Οικονομία

Ο χάρτης των αμοιβών: Οι μισθοί και τα επιδόματα από Μάιο ως Σεπτέμβριο – Αναλυτικά ανά μήνα

Η χώρα διανύει ήδη ένα πεντάμηνο στο οποίο θα κυριαρχήσουν οι χαμηλές αμοιβές –και μάλιστα καταβαλλόμενες σε μεγάλο βαθμό από το κράτος- σε μια προσπάθεια να περάσει η δύσκολη περίοδος της ύφεσης χωρίς να εκτοξευτεί η ανεργία.

Η αποτύπωση του σχεδίου της κυβέρνησης για την εργασία είναι η εξής:

Εποχικά εργαζόμενοι που δεν θα επιστρέψουν στη δουλειά τους και όσοι εισπράττουν ήδη το επίδομα ανεργίας, θα συνεχίσουν να ζουν και για το επόμενο διάστημα με το επίδομα ανεργίας δηλαδή από 360 έως 400 ευρώ.

Όσο για τους εργαζόμενους σε επιχειρήσεις με μείωση εσόδων 20%, μπορεί να κληθούν να δουλέψουν για τις μισές ώρες με “αντάλλαγμα” το 80% των αποδοχών τους οποίο όμως δεν θα μπορεί να πέφτει κάτω από τα όρια του κατώτατου μισθού δηλαδή τα 650 ευρώ μεικτά.

Όλα δείχνουν ότι θα είναι ένα δύσκολο καλοκαίρι με εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους να καλούνται να τα βγάλουν πέρα με πολύ λίγα χρήματα. Το τι θα γίνεται ανά μήνα, φαίνεται στο ακόλουθο “χρονολόγιο”

ΜΑΙΟΣ: Επιχειρήσεις οι οποίες επαναλειτουργούν έχουν τη δυνατότητα να διατηρήσουν μέχρι και το 60% των εργαζομένων σε καθεστώς αναστολής. Όσες επιχειρήσεις παραμένουν κλειστές και όλες οι επιχειρήσεις στους κλάδους του τουρισμού, της εστίασης, των μεταφορών, της εκπαίδευσης, του πολιτισμού και του αθλητισμού, μπορούν να διατηρούν ακόμη και το 100% των εργαζομένων σε αναστολή. Οι εργαζόμενοι δικαιούνται 534 ευρώ και το κράτος καλύπτει τις ασφαλιστικές εισφορές για το σύνολο του ονομαστικού μισθού.

ΙΟΥΝΙΟΣ: Το καθεστώς αναστολής παρατείνεται –και μάλιστα για το σύνολο των εργαζομένων μιας επιχείρησης- αποκλειστικά για τις επιχειρήσεις που παραμένουν κλειστές αλλά και για τις επιχειρήσεις στους κλάδους του τουρισμού, της εστίασης, των μεταφορών, του αθλητισμού και του πολιτισμού. Οι εργαζόμενοι εξακολουθούν να λαμβάνουν 534 ευρώ και το κράτος καλύπτει τις ασφαλιστικές εισφορές. Από 1η Ιουνίου ενεργοποιείται και ο μηχανισμός “συνεργασία”. Δικαίωμα συμμετοχής έχουν οι επιχειρήσεις που έχουν υποστεί μείωση των εσόδων τους κατά 20% -ανεξαρτήτως ΚΑΔ- και για το διάστημα Μαρτίου-Μαίου (σ.σ το διάστημα θα οριστικοποιηθεί με τον νόμο). Καλύπτονται όλοι οι εργαζόμενοι πλήρους απασχόλησης. Ο εργοδότης μπορεί να τους μειώσει τον χρόνο κατά 50% για να πληρώνει τον μισό μισθό. Και ο υπάλληλος θα λαμβάνει το 60% της διαφοράς. Δηλαδή, στα 1000 ευρώ μείωση του χρόνου εργασίας κατά 50% σημαίνει αμοιβή 500 ευρώ από τον εργοδότη και 300 ευρώ από το κράτος. Το τελικό ποσό δεν θα μπορεί να πέφτει κάτω από τα 650 ευρώ όσο είναι και ο κατώτατος μισθός. Στην περίπτωση του προγράμματος συνεργασία, οι ασφαλιστικές εισφορές πληρώνονται από τον εργοδότη και όχι από το κράτος. Οι ασφαλιστικές εισφορές υπολογίζονται επί του συνόλου των αποδοχών πριν γίνει η περικοπή του χρόνου εργασίας. Όσοι εισπράττουν το επίδομα ανεργίας και δεν βρουν δουλειά, θα εισπράξουν επίδομα ανεργίας και τον Ιούνιο. Το ίδιο θα συμβεί και με τους εποχικούς υπαλλήλους οι οποίοι δεν θα καταφέρουν να επανέλθουν στην θέση εργασίας τους. Άρα, αυτοί θα αμείβονται με 360-400 ευρώ ανάλογα με την οικογενειακή τους κατάσταση.

ΙΟΥΛΙΟΣ: Το καθεστώς της αναστολής παρατείνεται μόνο για τους κλάδους του τουρισμού, των μεταφορών, του πολιτισμού και του αθλητισμού. Επίσης παραμένει σε ισχύ το πρόγραμμα συνεργασία. Οι άνεργοι θα εξακολουθήσουν να λαμβάνουν επίδομα ανεργίας (καθώς θα δοθεί δίμηνο παράταση από τον Μάιο και μετά για όσους το επίδομα ανεργίας λήγει τον Μάιο) ενώ θα συνεχιστεί η καταβολή επιδόματος ανεργίας και στους εποχικά εργαζόμενους που δεν θα επιστρέψουν στην αγορά εργασίας.

ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ- ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ: Παρατείνεται το πρόγραμμα “συνεργασία” το οποίο λήγει τέλος Σεπτεμβρίου αλλά και η επιδότηση ανεργίας για τους εποχικά εργαζόμενους. Πάντως, στους εργοδότες δίνεται ισχυρό κίνητρο να προσλάβουν εποχικούς υπαλλήλους και αυτό είναι η πλήρης κάλυψη των εργοδοτικών εισφορών εποχικά εργαζομένων μερικής απασχόλησης από το κράτος.

www.thetoc.gr

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button