Τοπικά Νέα

Παραδοχή στελεχών του ΕΚΑΒ ότι στη Μεσσηνία χάνονται ανθρώπινες ζωές λόγω ελλείψεων!

ΣΤΟ… ΒΩΜΟ πάρκων, δρόμων, παιδικών χαρών, στην κάλυψη κάποιων λακκουβών και άλλων έργων βελτίωσης της καθημερινότητας των πολιτών, «θυσιάζεται» η ζωή αρκετών από αυτούς, αφού η υποτίθεται οργανωμένη πολιτεία, η οποία διαχρονικά δε θέλει να ιεραρχήσει τις ανάγκες της με βάση το κοινό καλό, υλοποιεί έργα με γνώμονα το προσωπικό της όφελος και το μικρότερο δυνατό, πολιτικό κόστος.

 Ρεπορτάζ: Γεωργία Αναγνωστοπούλου στην εφημρτίδα “Φωνή”

Αλλιώς πώς θα μπορούσε να εξηγηθεί το γεγονός ότι χρόνια τώρα, δεν γίνεται τίποτε για την κάλυψη των αναγκών του ΕΚΑΒ, τόσο σε εξοπλισμό και ασθενοφόρα, όσο σε ιατρικό και άλλο προσωπικό; Χθες, όσα ανέφερε απαντώντας στη «Φ» ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων του Εθνικού Κέντρου Άμεσης Βοήθειας (ΕΚΑΒ) , Γιώργος Μαθιόπουλος και ο γιατρός του Κέντρου στην Καλαμάτα, Ορέστης Πουλόπουλος, ήταν κάτι περισσότερο από… ανατριχιαστικά. «Οι διασώστες του ΕΚΑΒ είναι τόσο καλά καταρτισμένοι, που στο σημείο που έχει σημειωθεί το συμβάν, μπορούν να σώσουν την ανθρώπινη ζωή», ανέφερε ο Μεσσήνιος πρόεδρος του ΕΚΑΒ Γιώργος Μαθιόπουλος, για να προσθέσει ο γιατρός πως «τα πρώτα λεπτά είναι τα σημαντικότερα» και να συμπληρώσει ο πρόεδρος της τριμελούς επιτροπής των εργαζομένων της Καλαμάτας Παναγιώτης Αντωνόπουλος, πως στο νομό μας, χάνονται ζωές λόγω των ελλείψεων!

ΔΕΝ ΠΡΟΣΛΑΜΒΑΝΟΥΝ ΝΕΟΥΣ ΔΙΑΣΩΣΤΕΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΠΡΟΜΗΘΕΥΟΝΤΑΙ  ΝΕΑ ΑΣΘΕΝΟΦΟΡΑ ΒΑΖΟΝΤΑΣ ΑΛΛΕΣ… ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ

«Τα ασθενοφόρα και οι διασώστες που ζητάμε εδώ και καιρό, θα στοιχίσουν πολύ λιγότερα χρήματα στο κράτος, σε σχέση όσα ακούμε σε άλλες δράσεις που γίνονται πέρα από την υγεία», δήλωσε εμφατικά ο Γιώργος Μαθιόπουλος, μιλώντας για έλλειψη σχεδιασμού και προτεραιοτήτων. Το πρόβλημα είναι έντονο σε αρκετές περιοχές της χώρας, με τη Μεσσηνία, στον αντίποδα της ανάπτυξής της, να θυμίζει κάτι από… τριτοκοσμική χώρα! «Δυστυχώς, πράγματι, υπάρχει μεγάλο πρόβλημα και στη Μεσσηνία, όπου χρειάζονται νέα ασθενοφόρα. Πρέπει να αλλάξει όλος ο στόλος του ΕΚΑΒ και να γίνουν γενναίες προσλήψεις διασωστών, ώστε να καλυφθούν οι περιοχές», δήλωσε ο κ. Μαθιόπουλος στο περιθώριο της εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε χθες στο Elite City Resort, ύστερα από δωρεά προπλασμάτων, αλλά και αυτόματων απινιδωτών από το ξενοδοχείο, το οποίο ανέλαβε και την πρωτοβουλία να ενημερωθούν τα στελέχη και οι εργαζόμενοί του, για την παροχή πρώτων βοηθειών. Ο πρόεδρος των εργαζομένων του ΕΚΑΒ μάλιστα, αναφέρθηκε με λεπτομέρειες στα μεγάλα κενά που καταγράφονται στο νομό. «Στη Μάνη, δεν υπάρχει τομέας του ΕΚΑΒ, ενώ και στην Πυλία και τα Φιλιατρά, υπολειτουργεί, αφού οι διασώστες δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν! Ειδικά το καλοκαίρι, με την αύξηση του πληθυσμού από τον ερχομό  ων τουριστών, το πρόβλημα γίνεται ακόμη πιο μεγάλο, καθώς τα ασθενοφόρα δεν φτάνουν και οι διασώστες, δεν προλαβαίνουν», δήλωσε ο κ. Μαθιόπουλος, που ζήτησε το αυτονόητο.

