Πολιτική

Πελοπόννησος: Μέτρα τώρα για να μη συνεχιστεί η καταστροφή και μέτρα για την ανακούφιση των πυρόπληκτων

Ήδη μετράμε μέχρι χθες 280.000 στρέμματα καμένης γης μόνο σε Μεσσηνία Λακωνία και Αρκαδία  και ο  τραγικός απολογισμός συνεχίζεται με τη φωτιά να συνεχίζει να καίει την ορεινή Γορτυνία και τη Μεγαλόπολη .

Η σκέψη μας βρίσκεται δίπλα σε όσους και όσες έδωσαν και συνεχίζουν δίνουν τη μάχη τις τελευταίες ημέρες στα πύρινα μέτωπα.

Οι λιγοστοί πυροσβέστες, με πολλές ελλείψεις σε εξοπλισμό και οι δεκάδες εθελοντές μαζί με τους κάτοικους του Μοριά συνεχίζουν να δίνουν μάχη με τις φλόγες. Απαιτούμε να τους παρασχεθούν έστω και τώρα όλα τα εναέρια και επίγεια μέσα ώστε να τελειώσει ο πύρινος εφιάλτης.

Είναι εξοργιστικό την ίδια ώρα που οι λαϊκές  οικογένειες δίνουν μάχες στα πύρινα μέτωπα οι υπεύθυνοι της καταστροφής να χύνουν κροκοδείλια δάκρυα επιστρατεύοντας δικαιολογίες περί κλιματικής αλλαγής και δήθεν ακραίων καιρικών φαινομένων. Αν θέλουν να δουν τα πραγματικά αίτια να κοιτάξουν στις πολιτικές τους και ας απαντήσουν  γιατί  δεν προσέλαβαν τους 5000 εποχιακούς δασοπυροσβέστες , γιατί δεν πετούσαν  τα εναέρια μέσα  , γιατί καθυστέρησαν να  ζητήσουν βοήθεια από τις άλλες χώρες,  γιατί αντί 17 εκατ. ευρώ που ζητούσαν οι Δασικές υπηρεσίες για έργα πυροπροστασίας, τους έδωσε η κυβέρνηση μόνο το 10%, δηλ 1,7 εκατ. ευρώ!

Θυμούνται την κλιματική αλλαγή για να απαλλαγούν από τις ευθύνες τους την ίδια ώρα που οι πολιτικές τους  έχουν προκαλέσει  την καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος  τις τελευταίες δεκαετίες στο όνομα του υπερκέρδους των μεγάλων ομίλων.

Μιλούν για ήρωες πιλότους και τους αφήνουν να πετούν με αεροπλάνα κατασκευής το 1970. Αποδυναμώνουν το Πυροσβεστικό Σώμα για να εξυπηρετήσουν την αποικιοκρατική FRAPORT, η οποία παρά τα υπερκέρδη δεν επωμίζεται ούτε το κόστος πυρασφάλειας των αεροδρομίων.

Η μάχη όμως συνεχίζεται, με τους θερμούς μήνες να είναι ακόμα μπροστά. Καλούμε έστω και τώρα κυβέρνηση και περιφερειακή αρχή να προχωρήσει σε όλες τις αναγκαίες παρεμβάσεις, ώστε να μην ξαναζήσουμε άλλη μια τέτοια καταστροφή.

Απαιτούμε, αφού «λεφτά έχομεν», όπως είπε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Π. Νίκας :

Να δοθούν τώρα και όχι αύριο επαρκείς ζωοτροφές.

Να καταγραφούν οι καταστροφές στα σπίτια, στο ζωικό και φυτικό κεφάλαιο και στην αγροτική παραγωγή και να δοθούν οι αποζημιώσεις στο 100% των ζημιών και χωρίς καθυστερήσεις.

Να σταματήσουν και να ακυρωθούν όλοι οι πλειστηριασμοί και κατασχέσεις των πυρόπληκτων.

Να ενισχυθούν σήμερα οι δυνάμεις πυρόσβεσης με τους έμπειρους δασοπυροσβέστες που η κυβέρνηση δεν προσέλαβε φέτος. Ταυτόχρονα να διατεθούν όλα τα απαραίτητα για τον εξοπλισμό των πυροσβεστών και τη συντήρηση των οχημάτων της Π.Υ.

Να επιστρέψουν άμεσα στις υπηρεσίες τους οι πυροσβέστες που έχουν διατεθεί στο FRAPORT.

