Πολιτιστικά - Εκδηλώσεις

“Ο Mηχανισμός των Αντικυθήρων – το tablet της αρχαιότητας” σε εκδήλωση στην Καλαμάτα

“Ο Mηχανισμός των Αντικυθήρων – το tablet της αρχαιότητας” είναι το θέμα που θα συζητηθεί στο “café-NEO”, στη συνάντηση που οργανώνει το Navarino Environmental Observatory (NEO) σήμερα στις 7.30 το απόγευμα, στο Ιστορικό Κέντρο Καλαμάτας. Η συνάντηση αυτή, με στόχο την επικοινωνία της επιστήμης, πραγματοποιείται στο Vino Banco Tapas Bar (Διός Ιθωμάτα 6). Ομιλητής θα είναι ο δόκτωρ Ξενοφών Μουσάς, καθηγητής Φυσικής Διαστήματος στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών: ένας από τους πρωταγωνιστές της μελέτης του μηχανισμού. Τα μυστικά του Μηχανισμού των Αντικυθήρων έχουν παρουσιαστεί σε εκατοντάδες εκθέσεις και ομιλίες σε όλον τον κόσμο, και αυτή τη Δευτέρα έχουμε την ευκαιρία να τα συζητήσουμε και στην πόλη μας.

Οπως σημειώνει ο διακεκριμένος αστρονόμος: «Σε αυτή τη συνάντηση θα απολαύσετε έναν αρχαίο υπολογιστή και αστρονομικό ρολόι, ένα αρχαίο αστρονομικό αυτόματο, ένα μηχανικό σύμπαν, ένα πλανητάριο, φτιαγμένο κάπου ανάμεσα στο 150 με 100 π.Χ. Εναν μηχανισμό που στην αρχαιότητα ονομαζόταν πινακίδιον, δηλαδή tablet (τάμπλετ)! Στα γρανάζια του μηχανισμού, μεταξύ άλλων, διαβάζουμε με ευχάριστη έκπληξη τα μαθηματικά και την φυσική που χρησιμοποιούσαν οι Ελληνες επιστήμονες τότε για να μελετήσουν τη φύση και να προβλέψουν τα φυσικά φαινόμενα που παρουσιάζει ο μηχανισμός».

Ποιος τον κατασκεύασε όμως και ποιες ήταν οι βασικές λειτουργίες και χρήσεις του μηχανισμού; Πόσο εξελιγμένος θεωρείται; Υπήρχαν και άλλα παρόμοια πινακίδια; Αυτό είναι μόνο ένα μέρος των ερωτημάτων και της θεματολογίας που θα συζητηθούν σήμερα στο “café-NEO”.
• Το Navarino Environmental Observatory (ΝΕΟ) είναι ο ερευνητικός σταθμός που λειτουργεί στη Μεσσηνία με στόχο την έρευνα και την εκπαίδευση για την κλιματική αλλαγή και το περιβάλλον στη Μεσόγειο. Το ΝΕΟ έχει δημιουργηθεί από τη συνεργασία του Πανεπιστημίου της Στοκχόλμης, της Ακαδημίας Αθηνών και της ΤΕΜΕΣ Α.Ε., και λειτουργεί από το 2010.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button