Πελοπόννησος

Πλημμύρισε η κοιλάδα του Αλφειού – Συναγερμός στην παραποτάμια ζώνη

Μετά από δύο χρόνια “ξηρασίας” η κοιλάδα του Αλφειού δοκιμάζεται ξανά από πλημμύρες. Χθες έως το μεσημέρι παρά το γεγονός ότι τα θυροφράγματα στο φράγμα του Φλόκα ήταν ανοιχτά, η στάθμη του νερού δίπλα στα αναχώματα ήταν αρκετά ψηλά.

Όπως αναφέρει το ilialive, καλλιέργειες με εσπεριδοειδή στις όχθες του ποταμού χάθηκαν κάτω από το νερό, μαζί με μοτερόσπιτα. Στον Κάμπο της Παπαδούς απειλείται το αρδευτικό έργο καθώς και εκεί ο Αλφειός “σήκωσε το ανάστημά του” στις παρόχθιες εκτάσεις…

Η απορροή απο τη λεκάνη της Δίβρης και της Φολόης όπου τα χιόνια έλιωσαν από τις τελευταίες βροχοπτώσεις, μέσω του ποταμού Ερυμάνθου, ενισχύουν την ροή του Αλφειού μετά τα Άσπρα Σπίτια. Αλλά και από την πλευρά της Αρκαδίας, ο Λούσιος “κατεβάζει” σημαντικές ποσότητες νερού στον Αλφειό, που ήδη “φορτώνεται” από τη μεγάλη λεκάνη απορροής της Μεγαλόπολης. Ο Λάδωνας, δεν έχει ακόμα ανοίξει τα θυροφράγματά του στο φράγμα και σύμφωνα με πληροφορίες υπάρχουν εκεί ανοχές για μια δύο μέρες ακόμα. Αν ο καιρός επιδεινωθεί όμως, θα χρειαστεί να υπάρξει εκτόνωση και εκεί προς τον Αλφειό.

Σε δηλώσεις του ο δήμαρχος Ανδρίτσαινας – Κρεστένων Σάκης Μπαλιούκος, χαρακτήρισε αναμενόμενη την άνοδο της στάθμης, η οποία σε κάποια σημεία φτάνει σε οριακό επίπεδο. “Έχουμε επικοινωνήσει και με το φράγμα του Λάδωνα προκειμένου να δούμε σε τι κατάσταση είναι και τι μας περιμένει από εκείνη τη πλευρά. Το μήνυμα που πήραμε ήταν ενθαρρυντικό, καθώς έχει ακόμα τη δυνατότητα αποθήκευσης νερού και δεν θα έχουμε νέα νερά προς τα κάτω για να ανέβει ακόμα περισσότερο η στάθμη. Επικοινωνήσαμε με την ΔΕΚΕ στην Πάτρα και έχουν ανοίξει τις πόρτες στο Φλόκα για να μην υπάρχει καθυστέρηση από εκεί και μένει πλέον να εξελιχθούν πιο ομαλά τα φαινόμενα” σχολίασε ο κ. Μπαλιούκος. “Τα χιόνια σε όλο το εύρος του δήμου Ανδρίτσαινας Κρεστένων αλλά και των δήμων Γορτυνίας να έχουν λιώσει και τα νερά αυτά να έχουν φύγει και μένει να δούμε τι θα έρθει από το κέντρο της Πελοποννήσου. Φαίνεται ότι δεν θα πιεστούμε. Η πίεση θα μας έρθει στο επόμενο κύμα κακοκαιρίας καθώς αυτή τη στιγμή και το ίδιο το έδαφος κράτησε νερά καθώς υπήρξε ανομβρία για μεγάλο διάστημα. Θα αρχίσει να υπάρχει κορεσμός και μετά θα είμαστε στην αναμονή. Ο δήμος ήταν εκεί στα χιόνια με τις περιπολίες που πρέπει να κάνει, με τον εξοπλισμό και τον δημοτικό και της Περιφέρειας και τον ιδιωτικό.” δήλωσε ο δήμαρχος Ανδρίτσαινας – Κρεστένων.

Ο κ. Μπαλιούκος ζήτησε και την υπομονή των δημοτών στην εξέλιλξη των φαινομένων. Επισήμανε πως για μικρά προβλήματα όπως περιορισμένες καταπτώσεις ή άλλα, η παρέμβαση θα γίνεται μόλις περιοριστεί η κακοκαιρία ώστε να μην γίνονται διπλές παρεμβάσεις που και καταπονούν μηχανήματα και προσωπικό και πόρους σπαταλούν.

“Πρέπει να σταματήσουν τα γεγονότα να στραγγίσει το έδαφος να τα πάρουν να τελειώνουμε καθώς είμαστε από μία περίοδο χιονόπτωσης που νύχτα μέρα προσπαθούμε να δώσουμε την δυνατότητα και είναι καταπονημένα και τα μηχανήματα και το προσωπικό του δήμου μας και να τους δώσουμε δυνατότητα να κάνουν παρεμβάσεις στα σημεία που χρειάζεται” σημείωσε ο κ. Μπαλιούκος.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button