Αγροτικά

Περίπου 30.000 τόνοι αποθεμάτων κρασιού οδηγούνται σε απόσταξη κρίσης – Τι ειπώθηκε στη συνάντηση Βορίδη-αμπελουργών

Τις βαριές επιπτώσεις της πανδημίας στην αμπελoοινική οικονομία της χώρας και τη λήψη άμεσων και αναγκαίων μέτρων για τη στήριξη των Ελλήνων αμπελουργών είχε ως αντικείμενο η συνάντηση που πραγματοποιήθηκε χτες μεταξύ του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μάκη Βορίδη, της ΚΕΟΣΟΕ (οινοποιητικοί συνεταιρισμοί – αμπελουργοί) και της Οργάνωσης αμπελουργών και ελαιοπαραγωγών Κρήτης, παρουσία του Γενικού Γραμματέα κ. Γιώργου Στρατάκου.

Βορίδης

Ο υπουργός εξέφρασε την κατανόησή του για το σύνολο των ζητημάτων, που τέθηκαν από την αντιπροσωπεία των αμπελουργών, και επεσήμανε ότι θα εξετάσει ιδιαίτερα το ζήτημα της άμεσης οικονομικής ενίσχυσης των Ελλήνων αμπελουργών, που πλήττονται από την ανυπαρξία ρευστότητας και την επακόλουθη απώλεια εισοδήματος.

Για το θέμα του πράσινου τρύγου όπως και για την απόσταξη κρίσης, ανακοίνωσε ότι έχουν δεσμευτεί κονδύλια από τον προϋπολογισμό του Εθνικού Προγράμματος Στήριξης (Εθνικό φάκελο) και από τον κρατικό προϋπολογισμό και ότι μελετώνται εξειδικευμένα κριτήρια ένταξης στα δύο αυτά μέτρα.

Τέλος για την Άτοκη Χρηματοδότηση ανέφερε ότι η κυβέρνηση σε συνεργασία με την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα πρόκειται να δημιουργήσει ένα ελκυστικό χρηματοδοτικό εργαλείο, το οποίο θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες χρηματοδότησης των επιχειρήσεων με ευνοϊκούς όρους.

ΚΕΟΣΟΕ

Ο Πρόεδρος της ΚΕΟΣΟΕ, Χρήστος Μάρκου, αναφέρθηκε στην αδυναμία των αμπελουργών να χρηματοδοτήσουν τα τρέχοντα κόστη καλλιέργειας σαν αποτέλεσμα της αδυναμίας των οινοποιείων να εξοφλήσουν τα οφειλόμενα από την εισκόμιση της σταφυλικής παραγωγής του 2019. Μάλιστα ο πρόεδρος της ΚΕΟΣΟΕ, τόνισε στον υπουργό ότι πλέον προκαλείται απώλεια εισοδήματος εξ΄αιτίας της αδυναμίας ανταπόκρισης των αμπελουργών στις αναγκαίες φυτοπροστατευτικές παρεμβάσεις και για το λόγο αυτό υποστήριξε την επιτακτική ανάγκη να ενταχθεί η αμπελοκαλλιέργεια στις πληττόμενες καλλιέργειες και να ενισχυθεί με εφ΄άπαξ ποσό.

Όσον αφορά τον πράσινο τρύγο ο πρόεδρος της ΚΕΟΣΟΕ επισήμανε ότι για να είναι αποτελεσματικό το μέτρο θα πρέπει να ανακοινωθεί τώρα και οι αμπελουργοί να υποβάλλουν έως τέλος Μαΐου τα αιτήματα τους ώστε να γνωρίζουν έγκαιρα εάν θα πρέπει να διακόψουν τις καλλιεργητικές φροντίδες.

Σχετικά με την απόσταξη κρίσης ο κ. Μάρκου χαρακτήρισε το μέτρο αναγκαίο, αλλά εξέφρασε την άποψη ότι θα πρέπει να υλοποιηθεί με όρους και προϋποθέσεις, ώστε να αποφευχθούν φαινόμενα κερδοσκοπίας και να αποκλεισθούν οι εισαγόμενοι οίνοι.

