Αγροτικά

Παγώνουν μέχρι νεωτέρας οι νέες άδειες για επαγγελματίες στις λαϊκές αγορές – κανονικά οι άδειες στους παραγωγούς

Απαγορεύεται η έκδοση νέας προκήρυξης επαγγελματικών αδειών πωλητών λαϊκών αγορών μέχρι την πλήρη λειτουργία του ΟΠΣΠΑ (Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης). Αντίθετα, για την έκδοση νέων αδειών παραγωγών πωλητών υπαίθριου εμπορίου δεν υφίσταται περιορισμός. Τα παραπάνω διευκρινίζει μεταξύ άλλων σε σχέση με τις διατάξεις του νόμου 4497/2017 περί υπαίθριου εμπορίου σε εγκύκλιό του ο γενικός γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, Δημήτρης Αυλωνίτης. Πιο αναλυτικά, στην εγκύκλιο αναφέρονται όλες οι λεπτομέρειες για την ανανέωση των υφιστάμενων αδειών, την έκδοση νέων, τη διαδικασία και τα δικαιολογητικά, καθώς και το ποια προϊόντα και σε ποιες αγορές επιτρέπεται να εμπορεύονται οι αδειούχοι πωλητές.

Έκδοση νέων επαγγελματικών αδειών πωλητών υπαίθριου εμπορίου μετά τη δημοσίευση του ν. 4497/2017

Η μεταβατική διάταξη της παρ. 4 του άρθρου 59 του ν.4497/2017 (ΦΕΚ Α΄171), όπως τροποποιήθηκε από την παρ.2 του άρθρου 121 του ν.4512/2018 (ΦΕΚ Α΄5), ορίζει ότι η έκδοση νέων επαγγελματικών αδειών υπαίθριου εμπορίου οποιασδήποτε μορφής, καθώς και η δημιουργία νέων λαϊκών αγορών, επιτρέπονται μόνο μετά την πλήρη λειτουργία του ΟΠΣΠΑ, η οποία θα ανακοινωθεί από το Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης, μέσω εγκυκλίου που θα εκδοθεί για το σκοπό αυτό. Η ως άνω διάταξη θέτει απαγόρευση ως προς την έκδοση νέας προκήρυξης επαγγελματικών αδειών μέχρι την πλήρη λειτουργία του ΟΠΣΠΑ.

Επισημαίνεται ότι, για την έκδοση προκήρυξης νέων επαγγελματικών αδειών απαιτείται και γνώμη των οικείων Επιτροπών Λαϊκών Αγορών (άρθρο 28 παρ. 6κ).

Έκδοση νέων αδειών παραγωγών πωλητών υπαίθριου εμπορίου για τις οποίες η διαδικασία είχε εκκινήσει πριν τη δημοσίευση του ν. 4497/2017

Άδειες παραγωγού πωλητή για τις οποίες είχε κατατεθεί αίτηση χορήγησης πριν την έναρξη ισχύος του ν. 4497/2017 (13/11/2017) και η έκδοσή τους εκκρεμεί, θα εκδοθούν από την Αρχή (δήμος μόνιμης κατοικίας ή περιφέρειες Αττικής και Κεντρικής Μακεδονίας) που είναι αρμόδια, σύμφωνα με το ν. 4497/2017, καθώς και τις διατάξεις αυτού.

Αιτήσεις και δικαιολογητικά που έχουν υποβληθεί αναρμοδίως διαβιβάζονται αμελλητί στην αρμόδια Αρχή, με ταυτόχρονη ενημέρωση του ενδιαφερομένου, επικαιροποιούνται και συμπληρώνονται, όπου αυτό απαιτείται. Ο φυσικός φάκελος της άδειας διαβιβάζεται, επίσης, στην αρμόδια Αρχή.

Έκδοση νέων αδειών παραγωγών πωλητών υπαίθριου εμπορίου

Η απαγόρευση έκδοσης νέων αδειών που τίθεται με την παρ. 4 του άρθρου 59, όπως τροποποιήθηκε με την παρ. 2 του άρθρου 121 αφορά μόνο τις επαγγελματικές άδειες. Κατά συνέπεια για την έκδοση νέων αδειών παραγωγών πωλητών υπαίθριου εμπορίου δεν υφίσταται περιορισμός.

Η υποβολή της αίτησης και των δικαιολογητικών γίνεται από τον ενδιαφερόμενο στον Δήμο μόνιμης κατοικίας του. Σε περίπτωση που ο δήμος μόνιμης κατοικίας ανήκει γεωγραφικά στην περιφέρεια Αττικής ή στην Μητροπολιτική Ενότητα Θεσσαλονίκης, η αίτηση για την απόκτηση άδειας παραγωγού πωλητή λαϊκών αγορών κατατίθεται στις Περιφέρειες Αττικής και Κεντρικής Μακεδονίας.

Ταυτόχρονα, ο ενδιαφερόμενος μπορεί να υποβάλλει στον Δήμο μόνιμης κατοικίας και την σχετική αίτηση για να δραστηριοποιηθεί σε Λαϊκές Αγορές (πλην λαϊκών αγορών Περιφέρειας Αττικής και Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης) ή στο Στάσιμο ή στο Πλανόδιο Εμπόριο. Η αίτηση διαβιβάζεται αρμοδίως.

Κατά την έκδοση της άδειας, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο άρθρο 9, ο αδειούχος παραγωγός πωλητής επιλέγει, αν θα δραστηριοποιηθεί σε Λαϊκές Αγορές ή στο Στάσιμο ή στο Πλανόδιο Εμπόριο.

