Οικονομία

Περισσότερες δόσεις για ΕΝΦΙΑ και φορολογία εισοδήματος

Οι προτάσεις και τα σενάρια προκειµένου να αυξηθεί η εισπραξιµότητα

Λύσεις προκειµένου να αυξηθεί η εισπραξιµότητα των βασικών φόρων που βαρύνουν τους φορολογούµενους έχει βάλει στο τραπέζι το υπουργείο Οικονοµικών. Πρόκειται, κατά κύριο λόγο, για σενάρια που εξετάζονται αναφορικά µε τον ΕΝΦΙΑ καθώς και το εκκαθαριστικό του φόρου εισοδήµατος µε πιστωτικό αποτέλεσµα, που κάθε χρόνο λαµβάνουν περισσότεροι από 2,5 εκατοµµύρια φορολογούµενοι.

Σύµφωνα µε τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής ∆ηµοσίων Εσόδων, η εµπρόθεσµη εισπραξιµότητα των δύο βασικών φόρων, δηλαδή του ΕΝΦΙΑ και του εκκαθαριστικού του φόρου εισοδήµατος φυσικών προσώπων, διαµορφώνεται περίπου στο 75%. Αυτό σηµαίνει ότι το ένα στα τέσσερα ευρώ των δύο φόρων δεν πληρώνεται εµπρόθεσµα.

Πληρώνεται είτε µε καθυστέρηση είτε µε ρύθµιση σε έως και 12 δόσεις.

Το επιχείρηµα πίσω από τις προτάσεις και τα σενάρια που εξετάζονται για αλλαγές στο ηµερολόγιο των φόρων είναι ότι η συγκέντρωση φορολογικών οφειλών µέσα σε περιορισµένο χρονικό διάστηµα έχει ως αποτέλεσµα πολλοί φορολογούµενοι να µην καταφέρνουν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους και έτσι να συσσωρεύονται ληξιπρόθεσµες οφειλές προς το ∆ηµόσιο.

Είναι χαρακτηριστικό ότι από τον Ιούλιο έως και τον Ιανουάριο του επόµενου έτους οι φορολογούµενοι καλούνται να πληρώσουν πολύ σηµαντικές και βαριές φορολογικές υποχρεώσεις.

Συγκεκριµένα:

  • Ο φόρος εισοδήµατος φυσικών προσώπων πληρώνεται σε τρεις διµηνιαίες δόσεις, δηλαδή Ιούλιο, Σεπτέµβριο και Νοέµβριο.
  • Ο ΕΝΦΙΑ πληρώνεται σε έξι µηνιαίες δόσεις, από τον Σεπτέµβριο έως και τον Ιανουάριο του επόµενου έτους.
  • Τα τέλη κυκλοφορίας εξοφλούνται έως το τέλος κάθε έτους.
  • Αυτές οι φορολογικές υποχρεώσεις συµπίπτουν για εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούµενους και µε την πληρωµή και δόσεων για παλαιότερες ρυθµισµένες οφειλές. ∆εν είναι τυχαίο ότι τους τελευταίους µήνες κάθε έτους οι ληξιπρόθεσµες οφειλές αυξάνονται µε ρυθµό περίπου 500 έως 800 εκατ. ευρώ µηνιαίως.

Τα σενάρια που εξετάζει το υπουργείο Οικονοµικών προβλέπουν:

  • Την πληρωµή του φόρου εισοδήµατος σε έξι µηνιαίες δόσεις, αντί των τριών διµηνιαίων που προβλέπονται σήµερα. Ετσι, ο φόρος εισοδήµατος θα εξοφλείται από τον Ιούλιο έως και τον ∆εκέµβριο. Υπάρχει και δεύτερο σενάριο, που προβλέπει την έναρξη πληρωµής του φόρου νωρίτερα, δηλαδή από τον Ιούνιο ή και τον Μάιο.
  • Την πληρωµή του ΕΝΦΙΑ σε δέκα µηνιαίες δόσεις, αντί για τις έξι που ισχύει σήµερα. Ετσι, η έναρξη πληρωµής του φόρου θα µπορεί να γίνει από τον Μάρτιο κάθε έτους.

Γενικευµένη ρύθµιση

Παράλληλα, στο υπουργείο Οικονοµικών εξετάζουν σοβαρά το ενδεχόµενο να προχωρήσουν σε διευκολύνσεις των φορολογουµένων οι οποίοι έχουν ληξιπρόθεσµες οφειλές προς τη φορολογική διοίκηση. Πιο συγκεκριµένα, εξετάζονται οι εξής λύσεις:

  • Η θέσπιση µιας νέας, έκτακτης γενικευµένης ρύθµισης για όλους όσοι έχουν οφειλές προς Εφορία και τελωνεία.
  • Η µόνιµη βελτίωση της πάγιας ρύθµισης των 12 δόσεων. Το σενάριο που εξετάζεται είναι ο αριθµός των δόσεων να αυξηθεί στις 24.

Ολα τα σενάρια για νέα ρύθµιση οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταµεία και την Εφορία αναµένεται να συζητηθούν και στο πλαίσιο της επιστροφής των επικεφαλής των ευρωπαϊκών θεσµών στην Αθήνα, στις 21 Ιανουαρίου.

ethnos.gr

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button