Αθλητικά

Ποδοσφαιριστές που έχασαν το σπουδαιότερο ματς της ζωής τους

Ο ξαφνικός θάνατος του Ντάβιντε Αστόρι ήταν ο τελευταίος χρονικά που συγκλόνισε το παγκόσμιο ποδόσφαιρο. Ο αρχηγός της Φιορεντίνα έφυγε από τη ζωή σε ηλικία μόλις 31 ετών, για να βυθίσει στη θλίψη την οικογένειά του, τον σύλλογο στον οποίοι αγωνιζόταν τις τελευταίες σεζόν, τις ομάδες στις οποίες είχε παίξει στην καριέρα του, γενικότερα το κάλτσιο, αλλά και όλους τους λάτρεις του δημοφιλέστερου αθλήματος του πλανήτη μας.

Οι «βιόλα» είχαν μεταβεί στο Φριούλι για να αγωνιστούν κόντρα στην Ουντινέζε. Η ομάδα της Τοσκάνης είχε διανυκτερεύσει σε ξενοδοχείο της περιοχής και η αποστολή της ξύπνησε το επόμενο πρωί για να προετοιμαστεί σιγά – σιγά για την αναμέτρηση κόντρα στις «ζέβρες». Κατά τη διάρκεια που παίκτες και τεχνικό επιτελείο απολάμβαναν το πρωινό τους, διαπιστώθηκε ότι ο Αστόρι έλειπε. Κάτι πολύ περίεργο…

wkvgrrtp6

Οι άνθρωποι της ομάδας θορυβήθηκαν. Γνώριζαν ότι ο καπιτάνο ήταν από τους πλέον επαγγελματίες της ομάδας και ότι ήταν ξυπνούσε αρκετά νωρίς. Δεν συνήθιζε, άλλωστε, να νυχτοπερπατάει, ως εξίσου εξαιρετικός πατέρας και σύζυγος. Με το που μπαίνουν στο δωμάτιό του, τον βρίσκουν νεκρό. Μέγα σοκ. Τα νέα δεν αργούν να μαθευτούν. Το υπόλοιπο της 27ης αγωνιστικής για τη Serie A αναβάλλεται. Το ιταλικό ποδόσφαιρο θρηνούσε ακόμη ένα «παιδί» του. Το ημερολόγιο έγραφε, 4 Μαρτίου 2018.

Όμως, ο Αστόρι δεν ήταν ο μόνος εν ενεργεία ποδοσφαιριστής που μετά το millennium έχασε τη ζωή του τόσο άδοξα. Τα περιστατικά είναι πολλά. Το newsbeast.gr κάνει μια καταγραφή στα σημαντικότερα από αυτά…

Μαρκ-Βιβιάν Φοέ

wkvgrrtp1

Ήταν 26 Ιουνίου 2003, στο πλαίσιο του Κυπέλλου Συνομοσπονδιών, στα γήπεδα της Γαλλίας. Το Καμερούν αντιμετώπιζε την Κολομβία στον πρώτο χρονικά ημιτελικό. Οι Αφρικανοί προηγούνταν με 1-0, όταν στο 75’ ο Μαρκ-Βιβιάν Φοέ σωριάστηκε στον αγωνιστικό χώρο. Στο «Ζερλάν» επικρατούσε σοκ. Όλοι προσπαθούσαν να καταλάβουν τι είχε συμβεί. Από τα τηλεοπτικά πλάνα φάνηκε να αναπνέει. Αλλά, αποδείχθηκε ότι αυτές ήταν οι τελευταίες του ανάσες επί Γης.

Ο παίκτης έγινε αλλαγή και τον πήγαν στο νοσοκομείο. Μετά το σφύριγμα της λήξης οι Καμερουνέζοι πανηγύριζαν την πρόκριση στον τελικό της διοργάνωσης. Όμως, με το ένα αυτί προσπαθούσαν να μάθουν τα νέα για τον συμπαίκτη τους. Τα μαντάτα ήταν άσχημα. Ο Φοέ άφηνε την τελευταία του πνοή σε ηλικία 28 ετών, στη Λυών, στην πόλη που αγωνιζόταν και σε συλλογικό επίπεδο από υπερτροφική καρδιομυοπάθια.

