Οικονομία

Πετρέλαιο: Σε υψηλά τριετίας οι τιμές

Συνεχίζεται το ράλι στις τιμές του μαύρου χρυσού με το αργό να «πιάνει» τα 76 δολάρια το βαρέλι, εν αναμονή και των αποφάσεων της συνόδου των κρατών-μελών του ΟΠΕΚ+ για τα επίπεδα παραγωγής.

Η αγορά φαίνεται να έχει προεξοφλήσει πως τα κράτη μέλη του ΟΠΕΚ+, ευχαριστημένα από τα κέρδη που αποκομίζουν σε ένα διάστημα που η ζήτηση έχει «πιάσει»… ταβάνι, θα αποφασίσουν μόλις μια μετριοπαθή αύξηση της παραγωγής, της τάξεως των 500.000 βαρελιών ημερησίως από τον Αύγουστο.

Με δεδομένο πως οι διεθνείς εκθέσεις κάνουν λόγο για περαιτέρω αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης –η οποία σήμερα βρίσκεται στα 97,5 εκατ. βαρέλια ημερησίως- κατά τουλάχιστον 2 εκατ. βαρέλια την μέρα μέχρι τα τέλη της χρονιάς, μια μετριοπαθής αύξηση στα επίπεδα προσφοράς από τον ΟΠΕΚ+ θα αφήσει την αγορά με ένα έλλειμμα της τάξεως των 5 εκατ. βαρελιών την ημέρα. Ένα έλλειμμα που προφανώς θα συνεχίσει να πυροδοτεί το ράλι στις διεθνείς τιμές.

Πραγματικά, περιμένοντας και τις… βουλές των πετρελαϊκών κρατών, η τιμή του αργού εκτινάχθηκε στα υψηλότερα επίπεδα εδώ και τρία χρόνια.

Συγκεκριμένα, κατάφερε να αγγίξει πρόσκαιρα τα 76 δολάρια, που είναι το υψηλότερο σημείο από το 2018 και αν και σταδιακά υποχώρησε ελαφρά παραμένει σταθερά πάνω από το ψυχολογικό όριο των 75 δολαρίων το βαρέλι. Συγκεκριμένα αυτή την ώρα βρίσκεται στα 75,45 δολάρια, καταγράφοντας αύξηση 2,6%.

Αντιστοίχως, το Brent ανέβηκε επίσης κατά 2,5% στα 76,48 δολάρια το βαρέλι.

Συνολικά από τις αρχές Ιουνίου, τα κέρδη του Brent ξεπερνούν το 8% και του αμερικανικού WTI το 10%. Για το WTI που, με την είσοδο του 2021, βρισκόταν στα 45,5 δολάρια το βαρέλι, η αύξηση του σε ετήσια βάση ξεπερνάει το 50%!

Η ανατίμηση αυτή προφανώς έχει αρχίσει ήδη να αποτυπώνεται στις τιμές των καυσίμων, πιέζοντας τα νοικοκυριά και τις βιομηχανίες, αλλά και διογκώνοντας τις πληθωριστικές πιέσεις διεθνώς. Ενδεικτικά στις ΗΠΑ, η μέση τιμή της βενζίνης βρίσκεται στα 3,123 δολάρια ανά γαλόνι, από 2,179 ένα χρόνο πριν, αποτελώντας ένα «πονοκέφαλο» για την κυβέρνηση.

Δεν είναι τυχαίο πως οι διεθνείς αναλυτές στις εκτιμήσεις τους βλέπουν το αργό να φτάνει και να ξεπερνά τα 80 δολάρια το βαρέλι μέσα στο καλοκαίρι, ενώ η Bank of America σε πρόσφατη έκθεση της υποστήριξε πως «βλέπει» το πετρέλαιο να ανεβαίνει έως και στα 100 δολάρια!

 

in.gr

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button