Αγροτικά

Περίθαλψη αγροτών με τρεις μήνες ασφάλισης και πληρωμένες τις εισφορές μετά το 2017

Μίνιμουμ τρεις μήνες ασφάλισης το προηγούμενο έτος θα πρέπει να συμπληρώνουν από τον Μάρτιο του 2019 και μετά οι αγρότες-ασφαλισμένοι του πρώην ΟΓΑ, προκειμένου να έχουν υγειονομική περίθαλψη, ωστόσο η ασφαλιστική τους ικανότητα δεν θα επηρεάζεται αρνητικά από τυχόν χρέη που γεννήθηκαν μέχρι το τέλος του 2016.

Εφόσον οι αγρότες έχουν καταβάλει έστω τις ελάχιστες εισφορές που προβλέπει για την εκάστοτε προηγούμενη χρονιά ο «νόμος Κατρούγκαλου» (ν. 4387/2016), θα δικαιούνται κανονικά ιατροφαρμακευτική κάλυψη.

Τα παραπάνω προκύπτουν από εγκύκλιο που εξέδωσε πριν από λίγες μέρες ο ΕΦΚΑ και η οποία, ακολουθώντας το πνεύμα της όλης ασφαλιστικής μεταρρύθμισης, ορίζει για πρώτη φορά ενιαίους όρους και προϋποθέσεις για τη χορήγηση ασφαλιστικής ικανότητας.

Δύο οι μήνες για φέτος

Ειδικά για φέτος, πάντως, θα υπάρξει «μεταβατική» περίοδος, στη διάρκεια της οποίας θα ισχύσει το ελάχιστο δίμηνο ασφάλισης που προέβλεπε το προηγούμενο καθεστώς. Έτσι, στο διάστημα από 1ης Μαρτίου 2018 μέχρι 31ης Φεβρουαρίου 2019, η ασφαλιστική ικανότητα θα αποκτάται από τους αγρότες –όπως και τους υπόλοιπους μη μισθωτούς ασφαλισμένους (π.χ. ελεύθερους επαγγελματίες)– ακόμα και με δύο μήνες ασφάλισης εντός του 2017. Αρκεί, βέβαια, όπως προαναφέραμε, ο αγρότης να έχει καταβάλει τις ελάχιστες έστω μηνιαίες εισφορές προς τον ΕΦΚΑ από 1ης Ιανουαρίου 2017. Σε περίπτωση που υπάρχουν χρέη από το εν λόγω έτος (δηλαδή, απλήρωτες εισφορές του 2017), θα πρέπει αυτά να έχουν μπει σε καθεστώς ρύθμισης και –εφόσον η ρύθμιση και οι δόσεις αυτής τηρούνται– η ασφαλιστική ικανότητα θα ανανεώνεται με τον μήνα.

Σε κάθε περίπτωση, παλαιές οφειλές που έχουν δημιουργηθεί π.χ. από απλήρωτες εισφορές του 2016 ή του 2015 προς τον ΟΓΑ (ή άλλα Ταμεία) δεν «αρκούν» για να στερήσουν την ασφαλιστική ικανότητα. Σημειωτέον εδώ ότι ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης, Τάσος Πετρόπουλος, έχει προαναγγείλει ότι, με διάταξη που θα προωθηθεί το αμέσως επόμενο διάστημα, το ίδιο θα ισχύσει και για την ασφαλιστική ενημερότητα.

Στην εγκύκλιο του ΕΦΚΑ αναφέρεται, ειδικότερα, ότι από 1-3-2019 στον άμεσα ασφαλισμένο και στα μέλη της οικογένειάς του χορηγείται ασφαλιστική ικανότητα για παροχές υγειονομικής περίθαλψης σε είδος εφόσον, στην περίπτωση του μη μισθωτού, «έχουν συμπληρωθεί τουλάχιστον τρεις μήνες ασφάλισης κατά το προηγούμενο ημερολογιακό έτος ή κατά το τελευταίο δωδεκάμηνο πριν από την ημερομηνία προσέλευσης ή επέλευσης του ασφαλιστικού κινδύνου και έχουν καταβληθεί οι ελάχιστες ασφαλιστικές εισφορές που προβλέπονται από τις διατάξεις του ν. 4387/2016 και τις σχετικές υπουργικές αποφάσεις».

Η ασφαλιστική ικανότητα ανανεώνεται από την 1η Μαρτίου κάθε έτους και ισχύει έως την τελευταία ημέρα του Φεβρουαρίου του επόμενου ημερολογιακού έτους. Ειδικά για τους μη μισθωτούς, πρέπει να έχουν καταβληθεί «οι εισφορές, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο ν. 4387/2016, έως και 31 Δεκεμβρίου του προηγούμενου της ανανέωσης της ασφαλιστικής ικανότητας ημερολογιακού έτους. Αν υπάρχει οφειλή, η ασφαλιστική ικανότητα ανανεώνεται ανά μήνα, εφόσον η οφειλή αυτή έχει εξοφληθεί ή ρυθμιστεί σε δόσεις και τηρείται η εξόφληση των δόσεων».

Με 150 μέρες οι εργάτες γης

Για τους εργάτες γης απασχολούμενους σε εργασίες καλυπτόμενες από την ασφάλιση του πρώην ΟΓΑ – αμειβόμενους με εργόσημο παρέχεται, σύμφωνα με την εγκύκλιο, ασφαλιστική κάλυψη για υγειονομική περίθαλψη, εφόσον έχουν συμπληρώσει 150 ημέρες ασφάλισης το προηγούμενο ημερολογιακό έτος ή το τελευταίο δωδεκάμηνο πριν την ημερομηνία προσέλευσης ή επέλευσης του ασφαλιστικού κινδύνου.

Σε ό,τι αφορά τους μετακλητούς εργάτες γης-πολίτες τρίτων χωρών και τους μετακλητούς αλλοδαπούς αλιεργάτες, θα αποκτούν ασφαλιστική ικανότητα για υγειονομική περίθαλψη από την πρώτη ημέρα εργασίας τους και αυτή θα διαρκεί για όσο χρονικό διάστημα απασχολούνται σύμφωνα με τη σύμβαση εργασίας τους.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button