Αγροτικά

Παρατηρητήριο Τιμών Ελαιολάδου και Επιτραπέζιας Ελιάς (5/8/2022)

Μπήκε και ο Αύγουστος με τον “στρατηγό κλιματική αλλαγή να διευθύνει τις αγορές και το θερμόμετρο στα ύψη, επιβεβαιώνοντας τη δύναμή της κινούμενη σε υψηλά επίπεδα τιμών. Την ίδια ώρα, οι αγοραστές πληρώνουν μεν, όμως με μεγάλη επιφυλακτικότητα γιατί ήδη βρισκόμαστε σε επίπεδα που δύσκολα θα αποδεχθούν τα δίκτυα λιανικής και οι καταναλωτές, ιδίως εν μέσω της οικονομικής κρίσης που οι περισσότεροι έχουν προεξοφλήσει. Από την άλλη πλευρά, οι υποψήφιοι πωλητές, όσοι έχουν ακόμη ελαιόλαδα στις δεξαμενές τους, ταλαντεύονται αν θα πουλήσουν τώρα ή αν θα περιμένουν για υψηλότερες τιμές. Το ερώτημα συμπυκνώνεται στο ψυχολογικό όριο των 4€, τα οποία προφανώς τα θεωρούμε καθαρά χωρίς ΦΠΑ“.

Αυτά γράφαμε στο Παρατηρητήριο της προηγούμενης εβδομάδας και έτσι ακριβώς εξελίσσονται τα πράγματα. Οι τιμές στην Ισπανία αργά και σταθερά ανεβαίνουν, κυρίως για το παρθένο και το λαμπάντε, με αποτέλεσμα, όπως έχουμε επισημάνει, το φαινομενικά παράδοξο, τα ραφινέ με 3,70 € να είναι ακριβότερα από τα μέτριας ποιότητας έξτρα παρθένα.

Η ελληνική αγορά

Η Ελλάδα ακολουθεί ανεβαίνοντας και αυτή χιλιοστό-χιλιοστό, ώστε αυτή την εβδομάδα κάποιες αναχωρήσεις (ex-work) από Κρήτη και Λακωνία με 3,80-3,85 €/κιλό να φθάνουν παράδοση στην Ιταλία τα 4,0€ (χωρίς ΦΠΑ, έτσι κύριοι συνάδελφοι;).

Και το βιομηχανικό 5° ανέβηκε στα 3,20€ παράδοση Αθήνα αν και το ενδιαφέρον είναι μηδαμινό γιατί οι βιομηχανίες άρχισαν τις θερινές τους διακοπές.

Η Ισπανία καθορίζει παγκόσμια παραγωγή και τιμές

Όσο παρατείνεται η ξηρασία και μετά τις φωτιές, είναι λογικό να εντείνεται η αγωνία για το τι θα κάνει η Ισπανία την 2022/23. Γράψαμε προχτές μια εκτίμηση του καθηγητή στο Πανεπιστήμιο της Χαέν (η μεγαλύτερη ελαιοπαραγωγός επαρχία της Ισπανίας και παγκοσμίως) κ. Juan Vilar, συνεργάτη μας στο OlivaeNews Network, ο οποίος στην απάντησή του αναφέρει τις εκτιμήσεις ενός Ισπανο-Αμερικανού καθηγητή Μετεωρολογίας και Κλιματικής Αλλαγής. Πάρα πολύ ενδιαφέρουσες και σημαντικές γιατί ίσως σηματοδοτήσουν βροχές άρα και ριζική αλλαγή της κατεύθυνσης της αγοράς το φθινόπωρο.

Μια δωρεάν συνδρομή για τους σπερμολόγους

Το facebook δεν μπορώ να το παρακολουθώ. Όποιος θέλει να πει κάτι σοβαρό, με το όνομά του, το olivenews.gr θα του διαθέσει όσο χώρο θέλει. Με αφορμή το άρθρο που προανέφερα με ενημέρωσαν για κάποια σχόλια που αμφισβητούν την εγκυρότητα των εκτιμήσεων του καθηγητή Juan Vilar όπως και του καθηγητή τη Μετεωρολογίας και Κλιματικής Αλλαγής. Ο καθένας είναι ελεύθερος να πιστεύει ό,τι θέλει, να συμβουλεύεται όποιους θέλει, να επιλέγει την ενημέρωση που θέλει. Δε δικαιούται, όμως, να παραπονιέται εκ των υστέρων αν οι επιλογές του αποδεικνύονται λανθασμένες και τις πληρώνει από το πορτοφόλι του.

