Αγροτικά

Πιθανά εμπόδια για τις εξαγωγές τρίτων χωρών

Δυσκολία, αλλά και ενδεχόμενο περιορισμό στις εξαγωγές αναπτυσσόμενων χωρών προς την ΕΕ μπορεί να φέρει η τελευταία αναθεώρηση των ευρωπαϊκών κανόνων για τα βιολογικά, οι οποίοι αναμένεται να τεθούν σε ισχύ το 2021, εκτιμούν στελέχη φορέων πιστοποίησης.

Οι νέες απαιτήσεις σε ό,τι αφορά τις ομαδικές πιστοποιήσεις μπορεί να ασκήσουν πίεση σε παραγωγούς τρίτων χωρών ως προς την εγκατάσταση αποτελεσματικού εσωτερικού συστήματος ελέγχου, που θα μπορέσει να περάσει τους απαραίτητους ελέγχους για εξαγωγές προς την ΕΕ. Ωστόσο, σύμφωνα με στέλεχος της Κομισιόν, οι αλλαγές στον Κανονισμό έρχονται όχι για να προκαλέσουν αθέμιτο ανταγωνισμό, αλλά για να διασφαλίσουν καλύτερα τους Ευρωπαίους παραγωγούς.

Αυξημένη ανησυχία, εκφράζει ο Michael Reynaud, αντιπρόεδρος του οργανισμού πιστοποίησης Ecocert, ότι οι αλλαγές θα δυσκολέψουν τις εξαγωγές τρίτων χωρών στην Ένωση λόγω των ομαδικών πιστοποιήσεων. Ορισμένοι μεγάλοι βιοκαλλιεργητές θα προσαρμοστούν, ωστόσο, «οι προκλήσεις παραμένουν γύρω από τις ομαδικές πιστοποιήσεις, κάτι που μπορεί οδηγήσει σε απώλεια κάποιων βιοκαλλιεργητών τρίτων χωρών», υποστηρίζει.

«Προσπαθούμε να βρούμε μία ισορροπία μεταξύ ευελιξίας και ασφάλειας, προστατεύοντας παράλληλα από φαινόμενα απάτης», αναφέρει ο Nicolas Verlet, επικεφαλής της μονάδας των βιολογικών στην Κομισιόν. Υπογραμμίζει, δε, τη δυσκολία δημιουργίας ενός αποτελεσματικού συστήματος ελέγχου, ικανού να διαχειριστεί πληροφορίες πιστοποίησης μεγάλων συνεταιρισμών αναπτυσσόμενων χωρών, μερικοί από τους οποίους μπορεί να έχουν και 80.000 μέλη.

Αντιθέτως, όπως ισχυρίστηκε, «οι αλλαγές μπορεί να λειτουργήσουν και προς το συμφέρον τρίτων χωρών, αφού κερδίζοντας την εμπιστοσύνη στην ευρωπαϊκή αγορά καθίστανται πιο αξιόπιστοι εξαγωγείς βιολογικών».

ypaithros.gr

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button