Για την ιστορία, στον τελικό τα «λιοντάρια» έχασαν με 1-0 στην παράταση από τους οικοδεσπότες Γάλλους, από ένα τέρμα του Ανρί στο 97’. Πολλοί έλεγαν ότι έπρεπε οι «τρικολόρ» να αφήσουν τους αντιπάλους τους να κερδίσουν, ως φόρο τιμής στον αδικοχαμένο Φοέ. Αλλά, από την άλλη, ίσως να μην τον τιμούσαν με αυτόν τον τρόπο…

Μίκλος Φέχερ

wkvgrrtp2

Το επόμενο περιστατικό, δυστυχώς δεν άργησε πολύ να έρθει. Ήταν 25 Ιανουαρίου του 2004, όταν στο παιχνίδι της Μπενφίκα με αντίπαλο τη Βιτόρια Γκιμαράες, ο Μίκλος Φέχερ σόκαρε ξανά την ποδοσφαιρική κοινότητα. Οι «αετοί» της Λισαβόνας προηγούνταν με 1-0 (τραγική ειρωνεία), με το παιχνίδι να βρίσκεται στις καθυστερήσεις. Ο Ούγγρος επιθετικός αντίκρισε την κίτρινη κάρτα του ρέφερι και ξαφνικά γονάτισε στο χορτάρι. Άλλοι υπέθεσαν ότι απογοητεύτηκε από την απόφαση του διαιτητή και άλλοι ότι το έκανε για καθυστερήσεις. Η αλήθεια, όμως, ήταν εντελώς διαφορετική…

Ο Φέχερ σωριάστηκε στο χορτάρι, με τα ιατρικά επιτελεία των δύο ομάδων να σπεύδουν άμεσα προς το μέρος του. Ωστόσο, αποδείχθηκε ότι δεν μπορούσαν να κάνουν τίποτα για να τον σώσουν. Ο πορτογαλικός Βορράς ήταν το μέρος που έμελλε να αφήσει την τελευταία του πνοή. Ο φέρελπις Ούγγρος επιθετικός έφυγε από τη ζωή σε ηλικία μόλις 24 ετών από ανακοπή καρδιάς. Η καρδιά που χτύπαγε τόσο δυνατά για το ποδόσφαιρο, τον πρόδωσε.

Σερτζίνιο

Η «μικρούλα» Σάο Καετάνο αντιμετώπιζε στις 27 Οκτωβρίου 2004 το πολύ μεγάλο ποδοσφαιρικό μέγεθος που λέγεται Σάο Πάουλο. Το «Μορουμπί», γήπεδο της δεύτερης, ήταν κατάμεστο, για ένα ποδοσφαιρικό πάρτι, από αυτά που συνηθίζονται τα γήπεδα της Βραζιλίας. Στο 60ο λεπτό της αναμέτρησης, όμως, το κλίμα θα χαλάσει, όταν ο Σερτζίνιο ή αλλιώς Πάουλο Σέρτζιο Ολιβέιρα ντα Σίλβα πέφτει στο χορτάρι.

Οι γιατροί προσπάθησαν να τον κρατήσουν στη ζωή, αλλά η προσπάθειά τους αποδείχθηκε μάταιη. Ο παίκτης της φιλοξενούμενης έχασε τη μάχη σε ηλικία 30 ετών. Στην αυτοψία που του έγινε μετά το συμβάν, διαπιστώθηκε ότι η καρδιά του ζύγιζε 600 γραμμάρια, σχεδόν διπλάσια από μια φυσιολογική. Ο θάνατός του έκανε την Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία της χώρας να προχωρήσει σε πιο εξονυχιστικούς ελέγχους στους επαγγελματίες ποδοσφαιριστές και στην καλύτερη εκπαίδευση των ιατρικών επιτελείων στα γήπεδα.

