Αθλητικά

Ο Σωτήρης Κυργιάκος ήταν μέσα σ’ ένα θαύμα της Λίβερπουλ

Πριν ξεκινήσει η εποχή Γιούργκεν Κλοπ, η Λίβερπουλ υπήρξε μια ‘σουρεαλιστική’ ομάδα, ένα σύνολο αταίριαστων και αμφιλεγόμενης αξίας παικτών. Τη σεζόν 2010-2011, ο Κένι Νταλγκλίς διαδέχθηκε τον Ρόι Χόντσον στο τιμόνι μιας ομάδας που είχε παίκτες που έβαζαν τα πόδια στη φωτιά, όπως ο Ντιρκ Κάουτ, ο Τζέιμι Κάραχερ και ο Λουίς Σουάρες, αλλά και ορισμένους που έμοιαζαν να έχουν έρθει από άλλο γαλαξία, όπως ο Τζέι Σπίρινγκ και ο Άντι Κάρολ. Στο τέλος της σεζόν, η ομάδα βρισκόταν μακριά από το Top 5 και βολόδερνε μεταξύ 6ης και 7ης θέσης. Η Άρσεναλ, από την άλλη, αναζητούσε στραβοπάτημα της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ για να αναρριχηθεί στην κορυφή της Premier League. Η συνάντηση των Λονδρέζων με την ομάδα του Μερσεϊσάιντ, δεν άφηνε κανέναν ασυγκίνητο.

Ο νέος Σάμι Χίπια

Ο Σωτήρης Κυργιάκος, αν και είχε αποκτηθεί ως back up λύση για την άμυνα, γρήγορα κατόρθωσε να γίνει απαραίτητος στη Λίβερπουλ. Κατά την πρώτη σεζόν του εκεί (2009-2010), όταν είχε βρεθεί στο ‘Άνφιλντ’ από την ΑΕΚ, ο Σταν Κόλιμορ, εντυπωσιασμένος από τον δυναμισμό του, τον είχε αποκαλέσει poster boy for the new Liverpool“. Τον Γενάρη του 2010, ύστερα από μια ηγετική εμφάνισή του σε ματς κόντρα στη Γουλβς, ο θρύλος της ομάδας, Ίαν Ρας, είχε πει γι’ αυτόν πως “είναι ο άνθρωπος που θα καλύψει το κενό που άφησε στην ομάδα ο Σάμι Χίπια.

Ένα θεότρελο απόγευμα

Στο πέρασμα των μηνών, ο… Έλληνας Χίπια έπαιξε βασικός σε ματς του Europa League, ήταν αρχηγός της ομάδας σε μια οδυνηρή αναμέτρηση για το Κύπελλο Αγγλίας κόντρα στη Νορθάμπτον που κατέληξε σε ήττα, ήταν εκεί στα εύκολα και στα (πολύ) δύσκολα. Στο τέλος της σεζόν 2010-2011, η Λίβερπουλ είχε ως μοναδικό στόχο την έξοδο στην Ευρώπη. Στην εκτός έδρας αναμέτρηση της ομάδας κόντρα στην Άρσεναλ, ο Κυργιάκος είχε πάρει τη θέση του Κάραχερ στο 62′ και μαζί με τον Μάρτιν Σκρτελ κρατούσαν με επιτυχία το μηδέν στο κέντρο της άμυνας.

Όμως στο 90+7′, ο Σπίρινγκ έκανε το μοιραίο λάθος, ανατρέποντας τον Σεσκ Φάμπρεγας εντός της περιοχής της Λίβερπουλ. Ο Ρόμπιν φαν Πέρσι βρέθηκε απέναντι από τον Πέπε Ρέινα. Το 1-0 ήταν γεγονός. Εντούτοις, η Λίβερπουλ δεν είχε πει την τελευταία λέξη και μάλιστα ο Κυργιάκος άλλαξε θέση και πήγε στην επίθεση για το θαύμα. Δεν είχαν περάσει περισσότερα από δυο αγωνιστικά λεπτά, όταν ο Λούκας Λέιβα βρέθηκε νοκ άουτ από τα σπρωξίματα των αμυντικών της Άρσεναλ, λίγα εκατοστά έξω από την μεγάλη περιοχή. Το φάουλ του Λούις Σουάρες έφερε όλη την Άρσεναλ μπροστά από τα γκολπόστ του Βόιτσιεχ Στσέζνι. Η μπάλα έφτανε στα πόδια του Λούκας, ύστερα από μια κόντρα στο τείχος. Σε μια διαβολική συνωμοσία της τύχης, ο Εμανουέλ Εμπουέ βρισκόταν πίσω από τον Βραζιλιάνο χαφ και τον ‘γκρέμιζε’ με τα χέρια. Πέναλτι!

Το τελικό 1-1 με σκόρερ τον Κάουτ στο 90+12′ σηματοδοτούσε ένα από τα πιο ανατρεπτικά, υπεράνω κάθε λογικής, φινάλε αγώνα εκείνης της Premier League.

Ο Κυργιάκος κέρδισε φήμη και σεβασμό από ένα ιδιαίτερα απαιτητικό κοινό οπαδών και συνέχισε τη διαδρομή του στα σαλόνια της Ευρώπης, παίρνοντας μεταγραφή στη Βόλφσμπουργκ.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button