Ο αδειούχος παραγωγός δύναται να αιτηθεί στην εκδούσα Αρχή την μετατροπή της άδειας του αναφορικά με το είδος του υπαίθριου εμπορίου που θα δραστηριοποιηθεί (Λαϊκές Αγορές, Στάσιμο ή Πλανόδιο Εμπόριο), πριν την έναρξη της δραστηριοποίησης του.

Συνεταιρισμοί, ομάδες, οργανώσεις παραγωγών: Υποβολή αίτησης και δικαιολογητικών στον δήμο της έδρας τους, ή στις περιφέρειες Αττικής και Κεντρικής Μακεδονίας, εφόσον η έδρα τους ανήκει εκεί.

Ενδιαφερόμενος παραγωγός Υποβολή αίτησης & δικαιολογητικών Λαϊκές Αγορές
Φυσικό πρόσωπο
  • Στο Δήμο μόνιμης κατοικίας του
  • Για άδεια παραγωγού πωλητή λαϊκών αγορών: Στις Περιφέρειες Αττικής και Κ. Μακεδονίας, εφόσον ο δήμος μόνιμης κατοικίας ανήκει γεωγραφικά στην περιφέρεια Αττικής ή στην Μητροπολιτική Ενότητα Θες/νίκης
Ο αδειούχος υποβάλει αίτηση: στην Περιφέρεια στα διοικητικά όρια της οποίας βρίσκονται οι λαϊκές αγορές που ενδιαφέρεται να δραστηριοποιηθεί (άρθρο 32), ή στον Δήμο μόνιμης κατοικίας του (για Λαϊκές Αγορές πλην Περιφέρειας Αττικής και Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσ/νίκης) (άρθρο 32, παρ.1 & 33, παρ.2), ή στον Φορέα Λειτουργίας στην αρμοδιότητα του οποίου υπάγεται η λαϊκή ή οι λαϊκές αγορές (άρθρο 33,παρ. 2).

Η Μοριοδότηση γίνεται σύμφωνα με το άρθρο 33 και τα ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΑ Β’ και Γ’.

Συνεταιρισμοί, ομάδες, οργανώσεις παραγωγών
  • Στο Δήμο της έδρας τους
  • Στις Περιφέρειες Αττικής και Κ. Μακεδονίας, εφόσον η έδρα τους ανήκει εκεί

Χρονική ισχύς υφιστάμενων και νέων αδειών υπαίθριου εμπορίου

ΠΑΡΑΓΩΓΟΙ ΠΩΛΗΤΕΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΠΩΛΗΤΕΣ
Υφιστάμενοι και νέοι αδειούχοι
Αόριστη, ανανέωση ανά προϊόν για χρονικό διάστημα το οποίο δε μπορεί να υπερβαίνει το ένα έτος (άρθρο 11 παρ. 1 &2) Μέχρι την συνταξιοδότηση, ανανέωση κάθε τρία χρόνια (άρθρο 21 παρ. 3 & άρθρο 22, παρ. 1)

Δραστηριοποίηση παραγωγού πωλητή μετά τη συνταξιοδότηση (άρθρο 13, παρ. 4)

Ο παραγωγός πωλητής δύναται να δραστηριοποιείται στο υπαίθριο εμπόριο και μετά τη συνταξιοδότηση, εφόσον είναι καταχωρισμένος στο Μ.Α.Α.Ε. ως επαγγελματίας αγρότης, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και τηρουμένων των προϋποθέσεων που προβλέπουν οι σχετικές διατάξεις του ν. 4497/2017.

Κατανομή και προσωρινή τοποθέτηση παραγωγών πωλητών σε λαϊκές αγορές

Υποβολή αίτησης αδειούχου παραγωγού Διαβίβαση αίτησης παραγωγού (όταν έχει αρχικά διαβιβαστεί στον Δήμο μόνιμης κατοικίας) Διαβίβαση αίτησης παραγωγού Ενημέρωση του εντύπου της άδειας και του πωλητή Μοριοδότηση για την κατανομή και τοποθέτηση παραγωγών πωλητών
Στον Δήμο μόνιμης κατοικίας (για Λαϊκές Αγορές πλην ΠεριφέρειαςΑττικής και Μητροπολιτικής ΕνότηταςΘεσσαλονίκης) (άρθρο 32, παρ.1 & 33, παρ.2) Στην Περιφέρεια ή στις Περιφέρειες που απευθύνεται ο παραγωγός (άρθρο 32, παρ.1) Στις οικείες Επιτροπές Λαϊκών Αγορών, υποχρεωτικά κάθε 15 μέρες. Η Επιτροπή αποφασίζει και συντάσσει πρακτικό, κατά τα οριζόμενα στην παρ. 1 του άρθρου 32, το οποίο διαβιβάζεται στους οικείους δήμους. Από τον φορέα λειτουργίας, στην αρμοδιότητα του οποίου υπάγεται η λαϊκή αγορά, που αφορά το Πρακτικό της Επιτροπής (άρθρο 32, παρ. 2) Όλα τα ποσοτικά στοιχεία της παρ. 1 του άρθρου 33 αφορούν την κατάσταση των δικαιούχων, όπως διαμορφώνεται, κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης του παραγωγού στον δήμο μόνιμης κατοικίας τους, στην Περιφέρεια ή στον φορέα λειτουργίας, κατά περίπτωση.
Στην Περιφέρεια στα διοικητικά όρια της οποίας βρίσκονται οι λαϊκές αγορές που επιθυμεί να δραστηριοποιηθεί (άρθρο 32, παρ.1)
Στον Φορέα Λειτουργίας στην αρμοδιότητα του οποίου υπάγεται η λαϊκή ή οι λαϊκές αγορές (άρθρο 33,παρ. 2)

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button