Πολιτιστικά - ΕκδηλώσειςΤοπικά ΝέαΦιλιατρά

Παρουσιάστηκε το πόνημα του Κώστα Κόλλια «Φιλιατρά και Φιλιατρινοί στον Αγώνα του 1821» [εικόνες – βίντεο]

Ο Σύλλογος Φιλοπροόδων Φιλιατρών, στο πλαίσιο του εορτασμού των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση παρουσίασε το πόνημα του πρώην δημάρχου Τριφυλίας, λογοτέχνη και συγγραφέα, Φιλιατρινολάτρη, Κώστα Κόλλια – Ερανιώτη, «Φιλιατρά και Φιλιατρινοί στον Αγώνα του 1821», σε έκδοση του Συλλόγου. Η παρουσίαση έγινε στην κατάμεστη αίθουσα του Βορρέειου Πνευματικού Κέντρου Φιλιατρών το απόγευμα της Τετάρτης 23 Μαρτίου.

Με αυτό το βιβλίο ο Κώστας Κόλλιας – Ερανιώτης βάζει ανιδιοτελώς τη δική του ψηφίδα στη γνώση και διάσωση της τοπικής ιστορίας. Επιχειρεί να δώσει  συγκεντρωμένες και οργανωμένες ιστορικές πληροφορίες ώστε ο αναγνώστης να αποκτήσει μια σαφή εικόνα της κοινωνικής ζωής της περιοχής των Φιλιατρών εκείνων των χρόνων και της προσφοράς των Φιλιατρινών στον Αγώνα. Πρόκειται, πραγματικά, για ιστορικό κειμήλιο, καθώς μέσα από τις σελίδες του αναδεικνύονται η κοινωνική ζωή στα Φιλιατρά, ο αγώνας των Φιλιατρινών την περίοδο της Επανάστασης του 1821 και οι ηρωικές Φιλιατρινές μορφές του αγώνα για την ελευθερία, ο πλούτος και το μεγαλείο της τοπικής ιστορίας των Φιλιατρών και των Φιλιατρινών!

Την εκδήλωση προλόγισε η πρόεδρος του Συλλόγου Φιλοπροόδων Φιλιατρών Παρασκευή Παντελάκη η οποία αρχικά ευχαρίστησε τους παρευρισκόμενους για την ανταπόκρισή τους, για να συνεχίσει λέγοντας ότι ο εορτασμός των 100 χρόνων από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης έδωσε την ευκαιρία σε πολλούς να ανατρέξουν στα γεγονότα της εποχής εκείνης και να αναζητήσουν τη συμβολή της δικής τους περιοχής στον αγώνα για την ελευθερία. Στη συνέχεια αναφέρθηκε στις εκδηλώσεις που πραγματοποίησε για τον εορτασμό της επετείου ο Σύλλογος Φιλοπροόδων Φιλιατρών, τονίζοντας ότι ο σύλλογος προχώρησε στην έκδοση και  παρουσίαση της συγκεκριμένης εργασίας με στόχο η τοπική ιστορία να γίνει ευρύτερα γνωστή. Επιπλέον, τόνισε ότι η χθεσινή ημέρα – 23 Μαρτίου – ήταν σημαδιακή στην ιστορία του νεοελληνικού έθνους, σηματοδοτώντας το ξεκίνημα της Επανάστασης του 21 και την απελευθέρωση της Καλαμάτας.

Ο κ. Κόλλιας ξεκίνησε την ομιλία του τονίζοντας ότι σε αυτή την αίθουσα δεν είναι ο Κώστας Κόλλιας, αλλά οι Φιλιατρινοί αγωνιστές του 1821. Όπως ανέφερε αφορμή στάθηκε για να γράψει το βιβλίο η ερώτηση ενός φίλου του για το αν υπάρχουν Φιλιατρινοί αγωνιστές, ενώ ο δεύτερος λόγος έχει να κάνει με το μπέρδεμα που εξακολουθεί να γίνεται ανάμεσα στην επαρχία της Αρκαδίας και την πόλη της Κυπαρισσίας, την ιστορική Αρκαδιά. Επιπλέον, μια ακόμη παρεξήγηση έχει να κάνει με το γεγονός ότι όταν μιλάμε για Αρκαδιανούς αγωνιστές του 1821 το μυαλό μας πάει στους Ντρέδες, οι οποίοι πράγματι ήταν ατρόμητοι αγωνιστές και μπήκαν πρώτοι στον αγώνα, αλλά εκτός από τα Σουλιμοχώρια και τα Κοντοβούνια υπήρχαν και πεδινές περιοχές. Μπορεί, όπως είπε, τα Φιλιατρά να μην ανέδειξαν κλέφτες και αρματωλούς

βεβαια τα φιλαιτρα πολη πεδινη και αναχουρωτησεν ανεδεςιξε κλφετες και αρματωκους, ηταν στο ελεος μπηκε δυνατα σοτν πολεμο απο την αρχη, εβγαλε παλικαρια και πληρωσε βαρυ τιμιητα με το ορφλοφικο κινημα και ολα αυτα θελησε να τα παρουσιασε σε μια συμβουλικη εκδοση.

Την εκδήλωση χαιρέτησαν (μέσω γραπτών μηνυμάτων τους) οι βουλευτές Μεσσηνίας της ΝΔ κ.κ. Λαμπρόοπουλος, Χρυσομάλλης, Μαντάς, ο Περιφερειάρχης, Παναγιώτης Νίκας, ο καθηγητής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, Θανάσης Χρήστου, ο πρόεδρος της Αδελφότητας Φιλιατρινών, Ευστάθιος Χαρτάλος και η Βακώ Αθανασοπούλου.

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Τριφυλίας Γιώργος Λεβεντάκης εξήρε τόσο το αυτοδιοικητικό του κ. Κόλλια όσο και το συγγραφικό του. Μάλιστα, στο τέλος του έδωσε μια ανθοδέσμη τονίζοντας πως μιλάει πάντα από καρδιάς.

Μεταξύ άλλων, παρόντες στην παρουσίαση ήταν οι τέως δήμαρχοι Κυπαρισσίας, Ηλίας Τσίγγανος και Γιώργος Σαμπαζιώτης, αντίδημαρχοι του δήμου Τριφυλίας, δημοτικοί σύμβουλοι,κ.α..

Ποιήματα απήγγειλε η φιλόλογος Ματίνα Μιχαλακοπούλου.

Δείτε βίντεο από την ομιλία του κ. Κόλλια και τον χαιρετισμό του δημάρχου κ. Λεβεντάκη:

Δείτε εικόνες:

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button