Αγροτικά

Πιθανότατα για το 2023 θα μετατεθεί η εφαρμογή της νέας Κοινής Γεωργικής Πολιτικής

Την εκτίμηση ότι η εφαρμογή της νέας Κοινής Γεωργικής Πολιτικής θα αναβληθεί για το 2023, αντί του 2021, που είναι το προβλεπόμενο έτος μεταρρύθμισης, μετέφερε στα καθ’ ημάς ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, αρμόδιος για κοινοτικά θέματα, Χαράλαμπος Κασίμης. Κατά τη σημερινή συνέντευξη Τύπου, απαντώντας σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων σχετικά με το πότε αναμένεται να εφαρμοστούν όλες οι αλλαγές στις αγροτικές επιδοτήσεις που συζητούνται σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο κ. Κασίμης είπε: «Οι εκτιμήσεις λένε ότι η νέα ΚΑΠ δεν πρόκειται να ξεκινήσει να υλοποιείται πριν το 2023. Κι αυτό γιατί πρέπει πρώτα να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις για όλες τις ευρωπαϊκές πολιτικές, την άμυνα, την ασφάλεια κ.λπ. Στις 3 Μαΐου θα γίνει μία πρώτη Σύνοδος Κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών όπου θα συζητηθεί το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο της Ε.Ε. για μετά την έξοδο της Μεγάλης Βρετανίας, αλλά πιθανότατα δεν θα καταλήξει σε κάποια απόφαση. Σε κάθε περίπτωση, ο Επίτροπος Γεωργίας έχει δεσμευτεί ότι θα έχει ολοκληρωμένες προτάσεις κανονισμών για τη νέα ΚΑΠ στα τέλη Μαΐου με αρχές Ιουνίου.»

Όσον αφορά το τι θα περιέχουν αυτές οι προτάσεις, ο κ. Κασίμης είπε ότι «δεν φαίνεται να διακυβεύεται η διατήρηση των δύο πυλώνων (άμεσες ενισχύσεις και προγράμματα). Διαφορετικές απόψεις υπάρχουν, αλλά αυτά είναι ζητήματα που θα συζητηθούν. Επίσης, δεν μπορεί να μπει ανώτατο όριο στις ενισχύσεις τώρα, μόνο στη νέα ΚΑΠ.

Υπάρχει η σκέψη για περιορισμό του ύψους των ενισχύσεων, μέχρι ένα ποσό, για κατεύθυνση των ενισχύσεων σε ορεινές, μειονεκτικές και μικρές εκμεταλλεύσεις, καθώς εκτιμάται ότι οι μεγάλες αγροτικές εκμεταλλεύσεις δεν έχουν την ανάγκη των ενισχύσεων.»

Σε κάθε περίπτωση, η Ελλάδα, πριν το 2023 θα κληθεί να υποβάλει εθνικό σχέδιο για την εφαρμογή της ΚΑΠ, το οποίο θα περιλαμβάνει τόσο τον τρόπο κατανομής των άμεσων ενισχύσεων (Πυλώνας Ι), όσο και τα Μέτρα από τα οποία θα αποτελείται το νέο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (Πυλώνας ΙΙ).

Να σημειώσουμε εδώ ότι η προηγούμενη μεταρρύθμιση της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής είχε προγραμματιστεί για την περίοδο 2014 με 2020, αλλά η εφαρμογή της, λόγω καθυστερήσεων στις διαπραγματεύσεις, αναβλήθηκε για ένα χρόνο και εφαρμόστηκε από την 1η Ιανουαρίου του 2015. Έτσι, όπως φαίνεται, σίγουρα θα πάμε μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου του 2021 με την υφιστάμενη ΚΑΠ (συν την ενδιάμεση αναθεώρηση με τον κανονισμό Omnibus που θα εφαρμοστεί πλήρως από το φετινό καλοκαίρι) και αναμένεται παράταση των κανονιστικών ρυθμίσεων για άλλον ένα χρόνο, μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου του 2022.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button