Τέλος αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα χορήγησης άτοκης χρηματοδότησης υπό όρους στους οινοποιούς (ιδιώτες και συνεταιρισμούς), ώστε να παραληφθεί η επερχόμενη συγκομιδή απρόσκοπτα και να αποφευχθεί ο κίνδυνος πιέσεων των τιμών της σταφυλικής παραγωγής, γεγονός που θα επηρέαζε αρνητικά το αμπελουργικό εισόδημα.

Ιερωνυμάκης

Έξω από τον κανονισμό της “απόσταξης κρίσης” όσοι οινοποιοί της χώρας μας έχουν κάνει εισαγωγές κρασιών. Στον μηχανισμό της “απόσταξης” θα οδηγηθούν μόνο τα κρασιά των Ελλήνων παραγωγών, ενώ η διαδικασία ξεκινάει αμέσως πρώτα από την Κρήτη, με την Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου, χωρίς τις άλλες συνεταιριστικές οργανώσεις και ιδιώτες οινοποιούς, να έχει αποθέματα πάνω από 3.500 τόνους.

Τις σχετικές προτάσεις της Οργάνωσης Αμπελουργών και Ελαιοκαλλιεργητών Κρήτης υιοθέτησε χθες ο κ. Βορίδης, σύμφωνα με όσα μετέφερε από τη συνάντηση αυτή, ο πρόεδρος της Ο.Α.Ε.Κ. Πρίαμος Ιερωνυμάκης, μιλώντας στην εφημερίδα “Νέα Κρήτη“.

Από πλευράς ΕΑΣ Ηρακλείου παραβρέθηκε ο αντιπρόεδρος της οργάνωσης, Μύρων Χιλετζάκης, που αναφέρθηκε στα αποθέματα κρασιών που διαθέτει η ΕΑΣΗ και στην τεράστια σημασία και αναγκαιότητα που έχει η διαδικασία της απόσταξης κρίσης.

Στον εν λόγω μηχανισμό για την αποσταγματοποίηση των αποθεματικών κρασιών, αναμένεται από όλη την Ελλάδα να οδηγηθούν περισσότεροι από 30.000 τόνοι. Ένα μεγάλο μερίδιο εκτιμάται ότι διαθέτει η Κρήτη και γι’ αυτό, με πρόταση των Πρίαμου Ιερωνυμάκη και Μύρωνα Χιλετζάκη, η διαδικασία θα ξεκινήσει από το νησί.

Αλλά ο κ. Ιερωνυμάκης έθεσε και άλλα θέματα στον υπουργό, όπως τον “πράσινο τρύγο” που σημαίνει ότι αν και εφόσον χρειαστεί, οι αμπελουργοί θα κόψουν τα σταφύλια τους όταν θα είναι ακόμα στο στάδιο της αγουρίδας και θα τα ρίξουν κάτω ενώ θα τα δηλώσουν και θα τα αποζημιωθούν. Ζήτησε όμως από τον Μάκη Βορίδη να εξετάσει πάρα πολύ σοβαρά και τη δυνατότητα να δοθεί ενίσχυση κατά στρέμμα σε όλα τα αγροτικά προϊόντα, αλλά και μιας άτοκης χρηματοδότησης των συνεταιριστικών οργανώσεων ώστε να μπορέσουν να παρέμβουν στην αγορά και να απορροφήσουν τα οινοστάφυλα κατά τη φετινή δύσκολη οινοποιητική χρονιά.

Ο Πρίαμος Ιερωνυμάκης, τέλος, έβαλε και θέματα για τους αιγοπροβατοτρόφους της Κρήτης υποστηρίζοντας ότι θα πρέπει πέρα από τα κονδύλια που έχουν προβλεφθεί για τον κορωνοϊό, να υπάρξει και η επιδότηση των ζωοτροφών που έχουν πάρει για τα ζώα τους, μέτρο το οποίο θα μπορούσε να διασφαλίσει μία δίκαιη κατανομή των ενισχύσεων στους κτηνοτρόφους με την πραγματική ανάγκη.

Παρεμβάσεις στην ίδια κατεύθυνση με τους παραπάνω έκαναν ο αντιπρόεδρος της ΚΕΟΣΟΕ, Αγησίλαος Ραψανιώτης, ο Παρασκευάς Κορδοπάτης, Διευθυντής της ΚΕΟΣΟΕ και η νομικός Ελένη Χρυσικοπούλου.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button