Οικονομία

Παράταση δύο μηνών για δηλώσεις και νέες αντικειμενικές

Στην παράταση της προθεσμίας υποβολής φορολογικών δηλώσεων κατά ένα ή δύο μήνες προσανατολίζεται το οικονομικό επιτελείο, καθώς, όπως είπε ο υφυπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης, οι συνθήκες δεν είναι κατάλληλες για τέτοιου είδους διαδικασίες. Το υπουργείο Οικονομικών αποφάσισε να αναστείλει τη διαδικασία αναμόρφωσης των νέων αντικειμενικών αξιών λόγω της δυσκολίας που αντιμετωπίζουν οι εκτιμητές να συλλέξουν στοιχεία στην παρούσα συγκυρία.

Οι δηλώσεις

Με βάση τη νομοθεσία, οι δηλώσεις υποβάλλονται μέχρι τα τέλη Ιουνίου και όπως όλα δείχνουν, η ημερομηνία θα παραταθεί κατά έναν ή δύο μήνες. Οπως ανέφερε ο υφυπουργός Οικονομικών Θ. Σκυλακάκης, «οι συνθήκες δεν είναι κατάλληλες για να προχωρήσουμε σε τέτοιου είδους δραστηριότητες.

Όπως αναφέρει η Καθημερινή, οι λογιστές χρειάζεται να ασχοληθούν κατά κύριο λόγο με τα προβλήματα που δημιουργεί ο COVID-19 και όλες τις καινούργιες πλατφόρμες. Το πότε θα την εξαγγείλουμε και το διάστημα ενδεχόμενης παράτασης είναι μια δεύτερη κουβέντα. Είναι πολύ δύσκολο αυτή τη στιγμή να δούμε το μέλλον». Αυτό σημαίνει ότι είναι εξαιρετικά πιθανό να αλλάξουν και οι ημερομηνίες πληρωμής των φόρων. Σημειώνεται ότι τα έσοδα που εισπράττει το κράτος από τον φόρο εισοδήματος (εκτός των μισθωτών και των συνταξιούχων) κατά την εκκαθάριση των δηλώσεων ανέρχεται στα 3,5 δισ. ευρώ, δηλαδή περίπου 1,15 δισ. ευρώ κάθε δόση.

Στην αναστολή της διαδικασίας αναμόρφωσης των αντικειμενικών αξιών προχώρησε το υπουργείο Οικονομικών. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου, λόγω της εμφάνισης του κορωνοϊού και για την ανάγκη αντιμετώπισης των αρνητικών συνεπειών της διάδοσής του, αποφασίστηκε η προσωρινή αναστολή της παράδοσης του έργου των εκτιμητών και της λειτουργίας της βάσης δεδομένων για την ηλεκτρονική καταχώριση από τους εκτιμητές της τιμής εκκίνησης και της αξίας οικοπέδου.

Σημειώνεται ότι οι ιδιώτες εκτιμητές θα αποζημιωθούν για το παραδοτέο έργο τους μέχρι και τη στιγμή της αναστολής, η αναστολή θα διαρκέσει για όσο χρονικό διάστημα διαρκούν τα μέτρα αντιμετώπισης του κορωνοϊού και οι επιπτώσεις αυτών, και η εκτιμητική άσκηση θα συνεχιστεί και θα ολοκληρωθεί σε επόμενη περίοδο εντός του έτους.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button