Αγροτικά

Πατάτα: Το κόστος παραγωγής αλλάζει τον προγραμματισμό στις νέες φυτεύσεις

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία φύτευσης της ανοιξιάτικης πατάτας σε Ηλεία και Αχαΐα, με τους παραγωγούς να εκφράζουν τον προβληματισμό τους για το μέλλον της καλλιέργειας, που λόγω των παράνομων ελληνοποιήσεων και του αυξημένου κόστους φαίνεται δυσοίωνο.

Όπως εξηγεί στην «ΥΧ» ο αντιπρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Τραγανού, Διονύσης Μάλλιαρης, η χρονιά προμηνύεται πολύ δύσκολη, αφού η πολιτεία δεν έχει καταφέρει να περιορίσει το φαινόμενο να βαφτίζονται ελληνικές αιγυπτιακές πατάτες, με αποτέλεσμα η καλλιέργεια να καθίσταται ασύμφορη.

«Θα συμβεί στην Ηλεία ό,τι συνέβη στην Καλαμάτα, που αφανίστηκε η καλλιέργεια πατάτας. Ολοένα και περισσότεροι παραγωγοί καταφεύγουν σε άλλες καλλιέργειες, όπως είναι η φράουλα, λόγω του αυξημένου κόστους παραγωγής, που καθιστά μη ανταγωνιστικές τις τιμές διάθεσης του προϊόντος, αλλά και της έλλειψης ελεγκτικών μηχανισμών για την εξακρίβωση της ταυτότητας της πατάτας», τονίζει ο κ. Μάλλιαρης.

Μάλιστα, προσθέτει ότι «τα τελευταία χρόνια στην Ηλεία οι καλλιεργούμενες εκτάσεις πατάτας έχουν μειωθεί σημαντικά. Από τα 20.000 στρέμματα έχουμε πέσει στα 10.000 και έχει και συνέχεια, αφού πλέον είναι μια ασύμφορη καλλιέργεια».

Φυτεύσεις

Όπως επισημαίνει στην «ΥΧ» ο γεωπόνος Γιάννης Κατσιμπόκης, από τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Σαγέικων Αχαΐας, μέχρι στιγμής έχει ολοκληρωθεί κατά 90% η φύτευση υπαίθριας ανοιξιάτικης πατάτας στην περιοχή της Λακκόπετρας, ενώ σε πιο όψιμες περιοχές έχει ολοκληρωθεί το 60%-70% των φυτεύσεων.

Φέτος, λόγω των καιρικών συνθηκών και της παρατεταμένης ζέστης, στη Λακκόπετρα έγιναν πρώιμες φυτεύσεις από τα μέσα Νοεμβρίου, έναν μήνα νωρίτερα από το συνηθισμένο, και η συγκομιδή αναμένεται να ξεκινήσει, καλώς εχόντων των πραγμάτων, τον Μάρτη. Πρόκειται για ένα ποσοστό 10% της συνολικής καλλιέργειας. Οι υπόλοιπες πατάτες αναμένεται να βγουν σταδιακά Απρίλιο-Μάιο».

Σε ό,τι αφορά τις καλλιεργούμενες εκτάσεις, αυτές αναμένονται στα ίδια επίπεδα με πέρυσι για την περιοχή της Λακκόπετρας. Στις άλλες περιοχές της Αχαΐας και της Ηλείας, υπάρχει μείωση εξαιτίας της τιμής του προϊόντος.

«Το κοστολόγιο είναι πολύ υψηλό. Όταν το κόστος είναι το λιγότερο 1.000 ευρώ/στρέμμα και η απόδοση που σου δίνει είναι 4 τόνους/στρέμμα, τότε η τιμή πρέπει να είναι πάνω από 30 λεπτά/κιλό. Κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει. Η τιμή είναι χαμηλότερη από 30 λεπτά, γεγονός αποτρεπτικό για τους πατατοπαραγωγούς», αναφέρει ο κ. Κατσιμπόκης.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button