Να αποδεσμευτούν χρήματα από την αστυνομία, την καταστολή και τους εξοπλισμούς, και να ανακατευθυνθούν στην δασοπροστασία και τη
δασοπυρόσβεση. Να ακυρωθεί η διαδικασία πρόσληψης ειδικών φρουρών για την πανεπιστημιακή αστυνομία και να δοθεί το σχετικό κονδύλι στην ανακούφιση των πυρόπληκτων και την αποκατάσταση των καμένων.

Να αναδιοργανωθεί ο αντιπυρικός κρατικός μηχανισμός με ενιαίο φορέα δασοπροστασίας και δασοπυρόσβεσης και έμφαση στην
πρόληψη.

Να συγκροτηθούν ομάδες περιφρούρησης με τη συμμετοχή δασαρχείου, αστυνομίας, στρατού και εθελοντών για τη φύλαξη δασών και περιοχών αυξημένου κινδύνου.

Να ξεκινήσει έστω και τώρα με την καθοδήγηση των δασαρχείων  κάθε απαραίτητο τεχνικό έργο για την προστασία των δασών. Να συντηρηθούν οι δασικοί δρόμοι, να  επισκευαστούν δεξαμενές νερού που είναι άδειες και διανοιχθούν αντιπυρικές ζώνες αν και όπου κριθεί απαραίτητο.

Να ξεκινήσουν άμεσα τα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας τόσο στις καμένες περιοχές όσο και στα σημεία που παρουσιάζουν προβλήματα στις έντονες βροχές.

Υλοποίηση τώρα των αντιδιαβρωτικών και αντιπλημμυρικών έργων:

– Δημιουργία αντιδιαβρωτικών κλαδοπλεγμάτων και κορμοδεμάτων σε περιοχές όπου η κλίση του εδάφους υπερβαίνει το 25%  και υπάρχουν φυσικά χειμαρρικά ή συνεχούς ροής ρέματα.
– Κατασκευή ξυλοφραγμάτων στα σημαντικότερα ρέματα  για τη συγκράτηση των φερτών υλικών.

Να ενισχυθεί με προσωπικό και να αυξηθεί ο προϋπολογισμός της Πολιτικής Προστασία, ώστε να είναι η ικανή η υπηρεσία να καταστήσει ένα αξιόπιστο σχέδιο εκτάκτων αναγκών.

Να ικανοποιηθούν τα αιτήματα για ενίσχυση των εθελοντικών ομάδων που τόσο πρόσφεραν στο μέτωπο των πυρκαγιών.

Να αποζημιωθούν αγρότες και πολίτες που τα οχήματα που διέθεσαν τα οχήματά και τα μηχανήματά τους για την πυρόσβεση και αυτά έπαθαν ζημιές. Ως κίνηση αναγνώρισης της προσπάθειάς τους να τους χορηγηθεί αποζημίωση και για τα καύσιμα τους.

Άμεση κήρυξη των καμένων αναδασωτέων χωρίς εξαιρέσεις και πλήρη απαγόρευση επιχειρηματικών επεμβάσεων. Τα  δάση  κάηκαν  κηρύσσονται υποχρεωτικά ως αναδασωτέα ανεξαρτήτως της ειδικότερης κατηγορίας αυτών ή της θέσης στην οποία βρίσκονται. Απαγορεύεται για διάστημα τριάντα (30) ετών, κατ’ ελάχιστον, οποιαδήποτε χρήση της ανωτέρω γης δασών και δασικών εκτάσεων, είτε πρόκειται για δόμηση, εγκατάσταση ΑΠΕ, των συνοδευτικών τους έργων, εξορύξεων, εγκατάσταση τουριστικών μονάδων και οιαδήποτε άλλη χρήση. Η απαγόρευση αυτή αφορά και ήδη αδειοδοτημένες χρήσης εντός των κατεστραμμένων εκτάσεων.

Τα δάση στην περιφέρειά μας λιγόστεψαν ακόμα περισσότερο και πλέον οφείλουμε να τα προστατέψουμε μέχρι τελευταίου στρέμματος.

Καλούμε τους κοινωνικούς φορείς, εργατικά σωματεία, τη νεολαία, το αυτοδιοικητικό κίνημα, τις κινήσεις πολιτών, να συστρατευτούν σε έναν
αγώνα για την προστασία του περιβάλλοντος και την ενίσχυση της πολιτικής προστασίας και των υπηρεσιών που έχουν θετικό πρόσημο για τις ανάγκες της κοινωνίας.

 

 Ο  Θανάσης Πετράκος είναι  Περιφερειακός Σύμβουλος Πελοποννήσου  Επικεφαλής της «Αγωνιστικής Συνεργασίας Πελοποννήσου»

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button