ΠολιτικήΤοπικά Νέα

Ο ΣΥΡΙΖΑ Μεσσηνίας ζητά να μην κλείσουν οι τράπεζες τα υποκαταστήματά τους

Η παρέμβαση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Μεσσηνίας έχει ως εξής: “Η κυβέρνηση της ΝΔ με τα 340 εκ. ευρώ τραπεζικό χρέος, αδυνατεί να θέσει όρους στις τράπεζες προς όφελος του κοινωνικού συνόλου, ενώ ήδη έχει νομοθετήσει ασυλία στα τραπεζικά στελέχη.

Με δικαιολογία και πρόφαση τον ψηφιακό μετασχηματισμό οι τράπεζες προχωρούν σε κλείσιμο καταστημάτων (Πειραιώς 64 καταστήματα, Εθνική Τράπεζα 25 καταστήματα, Τράπεζα Αττικής), χωρίς να λαμβάνουν υπόψη τους τις ανάγκες της κοινωνίας και πολύ περισσότερο τις ανάγκες των εργαζομένων τους. Στο νομό μας ήδη έκλεισε το υποκατάστημα της Εθνικής στην Παραλία Καλαμάτας και ακολουθεί αυτό της οδού Αθηνών, ενώ το ίδιο συμβαίνει και με τα υποκαταστήματα της Πειραιώς στην Αριστομένους & Πολυχάρους, αλλά και στο Μελιγαλά.

Η ψηφιοποίηση χρησιμοποιείται ως δικαιολογία για να θέσει στο περιθώριο χιλιάδες συμπολίτες μας που δεν έχουν και δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση στα ψηφιακά μέσα.

Σε μια εποχή που λόγω πανδημίας και μέτρων αποφυγής συνωστισμού θα φαινόταν λογικό να ανοίξουν και όχι να κλείσουν καταστήματα, ώστε να αποφεύγονται οι μεγάλες ουρές πολιτών, δρομολογείται νέο κύμα κλεισίματος 96 τραπεζικών καταστημάτων που προστίθενται στα 158 που ήδη έκλεισαν το 2020!

Οι εργαζόμενοι έχουν να διαλέξουν ανάμεσα στην «εξαναγκαστική» εθελουσία έξοδο και την απόλυση. Μετά τις μαζικές απολύσεις των εργολαβικών τραπεζοϋπαλλήλων, οι απολύσεις από το τακτικό προσωπικό θα αυξήσουν τα ποσοστά της ανεργίας.

Ταυτόχρονα με τις απολύσεις, γίνονται προσλήψεις πανάκριβων στελεχών από την αγορά καθώς και πώληση εργασιών σε outsourcing. Προτού γίνει η πλήρης ψηφιοποίηση ή να εφαρμοστεί η τηλεργασία με δομημένο νομικό πλαίσιο, επιχειρείται ένας ισοπεδωτικός “ψηφιακός μετασχηματισμός” που στην ουσία του είναι οδοστρωτήρας εργασιακών δικαιωμάτων.

Έχοντας ήδη αποκλείσει την πλειοψηφία των μικρομεσαίων επιχειρήσεων από τον τραπεζικό δανεισμό και αγνοώντας το γεγονός ότι τα χρήματα των φορολογούμενων στήριξαν τις τράπεζες μέσω τριών ανακεφαλαιοποιήσεων με στόχο τη βιωσιμότητά τους, οι διοικήσεις των τραπεζών με ελλειμματική κοινωνική εταιρική ευθύνη λαμβάνουν αποφάσεις που οδηγούν σε υποτίμηση του βιοτικού επιπέδου και της ποιότητας ζωής.

Η κυβέρνηση της ΝΔ με τα 340 εκ. ευρώ τραπεζικό χρέος, αδυνατεί να θέσει όρους στις τράπεζες προς όφελος του κοινωνικού συνόλου, ενώ ήδη έχει νομοθετήσει ασυλία στα τραπεζικά στελέχη. Με τη ΝΔ στην κυβέρνηση οι τράπεζες που διασώθηκαν με κρατικό χρήμα, παραδίδονται στα χέρια ιδιωτών με μείωση της συμμετοχής του Δημοσίου.

Ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ επανειλημμένως έχει φέρει το θέμα της συρρίκνωσης του δικτύου των τραπεζικών καταστημάτων στη Βουλή, όπου η κυβέρνηση δεν απάντησε τίποτα ουσιαστικό και άφησε το θέμα στις Διοικήσεις των Τραπεζών. Όλο αυτό το διάστημα κυβέρνηση και διοικήσεις τραπεζών αγνοούν παντελώς τις διαμαρτυρίες τοπικών κοινωνιών και την αγωνία των εργαζομένων για την εργασία τους, ενώ οδηγούν σε συνεχείς χρεώσεις εκατομμύρια πολίτες μέσα από τις ψηφιακές συναλλαγές, καθώς ουσιαστικά με το κλείσιμο καταστημάτων σε αρκετές περιοχές, τις καθιστούν ως το μοναδικό μέσο για την εξυπηρέτησή τους.

Σήμερα απαιτείται να γίνει χρήση του δικαιώματος του βασικού μετόχου (δημόσιο) στο management των τραπεζών. Χρήση που σημαίνει ότι το δίκτυο των τραπεζικών καταστημάτων θα πρέπει να παίξει τον ρόλο που του αναλογεί στο Aναπτυξιακό  Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Οι τράπεζες να αναλάβουν τον αναπτυξιακό τους ρόλο – που έχουν εγκαταλείψει – και την χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας. Να προσφέρουν υπηρεσίες σε όλη την κοινωνία και όχι μόνο στα πέντε έξι μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα. Να αντιληφθούν ότι μέσα στις  υποχρεώσεις της εταιρικής τους ευθύνης είναι να αφουγκράζονται την φωνή και τις ανάγκες των τοπικών κοινωνιών. Τι έχουν να απαντήσουν όταν  στην Ελλάδα αντιστοιχεί ένας τραπεζοϋπάλληλος σε 292 κατοίκους, ενώ στην ευρωζώνη ένας στους 185 κατοίκους; Ας λάβουν υπόψη τους όχι μόνο τις ερωτήσεις και αναφορές του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και τις διαμαρτυρίες βουλευτών των υπόλοιπων κομμάτων, ακόμα και κυβερνητικών βουλευτών.

Η Νομαρχιακή Επιτροπή Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία στηρίζει τον αγώνα των κατοίκων και εργαζομένων ενάντια στο κλείσιμο τραπεζικών καταστημάτων του νομού μας. Η σχεδιαζόμενη συρρίκνωση του δικτύου των τραπεζών και η ραγδαία κατάργηση  των δικαιωμάτων των εργαζομένων δεν πρέπει να περάσει!”.

Σχετικά Άρθρα

Ενα Σχόλιο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button