Πιακάς .

Οι από Κλείσωρας :

Δημότζης , Γιάννης Πολίτης , Θεοχάρης Λάμπρος .

Από Καψαρά   :

Σταύρος Ρούπης , Στασινός Καναβός , Φωτεινός , Γιώργης Γιαννόπουλος , Βελητάρης Δημητακόπουλος , Δημητράκης Μακρυγιάννης , Θεοδωράκης Παντελόπουλος .

Κόλι Ζούρτσας :

Αθανάσιος Ζαφιρόπουλος , Αναγνώστης Σταματόπουλος , Χριστόδουλος Γιωργάκη , Φώτης Γραμματικόπουλος , Δημήτρης Σκατασκόπλης , Δημήτρης Κριτζάλης , Θανάσης Χαμαζόχουλος , Καλόγηρος Μανολόπουλος , Γιώργης Λαλιώτης , Χρίστος Γεωργόπουλος , Γιώργης Κολιάδημος .

 

 

Μετά από  συζήτηση εγκρίνεται  από το Βουλευτικό στις 12 Ιουλίου 1823 και παραπέμπεται στο εκτελεστικό με υπογραφή του Αλέξανδρου Μαυροκορδάτου ως προέδρου του Βουλευτικού

 

 

 

 

…………………………………………………………………………………………………………………………

  • Τρουπάκης-Πατριαρχέας Πιέρος. Από την Καρδαμύλη. Το 1822 ο Πετρόμπεης του απένειμε το βαθμό του αντιστράτηγου της Πελοποννήσου20. Α.Α.Ε.Β.Ε., κουτί 172, φάκ. αριθ. 53. Στις 20 Ιανουαρίου 1825 προβιβάστηκε σε στρατηγό. ΓΑΚ, Υπουργ. Πολ., φάκ. 49, έγγρ. 110 και Εκτελ. φάκ. 53, επίσης Αρχ. Ελλ. Παλιγγ., τόμ 7, σ. 101
  • Ο Χαλαζωνίτης Γεώργιος το 1945 λαμβάνει από τον Όθωνα τον βαθμό του ανθυπολοχαγού

ΟΘΩΝ

ΕΛΕΩ ΘΕΟΥ

ΒΑΣΙΛΕΥΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

Ορίζομεν :

….

Β’ Ανθυπολοχαγούς με την απολαβήν της προικοδοτήσεως του βαθμού τούτου , τους …..

Γεώργιος Χαλαζωνίτης , εκ Γαργαλιάνας

………..

Ο Ημέτερος Υπουργός των Στρατιωτικών θέλει εκτελέσει το παρόν Διάταγμα

Εν Αθήναις , 14 Ιουνίου 1845

Σχετικά Άρθρα

Ενα Σχόλιο

  1. ΩΡΑΙΑ ΚΑΙ ΧΡΗΣΙΜΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ
    Ο ΒΑΘΜΟΣ ΤΟΥ ΤΑΞΙΑΡΧΗ ΜΕ ΠΟΙΟΝ ΘΑ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΟΥΣΕ ΣΗΜΕΡΑ
    ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΛΛΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ
    ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΑΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΘΕΟΧΑΡΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
    ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΠΟΙΟΝ ΕΧΟΥΜΕ ΤΟ ΕΠΩΝΥΜΟ ΟΙ ΘΕΟΧΑΡΑΙΟΙ -ΘΕΟΧΑΡΟΠΟΥΛΑΙΟΙ ΤΗΣ ΠΑΥΛΙΤΣΑΣ
    ΣΗΜΕΡΑ ΦΙΓΑΛΕΙΑΣ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button