ΚυπαρισσίαΤοπικά Νέα

Παίρνει σάρκα και οστά η στερέωση του Κάστρου Κυπαρισσίας

Ξεκίνησε η πρώτη φάση των εργασιών του έργου «Στερέωση βραχωδών πρανών και θεμελίωσης των τειχών του Κάστρου Κυπαρισσίας», αρχικού προϋπολογισμού 1.565.712 ευρώ, με τον καθαρισμό των πρανών.

Ανάδοχος του έργου, που υλοποιείται από το υπουργείο Πολιτισμού, είναι η εταιρεία «ΟΚΤΑΝΑ Ανώνυμη Τεχνική και Εμπορική Εταιρεία – Βλασσοπούλου Μαρία του Αντωνίου» με προσφορά 1.484.643,93 ευρώ με ΦΠΑ..

Το έργο

Το έργο είναι ενταγμένο στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Πελοπόννησος 2014-2020» του ΕΣΠΑ 2014-2020 και μετά την υπογραφή της σύμβασης προβλέπεται ότι θα πρέπει να υλοποιηθεί μέσα σε διάστημα 640 ημερολογιακών ημερών (περίπου 21 μήνες). Το έργο αφορά στη στερέωση των βραχωδών πρανών και της θεμελίωσης των περιμετρικών τειχών του Κάστρου Κυπαρισσίας. Το ερειπωμένο κάστρο είναι κηρυγμένο ως αρχαίο μνημείο και είναι χτισμένο στην κορυφή απόκρημνου βραχώδους λόφου και καταλαμβάνει έκταση κατά προσέγγιση 66 στρεμμάτων. Τα τείχη του περιβόλου σώζονται σε μικρό ύψος, ενώ κυρίως στη βόρεια και την ανατολική πλευρά υπάρχουν τμήματα που δε διατηρούνται. Η τοιχοποιία τόσο των τειχών όσο και των κτισμάτων στο εσωτερικό έχει κατασκευαστεί σε διάφορες χρονικές φάσεις, με διαδοχικές ανακατασκευές και επεμβάσεις από τους κατά καιρούς κυρίαρχους Βυζαντινούς, Φράγκους, Ενετούς και Τούρκους. Οι φθορές στα περιμετρικά τείχη του Κάστρου οφείλονται στη συνδυασμένη δράση πολλών παραγόντων. Σύμφωνα με τη μελέτη για το έργο, χαρακτηριστικές φθορές είναι: ανάπτυξη βλάστησης και έλλειψη συνδετικού κονιάματος, αποκολλήσεις βραχωδών τεμαχίων, υποσκαφές θεμελίων, ρηγματώσεις, κατάρρευση ανωδομής.

Εργασίες

Οι εργασίες που θα πραγματοποιηθούν στο Κάστρο είναι συνοπτικά οι εξής:

-Καθαρισμός του πρανούς και αποψίλωση του ριζικού συστήματος βλάστησης από τη βραχόμαζα και τα θεμέλια των λιθοδομών

-Καθαίρεση των αποκολλημένων τεμαχίων βράχου σε ζώνη 2-3 μ. κατάντη της έδρασης των λιθοδομών και καθαίρεση των επισφαλών λίθων των θεμελίων σε ύψος έως 1.20 μ.

-Σφράγιση των ρωγμών της βραχόμαζας με τσιμεντένεμα

-Πλήρωση των κοιλοτήτων της βραχόμαζας και των θεμελίων με νέα λιθοδομή

-Βαθύ αρμολόγημα των λιθοδομών θεμελίωσης σε ύψος έως 1.20 μ.

-Τοποθέτηση ανοξείδωτων αγκυρίων βράχου για τη συγκράτηση επισφαλών τεμαχίων, είτε απευθείας στο βράχο, είτε σε δοκό έδρασης

-Τοποθέτηση ενημερωτικών πινακίδων στην είσοδο του αρχαιολογικού χώρου με κείμενα (και σε γραφή Braille) και φωτογραφικό υλικό

-Κιόσκι πληροφοριών με ψηφιακή εφαρμογή που θα έχει δυνατότητα εκφώνησης. Εκτύπωση ενημερωτικών φυλλαδίων (και σε γραφή Braille).

Σχετικά Άρθρα

2 Σχόλια

  1. Έργο απαραίτητο για το κάστρο.Προσπάθειες πολλές από διαφορετικές Δημοτικές Αρχές. Δρομολογήθηκε επί Δημαρχίας Κατσιβελα και Περιφερειακής Αρχής Τατούλη. Συμβασιοποιηθηκε επι Περιφερειακης Αρχής Νικα. Πέραν όμως των εργασιων στερέωσης των πρανών και θεμελίωσης των περιμετρικών τειχών ,το κάστρο έχει ανάγκη από πολλές εργασίες ακόμη.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button