Αθλητικά

Παναθηναϊκός: Το έχει ξανακάνει με Τσέχους – Πότε ανέτρεψε παιχνίδι με δυο γκολ διαφορά

Ο Παναθηναϊκός μπορεί να έχασε με 2-0 από την Σλάβια Πράγας και να είναι με την πλάτη στον τοίχο, όμως έχει αποδείξει ότι μπορεί να κάνει τη μεγάλη ανατροπή…

Ο Παναθηναϊκός δεν επέστρεψε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις έπειτα από απουσία πέντε χρόνων, καθώς ηττήθηκε με 2-0 από την Σλάβια Πράγας στην Τσεχία, για τον τρίτο προκριματικό γύρο του Europa Conference League.

Η κατάσταση είναι μεν δύσκολη για το «τριφύλλι» αλλά όχι μη αναστρέψιμη, αφού έχει αποδείξει στο παρελθόν ότι μπορεί να ανταπεξέλθει και δεν εγκλωβίζεται όταν βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο.

Όχι μία, ούτε δύο αλλά δέκα φορές έχει αποχαιρετήσει τον πρώτο από τους δύο αγώνες προκριματικής φάσης βρισκόμενος πίσω στο σκορ με δύο γκολ.

Μπορεί να κατάφερε να πανηγυρίσει μετά το τέλος των ρεβάνς συνολικά μόνο δύο φορές, αλλά σε όλες μπήκε με το μαχαίρι στα δόντια, και όταν «έπεφτε», το έκανε ηρωικά.

Οι δύο υπερβάσεις

Δεκαεπτά χρόνια πίσω, στο μακρινό 2005, ο Παναθηναϊκός αντιμετώπισε την Βίσλα, με την διεξαγωγή του πρώτου αγώνα να είχε προγραμματιστεί για την Πολωνία.

Οι «πράσινοι»  γνώρισαν την ήττα με 3-1 και γύρισαν στην Ελλάδα με μοναδικό στόχο να κάνουν ότι μπορούν ώστε ένας από τους ομίλους του Champions League να γράφει Panathinaikos.

Έτσι κ έγινε. Μπορεί να χρειάστηκαν 120 λεπτά, να σημειώθηκαν συνολικά πέντε γκολ, αλλά στην κορυφαία διασυλλογική  διοργάνωση πήγε το ψυχωμένο «τριφύλλι».

Ο Δημήτρης Παπαδόπουλος, σαν από μηχανής θεός, έστειλε το παιχνίδι στην παράταση λίγα λεπτά πριν το τέλος του, καθώς ισοφάρισε το σκορ του πρώτου αγώνα στο 86. Ο Ηλίας Κώτσιος με τέρμα του στο 115, έβαλε το κερασάκι στην τούρτα μιας ονειρικής για το ΟΑΚΑ, βραδιάς.

Τέσσερα χρόνια μετά, τη σεζόν 2009-10, ο Παναθηναϊκός είχε αποχαιρετήσει την Τσεχία με ήττα στον τρίτο προκριματικό γύρο της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης, καθώς η Σπάρτα Πράγας τον υπέταξε με 3-1.

Το πάρτι στο ΟΑΚΑ δεν άργησε να αρχίσει, καθώς στη ρεβάνς τα γκολ του  Σαριέγκι στο 45 και του Κατσουράνη στο 54, έδωσαν την ώθηση που χρειαζόταν ομάδα και κόσμος για να έρθει η πρόκριση.

Αν και η ομάδα του Χενκ Τεν Κάτε είχε σκορ πρόκρισης (τότε ίσχυε το εκτός έδρας γκολ),δεν σταμάτησε να ψάχνει και τρίτο, το οποίο ήρθε από τον Δημήτρη Σαλπιγγίδη στο 89ο λεπτό.

Μπορεί τότε στον σύλλογο, να νόμιζαν πως η χρονιά δεν θα πήγαινε καλά μετά τον αποκλεισμό στα PlayOffs από την Ατλέτικο, η οποία τον ανάγκασε σε δύο ήττες σε ισάριθμα παιχνίδια (2-3, 2-0), όμως τα πράγματα εκείνη τη σεζόν εξελίχθηκαν με ονειρικό τρόπο.

Ο Παναθηναϊκός έφτασε μέχρι τους 16 του Europa League, αποκλείοντας τη Ρόμα. Ακόμα, κατέκτησε την κορυφή της Ελλάδας βάζοντας στην τροπαιοθήκη του το πρωτάθλημα και το κύπελλο Ελλάδας.

Δεν τα κατάφερε, αλλά προσπάθησε

Στην τεράστια ιστορία και παρουσία του Παναθηναϊκού στην Ευρώπη υπάρχουν και προκρίσεις που παρά τον τεράστιο μόχθο και την απέραντη ψυχή των παικτών, εν τέλει δεν ήρθαν.

Από τα παιχνίδια με την Φόρβερτς Βερολίνου το 1969 για τον πρώτο προκριματικό του κυπέλλου πρωταθλητριών, μέχρι και αυτά με την Μάλαγα για τα PlayOffs, του Championw League το 2012, οι «πράσινοι», υπέστησαν αποκλεισμούς οι οποίοι κατά κάποιον τρόπο συνέβαλαν στο να «χτίσει» ο Παναθηναικός την τεράστια πορεία και ιστορία του στην Ευρώπη.

Οι δέκα φορές που ο Παναθηναικός κυνήγησε ανατροπή με δύο γκολ διαφορά

  1. 1ος γύρος Πρωταθλητριών 1969
    Φόρβερτς Βερολίνου-Παναθηναϊκός 2-0
    Παναθηναϊκός-Φόρβερτς Βερολίνου 1-1
  2. 1ος γύρος Κυπέλλου UEFA 1974
    Γκρασχόπερς-Παναθηναϊκός 2-0
    Παναθηναϊκός-Γκρασχόπερς 2-1
  3. Φάση «16» Πρωταθλητριών 1977
    Κλαμπ Μπριζ-Παναθηναϊκός 2-0
    Παναθηναϊκός-Κλαμπ Μπριζ 1-0
  4. Πρώτος γύρος Κυπελλούχων 1982
    Αούστρια Βιέννης-Παναθηναϊκός 2-0
    Παναθηναϊκός-Αούστρια Βιέννης 2-1
  5. Φάση «16» Κυπελλούχων 1988
    ΤΣΣΚΑ Σόφιας-Παναθηναϊκός 2-0
    Παναθηναϊκός-ΤΣΣΚΑ Σόφιας 0-1
  6. 3ος γύρος Κυπέλλου UEFA 1999
    Λα Κορούνια-Παναθηναϊκός 4-2
    Παναθηναϊκός-Λα Κορούνια 1-1
  7. 3ος προκριματικός γύρος Champions League 2005
    Βίσλα-Παναθηναϊκός 3-1
    Παναθηναϊκός-Βίσλα 4-1 (στην παράταση)
  8. Φάση των «32» Κυπέλλου UEFA 2007
    Λανς-Παναθηναϊκός 3-1
    Παναθηναϊκός-Λανς 0-0
  9. 3ος προκριματικός γύρος Champions League 2009
    Σπάρτα Πράγας 3-1
    Παναθηναϊκός-Σπάρτα Πράγας 3-0
  10. Playoffs Champions League 2012
    Μάλαγα-Παναθηναϊκός 2-0
    Παναθηναϊκός-Μάλαγα 0-0

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button