«Η έλλειψη ιατρικών ειδικοτήτων που έχουν τα νοσοκομεία, είναι ένα ακόμη σημαντικό πρόβλημα, καθώς χρειάζεται πάρα πολλές διακομιδές με αποτέλεσμα να μένουν οι περιοχές ακάλυπτες. Έχουμε ενημερώσει και τη διοίκηση και το υπουργείο, ζητώντας προσλήψεις, αφού  έχουμε αδιόριστους πάνω από 3.000 διασώστες οι οποίοι έχουν αποφοιτήσει από τη σχολή του ΕΚΑΒ», ανέφερε ο δραστήριος πρόεδρος των εργαζομένων, τονίζοντας πως έτσι, θα θρηνούσαμε λιγότερα θύματα!

«Οι διασώστες του ΕΚΑΒ είναι τόσο καλά καταρτισμένοι, που μπορούν να σώσουν την ανθρώπινη ζωή στο σημείο του συμβάντος. Αν λοιπόν, μπορούμε να πηγαίνουμε άμεσα στα περιστατικά, τότε σίγουρα, θα σώζονται και ανθρώπινες ζωές», δήλωσε ο Γιώργος Μαθιόπουλος, τον οποίο επιβεβαίωσε ο γιατρός του ΕΚΑΒ Καλαμάτας, Ορέστης Πουλόπουλος και ο πρόεδρος των εργαζομένων στο Κέντρο της πόλης,  Παναγιώτης Αντωνόπουλους.

ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΠΕΘΑΙΝΟΥΝ ΑΒΟΗΘΗΤΟΙ…

«Έχουμε έλλειψη προσωπικού και με δεδομένο ότι οι αποστάσεις στο νομό είναι μεγάλες, επείγοντα περιστατικά τα οποία βρίσκονται μια ώρα μακριά από το κέντρο της Καλαμάτας, παύουν να θεωρούνται επείγοντα», εξήγησε ο κ. Αντωνόπουλος, που παραδέχθηκε απαντώντας στη «Φ», αυτό που δε θέλαμε να ακούσουμε! «Ναι, δυστυχώς, χάνονται ανθρώπινες ζωές λόγω της όχι άμεσης ανταπόκρισης, ενώ χρειαζόμαστε και ασθενοφόρα», είπε ο πρόεδρος των εργαζομένων στη μεσσηνιακή πρωτεύουσα, με την ελπίδα, κάποια στιγμή, αυτή η κραυγή αγωνίας να ακουστεί εκεί που πρέπει να γίνουν τα αυτονόητα!

Από την πλευρά τους, οι εργαζόμενοι του ΕΚΑΒ, κάνουν ότι μπορούν για να ενημερώνουν τον κόσμο, αφού οι πρώτες στιγμές στην περίπτωση ενός ατυχήματος ή κάποιων παθήσεων, είναι καθοριστικής σημασίας για τη ζωή του ασθενή κι έτσι, προσανατολίζονται στην υλοποίηση εκπαιδευτικών σεμιναρίων. «Είναι πολύ σημαντική αυτή χορηγία σε υγειονομικό και εκπαιδευτικό υλικό και σκεφτόμαστε να  διοργανώσουμε σεμινάρια σε κοινόχρηστους χώρους, σχολεία και χώρους εργασίας, γιατί το βασικότερο είναι τα πρώτα λεπτά. Όσο περισσότερους εκπαιδεύσουμε, τόσο καλύτερα θα είναι τα αποτελέσματα», δήλωσε ο γιατρός, με τον απλό πολίτη, ακόμη και αν έχει την ιδιότητα του διασώστη ή του στελέχους ενός Κέντρου, να κάνει ότι μπορεί για να… ελαχιστοποιήσει το πρόβλημα από το κενό της οργανωμένης πολιτείας. Σ’ αυτήν την κατεύθυνση, όπως ανέφερε και ο Νίκος Μαλαπέτσας, εκ μέρους του ξενοδοχείου, προσπάθειες καταβάλουν και αρκετοί ιδιώτες. «Αυτό, είναι ένα σεμινάριο πρώτων βοηθειών που είναι μεν προορατικό, αλλά υποχρεωτικό σε όσους ασχολούνται με κόσμο, όπως φυσικά και η εστίαση. Εμείς εκπαιδεύουμε το προσωπικό του ξενοδοχείου, ώστε να έχει τις απαραίτητες γνώσεις», ανέφερε καταληκτικά ο κ. Μαλαπέτσας, με όλους να ευχαριστούν το ξενοδοχείο για την προσφορά.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button