Αγροτικά

Ποια «εθνική σύνταξη» αγροτών;

Να δοθεί το σύνολο της εθνικής σύνταξης στους αγρότες ζήτησαν οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιώργος Λαμπρούλης, Νίκος Μωραΐτης, Σάκης Βαρδαλής, Νίκος Καραθανασόπουλος, Σταύρος Τάσσος και Μανώλης Συντυχάκης με Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσαν και συζήτησαν στη Βουλή, ζητώντας ακόμη να δικαιούνται αναρρωτικές άδειες οι ασφαλισμένοι αγρότες, να δικαιούνται άδειες κύησης και λοχείας οι αγρότισσες και να κατέβουν τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης στα 60 χρόνια για τους αγρότες και στα 55 χρόνια για τις αγρότισσες.

Στη συζήτηση αναφέρθηκαν συγκεκριμένα παραδείγματα με αγρότες συνταξιούχους που μετά από 20 έως 30 χρόνια εισφορών πήραν συντάξεις από 330 έως 360 ευρώ μεικτά. Οι βουλευτές σημείωσαν τον κυβερνητικό εμπαιγμό πως με 20 χρόνια ασφάλισης θα έπαιρναν εθνική σύνταξη 386 ευρώ και με 15 χρόνια ασφάλισης 344 ευρώ και τελικά όσοι συνταξιοδοτούνται με 20 και 30 χρόνια ασφάλισης λαμβάνουν εθνική σύνταξη 23 ευρώ.

Ποιο συγκεκριμένα οι βουλευτές σημείωσαν:

«Οργή και αγανάκτηση επικρατεί στους συνταξιούχους γήρατος αγρότες που έχουν γεννηθεί το 1950. Όταν μετά από μεγάλη καθυστέρηση μηνών πήραν τη σύνταξή τους, είδαν συντάξεις πείνας και εξαθλίωσης βάσει του νέου υπολογισμού του αντιασφαλιστικού νόμου 4387/2016, άρθρο 99.

Μετά από 20 έως 30 χρόνια εισφορών πήραν συντάξεις από 330 έως 360 ευρώ μεικτά. Διαπιστώνουν στην πράξη τον εμπαιγμό της κυβέρνησης και τα αποτελέσματα του νόμου – λαιμητόμου. Οι διακηρύξεις της κυβέρνησης προς τους αγρότες έλεγαν ότι με το νέο νόμο θα είναι οι “μεγάλοι κερδισμένοι”. Οτι με 20 χρόνια Ασφάλισης θα έπαιρναν εθνική σύνταξη 386 ευρώ και με 15 χρόνια Ασφάλισης 344 ευρώ. Τώρα διαπιστώνουν, όσοι συνταξιοδοτούνται με 20 και 30 χρόνια Ασφάλισης, ότι λαμβάνουν εθνική σύνταξη 23 ευρώ. Για να φτάσουν να λάβουν το συνολικό ποσό της εθνικής σύνταξης, πρέπει να περιμένουν μέχρι το 2032.

Επιπλέον η βάρβαρη πολιτική σε βάρος της φτωχομεσαίας αγροτιάς δεν έχει τελειωμό. Οι αγρότες δεν δικαιούνται αναρρωτικές άδειες ακόμη και για ατυχήματα στο χώρο της δουλειάς. Οι αγρότισσες δεν δικαιούνται άδειες κύησης και λοχείας».

Ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Τάσος Πετρόπουλος απάντησε πως δεν υπάρχει ασφαλιστικό κεφάλαιο και η κυβέρνηση δεν μπορεί να δώσει τα 386 ευρώ της εθνικής σύνταξης για εισφορά 84 ευρώ το μήνα, ενώ απέφυγε να απαντήσει για τις άδειες κύησης και λοχείας.

Σημειώνουμε το παράδοξο: Η πολιτεία εκλαμβάνει τους αγρότες ως μη μισθωτούς ελεύθερους επαγγελματίες και τους βάζει στο ίδιο «τσουβάλι» με γιατρούς, δικηγόρους, μηχανικούς κτλ, την ίδια στιγμή όμως -και ενώ οι εισφορές έχουν δραματικά αυξηθεί- τους εξαιρεί ουσιαστικά από την «εθνική σύνταξη», την οποία δικαιούνται όλοι ?πλην των ανθρώπων εκείνων που πραγματικά παράγουν και συμβάλουν στην εθνική οικονομία και στις εξαγωγές, στον μόνο τομέα, μαζί με τον τουρισμό, όπου καταγράφονται βήματα προόδου.

Περιττό δε να σημειώσουμε ότι ο αγρότης εργάζεται 365 ημέρες το χρόνο, χωρίς άδειες και άλλες παροχές, τόσο ο ίδιος όσο και τα μέλη της οικογένειάς του που στηρίζουν με σκληρή προσωπική εργασία την κάθε εκμετάλλευση, γεγονός που δεν συνυπολογίζεται φυσικά!

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button