Αντόνιο Πουέρτα

wkvgrrtp4

Ένας ποδοσφαιριστής το ταλέντο του οποίου φρόντισε να αναδείξει ο Μανόλο Χιμένεθ, έγινε το επόμενο θύμα καρδιακής προσβολής μέσα σε γήπεδο. Ο Αντόνιο Πουέρτα, εκείνο το ζεστό βράδυ της 25ης Αυγούστου 2007, σόκαρε το κοινό της Σεβίλλης. Ο νεαρός στόπερ, που είχε «γράψει» και μια συμμετοχή με την εθνική Ισπανίας, κατέρρευσε εντός μεγάλης περιοχής στο 35ο λεπτό του παιχνιδιού με αντίπαλο τη Χετάφε. Άμεσα οι Αντρές Πάλοπ και Ίβιτσα Ντραγκουτίνοιτς έσπευσαν προς το μέρος του, για να δουν τι συνέβη.

Το ιατρικό επιτελείο των Σεβιγιάνων κατευθύνθηκε εξίσου γρήγορα στο σημείο που βρισκόταν ο Πουέρτα για να τον συνεφέρει. Και αρχικά τα κατάφερε, καθώς οι αισθήσεις του επανήλθαν, ενώ λίγα δευτερόλεπτα αργότερα κατευθυνόταν περπατώντας προς τα αποδυτήρια. Όμως, λίγο αργότερα έχασε ξανά τις αισθήσεις του και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο. Εκεί, τρεις ημέρες αργότερα, στις 28/08, στις 14:30, αφήνει την τελευταία του πνοή.

Ο επικεφαλής ιατρός του νοσοκομείου «Virgen del Rocío» ανακοίνωσε ότι ο νεαρός είχε υποστεί μεγάλη ζημιά σε πολλά ζωτικά του όργανα, μεταξύ των οποίων και ο εγκέφαλός του, λόγω των επανειλημμένων καρδιακών ανακοπών που τον «χτύπησαν». Ήταν μόλις 22 ετών, όταν το ισπανικό ποδόσφαιρο έχασε ένα από τα μεγαλύτερα ταλέντα της γενιάς του.

Φιλ Ο’Ντόνελ

wkvgrrtp99

Λίγες ημέρες πριν αλλάξει ο χρόνος, στις 29 Δεκεμβρίου του 2007, στη Σκωτία γινόταν μια ματσάρα. Το Μάδεργουελ – Νταντί Γιουνάιτεντ θα έληγε 5-3, αλλά το «πάρτι» των γκολ θα επισκίαζε ο θάνατος του Φιλ Ο’Ντόνελ σε ηλικία 35 ετών, λίγα δευτερόλεπτα πριν γίνει αλλαγή. Για κανένα πεντάλεπτο οι γιατροί των δύο ομάδων προσπαθούσαν να τον κρατήσουν στη ζωή, μέχρι να έρθει το ασθενοφόρο και τον μεταφέρει στο νοσοκομείο. Εκεί όπου τελικά ο μια φορά διεθνής με τη χώρα του εξέπνευσε από πρόβλημα στην αριστερή βαλβίδα της καρδιάς του.

Ντάνιελ Χάρκε

wkvgrrtp5

Από τους πιο περίεργους θανάτους ποδοσφαιριστών, καθώς ο Ντάνειλ Χάρκε βρέθηκε νεκρός κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας της Εσπανιόλ στη Φλωρεντία (έδρα της Φιορεντίνα), μέσα στο δωμάτιο του ξενοδοχείο στο οποίο είχε καταλύσει η ομάδα του.

Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα των ισπανικών ΜΜΕ, την ώρα που υπέστη ανακοπή καρδιάς, στις 8 Αυγούστου 2009, μιλούσε στο τηλέφωνο με την κοπέλα του. Άλλες αναφορές κάνουν λόγο πως η συμβία του, που εκείνο το διάστημα βρίσκονταν στον έβδομο μήνα της εγκυμοσύνης της, ήταν εκείνη που εξέφρασε την ανησυχία της για τον Χάρκε στον συμπαίκτη του και «ομόσταβλο», Φεράν Κορομίνας, καθώς δεν τον έβρισκε στο τηλέφωνο.

