ΕκπαίδευσηΕλλάδα

Πανεπιστημιακή Αστυνομία: Πότε αναμένεται η ενεργοποίησή της

Το εθνικό πρόγραμμα εμβολιασμού και η ομαλή λειτουργία των Πανεπιστημιακών ιδρυμάτων βρίσκονται αυτή τη στιγμή κορυφή των προτεραιοτήτων του Μαξίμου

Σε δηλώσεις του στη ΔΕΘ ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ξεκαθάρισε πως η αντικατάσταση του απερχόμενου υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοϊδη, από τον Τάκη Θεοδωρικάκο δεν συνεπάγεται με κάποια αλλαγή στην πολιτική της κυβέρνησης πάνω στα ζητήματα ασφάλειας.

Απαντώντας σε ερώτηση για το ζήτημα της παρουσίας αστυνομίας στα πανεπιστήμια, ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε πως τα ειδικά σώματα φύλαξης των πανεπιστημίων θα χρησιμοποιηθούν όταν θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία εκπαίδευσης τους. Η έναρξη της παρουσίας τους δεν θα γίνει τον Οκτώβρη, αλλά αυτό δεν ακυρώνει σε καμία περίπτωση την προαποφασισμένη πολιτική γύρω από το ζήτημα.

Σε πολλούς τόνους, ο κ. Μητσοτάκης διαβεβαίωσε πως ο στόχος της παρουσίας των ειδικών αυτών τμημάτων είναι η αποτροπή και η πρόληψη, προσθέτοντας την μεγάλη σημασία που θα έχει για την επιτυχή παρουσία της Αστυνομίας στα πανεπιστήμια η συνεργασία με την εκάστοτε Πρυτανεία.

Την ίδια στιγμή, συνυπογράφοντας της δηλώσεις του πρωθυπουργού, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος, ανέφερε ότι «κανείς μας δεν δέχεται τα πανεπιστήμια να μην είναι χώρος με απόλυτη ασφάλεια για τους καθηγητές, για τους φοιτητές και για το προσωπικό των πανεπιστημίων. Η ελευθερία της έρευνας, η ελευθερία της γνώσης, η ελευθερία της επικοινωνίας έχουν ως αυτονόητη προϋπόθεση την ασφάλεια. Και αυτή την ασφάλεια θα πρέπει όλοι να συμβάλουν στο να υπάρξει. Και νομίζω ότι αυτό θα γίνει».

Σε κάθε περίπτωση, το εθνικό πρόγραμμα εμβολιασμού βρισκεται στην κορυφή των προτεραιοτήτων της κυβέρνησης και αν κριθεί απαραίτητο, στα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα θα διαμορφωθούν ειδικές αίθουσες-εμβολιαστικά κέντρα, ώστε να επανέλθουν σε ομαλή λειτουργία τα πανεπιστήμια και εφόσον γίνει αυτό, θα εξεταστεί και ο χρόνος που θα ενεργοποιηθεί η Πανεπιστημιακή Αστυνομία.

Στην προκήρυξη του αρμόδιου υπουργείου για την πλήρωση 400 θέσεων που θα στελεχώσουν τις ΟΠΠΙ, αναφέρεται πως θα περάσουν εκπαίδευση για διάστημα τουλάχιστον τριών μηνών. «Το προσωπικό των ΟΠΠΙ δεν θα φέρει πυροβόλο όπλο, θα συνεργάζεται με τις αρμόδιες αρχές και υπηρεσίες και ασκεί όλες τις κατά νόμο αρμοδιότητες. Οι ειδικοί φρουροί που θα στελεχώνουν τις ΟΠΠΙ επιτρέπεται να ασκούν προανακριτικά καθήκοντα», αναφέρει χαρακτηριστικά η υπουργική απόφαση.

(φωτογραφία: in time)

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button