Κόσμος

Ποια είναι μεγαλύτερη πόλη στον κόσμο; Ο πληθυσμός της ξεπερνά τα 37 εκατομμύρια

Η έννοια μιας πόλης πολλές φορές ποικίλλει, αλλά συνήθως πρόκειται για μια κατοικημένη περιοχή με περισσότερο κόσμο από μια κωμόπολη ή ένα χωριό. Το μέγεθος του πληθυσμού μπορεί να ξεκινά από μερικές χιλιάδες και να φτάνει σε δεκάδες εκατομμύρια.

Αν ψάχνουμε τη μεγαλύτερη πόλη στον κόσμο σε πληθυσμό λοιπόν, τότε θα πρέπει να πάμε στη “χώρα του ανατέλλοντος ηλίου”. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΗΕ, η μεγαλύτερη πόλη στον κόσμο είναι το Τόκιο, με πληθυσμό που ξεπερνά τα 37 εκατομμύρια. Αυτό σημαίνει πως στην πρωτεύουσα της Ιαπωνίας οι κάτοικοι είναι τριπλάσιοι από τον συνολικό πληθυσμό της Ελλάδας (και κάτι περισσότερο), ότι είναι κατά 9 εκατομμύρια περισσότεροι από το συνολικό πληθυσμό της αχανούς πολιτείας του Τέξας και κατά 12 εκατομμύρια περισσότεροι από τους κατοίκους ολόκληρης της Αυστραλίας.

Ο πληθυσμός των ορίων της πόλης του Τόκιο είναι μικρότερος από 14 εκατομμύρια, αλλά πλέον ο πληθυσμός μιας πόλης συμπεριλαμβάνει και τα προάστια, δηλαδή όλη τη μητροπολιτική της περιοχή. Πάντως, και τα 14 εκατομμύρια δεν είναι λίγα.

Αν και κατά τη διάρκεια της πανδημίας, το Τόκιο είδε την πρώτη μείωση σε πληθυσμό μετά από 25 χρόνια, δεν έχασε την πρώτη θέση. Στη δεύτερη βρίσκεται το Δελχί της Ινδίας, με 31 εκατομμύρια κατοίκους και στην τρίτη η Σαγκάη με 28,5 εκατομμύρια.

Η Νέα Υόρκη είναι η μεγαλύτερη πόλη των ΗΠΑ με σχεδόν 20 εκατομμύρια κατοίκους και βρίσκεται αρκετά πίσω σε αυτή τη λίστα. Αλλά είναι πρώτη σε μέγεθος, αφού ξεπερνά τα 12 χιλιάδες τετραγωνικά χιλιόμετρα.

Βέβαια, όταν οι άνθρωποι ρωτούν για το ποια είναι η μεγαλύτερη πόλη, συνήθως εννοούν τον πληθυσμό και η εικόνα που έρχεται στο μυαλό τους είναι μια πόλη με το μετρό να είναι ασφυκτικά γεμάτο και τα κτίρια να είναι το ένα δίπλα στο άλλο, με αναρίθμητα διαμερίσματα. Αυτή άλλωστε είναι η καθημερινή εικόνα των σύγχρονων μεγαλουπόλεων.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button