Ο Σόλων, ένας από τους επτά σοφούς της αρχαιότητας έλεγε: “Να συμβουλεύεις όχι τα πιο ευχάριστα αλλά τα πιο χρήσιμα”.

Επίσης, με ενημέρωσαν για κάποια προσβλητικά σχόλια που αφορούν την ορθότητα και την ηθική της ενημέρωσης που παρέχει εδώ και δεκαετίες η Άξιον Εκδοτική, το olivenews.gr και το “Ελιά & Ελαιόλαδο”.

Επειδή είμαι βέβαιος πως πρόκειται για σπερμολογίες (η διάδοση ψευδών ή ανυπόστατων ειδήσεων και φημών) και οι ίδιοι δεν έχουν κάνει ποτέ τον κόπο ούτε να διαβάσουν ούτε να επαληθεύσουν τα όσα επί δεκαετίες γράφουμε, θα τους κάνω ένα δώρο: Μια δωρεάν ετήσια συνδρομή στο ψηφιακό Ελιά & Ελαιόλαδο. Αν βρουν, είτε στο περιοδικό, είτε στο olivenews.gr, έστω και μια λαθεμένη, και μάλιστα εσκεμμένα, πληροφορία για τις τιμές, την κατάσταση των αγορών αλλά και από την υπόλοιπη ύλη, τότε θα ανανεώσω την συνδρομή τους. Αν όμως δεν βρουν ούτε μία;

Η κατάσταση των αγορών στη Μεσόγειο

Όπως προαναφέρθηκε, στην Ισπανία συνεχίζεται η ανοδική τάση, ιδίως στο παρθένο και το λαμπάντε, όπως και στην Ιταλία. Η τιμή του ιταλικού ραφινέ κινείται σε αρκετά υψηλά επίπεδα:

Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο

Ισπανία =    3,70-3,90 €/κιλό      (έως 3,93 €/κιλό ορισμένα premium)

Τυνησία =    3,70-3,80€/κιλό

Μαρόκο =    3,50-3,60 €/κιλό

Ιταλία   =     4,30-4,60 €/κιλό      (μέση τιμή 4,35€/κιλό, άνοδος)

Παρθένο Ελαιόλαδο

Ιταλία  =  3,12 €/κιλό         (μικρή άνοδος)

Ισπανία=  3,65-3,70 €/κιλό (άνοδος)

Λαμπάντε

Ισπανία 1°=  3,55-3,65 €/κιλό      (μικρή άνοδος)

Ιταλία   3°=  3,20-3,45 €/κιλό      (άνοδος)

Ιταλία   5°=  3,15-3,30 €/κιλό      (μικρή άνοδος)

Ραφινέ

Ιταλία   =  3,80 €/κιλό       (μικρή άνοδος)

Τουρκία = 3,60-3,70 €/κιλό

Πυρηνέλαιο

Ελλάδα (μπρούτο 10°)=  1,65-1,70 €/κιλό

Ραφινέ Πυρηνέλαιο

Ιταλία = 2,75 €/κιλό

Σπορέλαια (Ιταλία)

Ηλιέλαιο=    1,85 €/κιλό

Αραβοσιτέλαιο=   2,30 €/κιλό

Σογιέλαιο=  1,60 €/κιλό

 

Αποποίηση ευθύνης: Οι παραπάνω πληροφορίες προέρχονται από αξιόπιστες πηγές και έχουν διασταυρωθεί για την ορθότητά τους. Ωστόσο, κατ’ ουδένα τρόπο δεν πρέπει να θεωρηθούν ως συμβουλές εμπορικών πράξεων για τις οποίες ο συγγραφέας δεν φέρει καμία ευθύνη.

olivenews.gr

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button