Ελλάδα

Ποια πρόστιμα «φωτιά» φέρνει ο νέος ΚΟΚ – Η παράβαση Νο 1

Ο νέος ΚΟΚ (Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας) φέρνει πολύ πιο αυστηρά πρόστιμα για ορισμένες κατηγορίες, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κ. Καραμανλής. Ποια θα είναι αυτά;

Όπως είπε ο κ. Καραμανλής στη Βουλή, θα αφορούν στην παράνομη κατάληψη θέσεων στάθμευσης ΑμεΑ. Μάλιστα, τα πρόστιμα δεν θα αφορούν μόνο τους οδηγούς των οχημάτων που έχουν παρκάρει παράνομα σε θέσεις στάθμευσης ΑΜΕΑ. Ο υπουργός προανήγγειλε και διοικητικά πρόστιμα σε δήμους και Περιφέρειες για την προσβασιμότητα των πεζοδρομίων.

Και αυτό, γιατί πολλοί διαπιστώνουν ότι συχνά υπάρχουν πεζοδρόμια που καθιστούν σχεδόν αδύνατη την κίνηση πολιτών με αμαξίδια, όπως και την όδευση τυφλών.

Πλέον, τα βαρύτερα πρόστιμα για την κατάληψη θέσεων στάθμευσης ΑμΕΑ θα ενταχθούν στον υπό κατάρτιση νέο Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (ΚΟΚ). Σημειώνεται ότι ο νέος ΚΟΚ αναμένεται να δοθεί σε δημόσια διαβούλευση εντός του Δεκεμβρίου. Στη συνέχεια, θα έρθει η θέσπιση των προστίμων στους φορείς Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Το πρόστιμο για παράνομη στάθμευση σε όδευση τυφλών ή ράμπα ΑμεΑ θα αυξηθεί κατά πολύ με τον νέο ΚΟΚ, όπως σημείωσε ο υπουργός. Ο ίδιος «κάρφωσε» και τους δήμους. «Ωστόσο, θα πρέπει η Δημοτική Αστυνομία του Δήμου Αθηναίων να διασφαλίσει και την εφαρμογή του», όπως σημείωσε.

Μάλιστα, ο υπουργός συνέδεσε τις διοικητικές ποινές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και με τα κυκλώματα που εξαρθρώνονται και σχετίζονται με τις εξετάσεις για διπλώματα οδήγησης.

Αναφέρθηκε στις Περιφέρειες «που δε συνεργάζονται όπως πρέπει» αποδίδοντας «τα φαινόμενα διαφθοράς που αποκαλύφθηκαν στη διαδικασία εξέτασης για τα διπλώματα οδήγησης» στην «ανικανότητα των διευθύνσεων Μεταφορών των Περιφερειών στην ουσία. Λυπάμαι που το λέω, αλλά αυτό είναι κάτι το οποίο έχει καταντήσει προβληματικό και από τη στιγμή που δύο φορείς του Ελληνικού Δημοσίου δεν μπορούν να συνεργαστούν πρέπει να έρθει η κυβέρνηση και να δει αν πρέπει να επιβάλει διοικητικά πρόστιμα», όπως επισήμανε.

Για άλλη μια φορά, ο κ. Καραμανλής είπε ότι ο νέος ΚΟΚ θα τιμωρεί τον οδηγό και όχι το αυτοκίνητο. Το ζήτημα δεν είναι μόνο να γίνει πιο αυστηρός ο ΚΟΚ, αλλά και να εφαρμόζεται από Δημοτική Αστυνομία και Τροχαία, σημείωσε.

Διηγήθηκε δε, ένα περιστατικό, του οποίου ο ίδιος υπήρξε αυτόπτης μάρτυρας:

«Την Κυριακή το βράδυ, έξω από το Μοναστηράκι, ταξιτζής να παρκάρει πάνω σε ράμπα ΑμεΑ, σε πολύ κεντρικό δρόμο. Και εγώ ο ίδιος κατέβηκα και του επισήμανα ότι αυτό που κάνει είναι απαράδεκτο. Η απάντηση του επαγγελματία οδηγού – και προς Θεού δεν λέω ότι όλοι οι ταξιτζήδες λειτουργούν με αυτό τον τρόπο – ήταν ότι αν έρθει κάποιος ανάπηρος θα το μετακινήσω το όχημα», είπε μεταφέροντας τον διάλογο.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button