Αγροτικά

Παρατηρητήριο Τιμών Ελαιολάδου και Επιτραπέζιας Ελιάς (22/10/2021)

Ποτέ άλλοτε δεν θυμάμαι να βρισκόμαστε στα τέλη Οκτωβρίου και η ελαιοκομική χρονιά να μην έχει ακόμα πραγματικά ξεκινήσει. Όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στην Ισπανία ,όπως και στην Ιταλία, η παραγωγή είναι τόσο όψιμη ώστε η συγκομιδή βρίσκεται σε στάση αναμονής.

Ευτυχώς δείχνει να ξεθωριάζει το φαινόμενο των υποτιθέμενων “αγουρέλαιων”, που ορισμένοι υποτιθέμενοι “σύμβουλοι-αλεξιπτωτιστές”, που ενέσκηψαν τα τελευταία χρόνια προσπαθούν να διαδώσουν, με τις επικίνδυνες συνέπειες στις οποίες επανειλημμένα έχουμε αναφερθεί.

Όμως, η φετινή χρονιά 2021/22 ίσως μείνει στην ιστορία και για άλλους λόγους, για τους οποίους -θα με συγχωρέσετε- δεν είμαι έτοιμος να μιλήσω σήμερα. Πάντως, αυτήν την εποχή, υπό το βάρος τελείως αντίρροπων δυνάμεων, είναι πραγματικά πολύ δύσκολο και επιπόλαιο να τοποθετηθεί κανείς με βεβαιότητα. Μια σαφή ένδειξη αποτελεί και το γεγονός ότι, όπως παρουσιάζουμε παρακάτω, οι τιμές κινούνται…χωρίς να κινούνται και χωρίς κατεύθυνση.

Τα επίπεδα των τιμών

Την εβδομάδα που μας πέρασε σημειώθηκαν οι παρακάτω μεταβολές τιμών:

Για το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο

– Στην Ισπανία οι τιμές των περυσινών ελαιολάδων, παρά την παρατεταμένη στασιμότητα στην παραγωγή , μειώθηκαν στα 3,10-3,30€/κιλό.
– Η Ιταλία, για τρίτη συνεχόμενη εβδομάδα διατηρείται στο εύρος 4,0-4,20€/κιλό για το έξτρα παρθένο, όπως και το Μαρόκο με 3,30-3,40€/κιλό.
– Η Τυνησία υποχωρεί ελαφρώς στα 2,90-3,05€/κιλό

Το (κοινό) παρθένο

– Στην Ισπανία, χώρα με μεγάλο μερίδιο στην παραγωγή, η τιμή για το παρθένο δεν πέρασε ούτε αυτή τη βδομάδα το κατώφλι των 3,0€/κιλό, σημειώνοντας ωστόσο μια ισχνή αύξηση στην τιμή της τάξης των 0,02€/κιλό (2,95 από 2,93€/κιλό).

Το βιομηχανικό (λαμπάντε)
– Ο βιομηχανικός άσσος στην Ισπανία έμεινε σταθερός, μεταξύ 2,80 και 2,85€/κιλό
– Στην Ιταλία, το λαμπάντε 3° καταγράφει μικρή μείωση στη μέγιστη τιμή (2,65 από 2,70€/κιλό), την ώρα που το 5° παγιώθηκε στα 2,55€/κιλό.

Το ραφινέ

– Η Ιταλία παραμένει αμετακίνητη, οριακά πάνω από τα 3,0€/κιλό
-Στην Τουρκία παρατηρείται ελαφρά μείωση της τιμής σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, με αυτή να διαμορφώνεται στα 2,70-2,75€/κιλό.

Το πυρηνέλαιο ραφινέ

– Για τρίτη συνεχόμενη εβδομάδα βρίσκεται στα 1,55€/κιλό.

Το ηλιέλαιο ραφινέ

– Σε Ισπανία και Ιταλία συναντάται στα 1,42€/κιλό.

Επιτραπέζιες Ελιές

Το καιρικό φαινόμενο του “Μπάλλου” έχει προκαλέσει ζημιές κατά τόπους, κυρίως στην Αιτωλοακαρνανία, είναι όμως άγνωστη ακόμη η συνολική τους επίπτωση στην φετινή παραγωγή. Όπως γράφουμε και στο 97ο τεύχος του “Ελιά και Ελαιόλαδο” που μόλις κυκλοφόρησε, το μεγάλο ερώτημα είναι φέτος πώς θα κινηθεί η ελληνική αγορά με δεδομένες τις τεράστιες ελλείψεις πρώτης ύλης κυρίως στις Κονσερβολιές και στις Χαλκιδικής.

 

Αποποίηση ευθύνης: Οι παραπάνω πληροφορίες προέρχονται από αξιόπιστες πηγές και έχουν διασταυρωθεί για την ορθότητά τους. Ωστόσο, κατ’ ουδένα τρόπο δεν πρέπει να θεωρηθούν ως συμβουλές εμπορικών πράξεων για τις οποίες ο συγγραφέας δεν φέρει καμία ευθύνη.

 

olivenews.gr

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button