Αν και το πού βρίσκεται η αλήθεια δεν μαθεύτηκε ποτέ, το γεγονός πως ο Χάρκε έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 26 ετών, ήταν ακόμη τραγικό γεγονός για το ισπανικό και το παγκόσμιο ποδόσφαιρο.

Ναόκι Ματσούντα

wkvgrrtp3

Ένας από τους λίγους Γιαπωνέζους ποδοσφαιρικούς αστέρες. Ο Ναόκι Ματσούντα είχε μετακομίσει το 2011 στη Ματσουμότο Γιαμάγκα, μετά από 15 χρόνια στη Γιοκοχάμα Μαρίνος. Πρόλαβε να παίξει μόλις 15 παιχνίδια με τη νέα του ομάδα, καθώς κατά τη διάρκεια μιας προπόνησης στις 2 Αυγούστου, κατέρρευσε έπειτα από ένα 15λεπτο ζέσταμα. Δύο ημέρες αργότερα άφησε την τελευταία του πνοή στο νοσοκομείο, σε ηλικία 34 ετών.

Πιερμάριο Μοροζίνι

Ήταν 14 Απριλίου του 2011, όταν στο γήπεδο της Πεσκάρα ερχόταν μια από τις πιο σοκαριστικές στιγμές στην ιστορία του ποδοσφαίρου. Ο Πιερμάριο Μοροζίνι της Λιβόρνο, κατέρρεε εντός αγωνιστικού χώρου. Αρχικά, έπεσε κάτω, αλλά προσπάθησε να σηκωθεί. Στη συνέχεια αυτό έγινε άλλες τρεις φορές, με έναν συμπαίκτη του να φωνάζει για να του προσφερθούν άμεσα οι πρώτες βοήθειες. Ο ποδοσφαιριστής είχε χάσει τις αισθήσεις του…

Τα επιτελεία των δύο ομάδων έσπευσαν άμεσα προς το μέρος του, με τους γιατρούς να χρησιμοποιούν τη μέθοδο της απινίδωσης για να τον κρατήσουν στη ζωή. Στη συνέχεια ένα ασθενοφόρο μπήκε στον αγωνιστικό χώρο, προκειμένου να τον μεταφέρει άμεσα στο νοσοκομείο. Η έκφραση του νεαρού και σχετικά άσημου τότε Μάρκο Βεράτι, είναι από τις πλέον χαρακτηριστικές.

Ένα αυτοκίνητο της Αστυνομίας είχε φράξει την έξοδο του ασθενοφόρου και η μεταφορά του Μοροζίνι στο νοσοκομείο άργησε περίπου δύο λεπτά. Σύμφωνα με τους γιατρούς αυτό δεν έπαιξε κάποιον ρόλο, με τον παίκτη να χάνει τη ζωή του σε ηλικία 25 ετών.

Πατρίκ Εκένγκ

wkvgrrtp7

Ήταν 6 Μαΐου 2016, όταν ο Πακτρί Εκένγκ πέρασε σαν αλλαγή στο ημίχρονο του παιχνιδιού της Ντιναμό Βουκουρεστίου με αντίπαλο τη Βιτορούλ Κονστάντσα. Ο Καμερουνέζος είχε πει στο κολλητό του στην ομάδα της ρουμανικής πρωτεύουσας ότι δεν αισθανόταν καλά εκείνη την ημέρα και για τον λόγο αυτό δεν συμπεριλήφθηκε στο βασικό σχήμα. Έπειτα από 7 λεπτά στην επανάληψη, σωριάστηκε στο χορτάρι.

Μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο άμεσα, αλλά μετά από δύο ώρες ανακοινώθηκε ο θάνατός του. Ήταν 26 ετών όταν τον βρήκε το μοιραίο, ενώ ο δυναμικός αμυντικός μέσος θάφτηκε στην πατρίδα του, την πόλη Γιαουντέ, εννέα ημέρες αργότερα, αφού πρώτα τίμησαν τη μνήμη του όλοι οι συμπαίκτες του στην εθνική Καμερούν. Σε ένα από τα επόμενα παιχνίδια της Ντιναμό, οι οπαδοί της ομάδας έφτιαξαν ένα τεράστιο κορεό με το όνομα και τη μορφή του, στο οποίο συμμετείχαν περίπου 50.000 θεατές.

Σείκ Τιοτέ

wkvgrrtp8

Ο τελευταίος χρονικά θάνατος εν ενεργεία ποδοσφαιριστή πριν του Αστόρι, ήταν αυτός του Σείκ Τιοτέ. Του μέσου από την Ακτή Ελεφαντοστού, που μετά από μια σημαντική σταδιοδρομία στα ευρωπαϊκά γήπεδα, είχε μετακομίσει στην Κίνα το 2017, για να υπογράψει και το πιο υψηλό συμβόλαιο της καριέρας του. Ωστόσο, δεν πρόλαβε να το χαρεί, καθώς στις 5 Ιουνίου του ίδιου έτους κατέρρευσε κατά τη διάρκεια προπόνησης της Μπεϊζίνγκ Εντερπάιζις.

Στις 13 του ίδιου μήνα έγινε μια τελετή στο Πεκίνο ως φόρος τιμής στον Τιοτέ, ενώ η κηδεία του πραγματοποιήθηκε με στρατιωτικές τιμές πέντε ημέρες αργότερα στο Αμπιτζάν. Η ομάδα της κινέζικης πρωτεύουσας απέσυρε το νούμερο 24 που φορούσε ο Ιβοριανός χαφ στις 24/06.

Ειδική αναφορά, Αντόνιο ντε Νίγκρις

Η ομάδα της Λάρισας έχει μια… μαύρη παράδοση με ποδοσφαιριστές της που έφυγαν γρήγορα από τη ζωή. Εκτός από τον Γιώργο Μητσιμπόνα, τους Δημήτρη Μουσιάρη και Δημήτρης Κουκουλίτσιος, αλλά και τον Λευτέρη Μήλο, στη λίστα μπήκε στις 16 Νοεμβρίου του 2009 και ο Αντόνιο ντε Νίγκρις. Ο Μεξικανός επιθετικός που δεν πρόλαβε να προσφέρει όλα όσα μπορούσε με τη βυσσινί φανέλα.

Ο Ντε Νίγκρις είχε ενημερωθεί το καλοκαίρι του 2009 από το ιατρικό επιτελείο της Ανκαραγκιουτσού ότι είχε γενετική δυσπλασία στην καρδιά, πρόβλημα το οποίο μπορεί να αποδεικνυόταν μοιραίο εάν συνέχιζε να αγωνίζεται. Όμως, εκείνος δεν μπορούσε να αφήσει τα γήπεδα, καθώς ήθελε να αποσυρθεί μετά το Μουντιάλ του 2010 στη Νότια Αφρική, εκεί όπου ήλπιζε να ταξιδέψει με την εθνική ομάδα της χώρας του. Αυτός ήταν και ο λόγος που ήρθε μετά στα μέρη μας, καθώς η τουρκική ομάδα δεν θέλησε να αναλάβει την ευθύνη και δεν του ανανέωσε το συμβόλαιο…

wkvgrrtp10

Με το άλογο στο στήθος πρόλαβε να αγωνιστεί μόλις σε επτά ματς της Super League. Τα ξημερώματα της 16ης Νοεμβρίου 2009 η γυναίκα του Σόνια διαπίστωσε πως είχε δυσφορία. Ειδοποίησε για βοήθεια, αλλά πριν το ασθενοφόρο φτάσει στο σπίτι της οικογένειας Ντε Νίγκρις, ο Αντόνιο άφησε την τελευταία του πνοή.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button