Πελοπόννησος

Ποιες διασημότητες έχουν καταφύγει λόγω κορωνοϊού στην Πελοπόννησο

Ψηφιακοί νομάδες ή μετανάστες της πανδημίας; Όπως και να τους χαρακτηρίσει κανείς, πληθαίνουν εκείνοι που επιλέγουν την Ελλάδα εν μέσω κορονοϊού και τηλεργασίας. Στη λίστα όσων εφαρμόζουν την κοινωνική αποστασιοποίηση, απολαμβάνοντας το ηλιοβασίλεμα της Σαντορίνης, το Κρητικό Πέλαγος ή τα θέλγητρα της Πελοποννήσου περιλαμβάνονται ηχηρά ονόματα της παγκόσμιας τεχνολογίας, του επιχειρείν και της ψυχαγωγίας.

Η ομορφιά της Ελλάδας αναγνωρίστηκε μέχρι και από τους αρχαίους Ρωμαίους, οι οποίοι ως γνωστόν διέπονταν από ζήλο για τη δική τους πατρίδα. Παρ’ ότι δεν παραδέχονταν κανέναν τόπο που είχαν κατακτήσει ως ισάξιο της Ρώμης, υποκλίθηκαν στην ανείπωτη γοητεία της γειτόνισσας τους. Έκτοτε, η μικρή μεσογειακή χώρα αποθεώνεται ανά την υφήλιο για τα λουσμένα από φώς νησιά της, το εύκρατο κλίμα της, τα ήθη και προαιώνια έθιμα, τις αυθεντικές γεύσεις της.

Οι εικόνες από τα μοναδικά τοπία της, την πλούσια ιστορία της, το φαγητό και τη φιλοξενία της προβάλλονται συχνά. Ως εκ τούτου, άνθρωποι από κάθε γωνιά του πλανήτη αποζητούν ένα κομμάτι της. Η επίσκεψή τους συνήθως συνδυάζεται με μία μοναδική στιγμή της ζωής τους, όπως τον γάμο ή το ταξίδι του μέλιτος. Υπάρχουν και εκείνοι που ονειρεύονται να εγκαταλείψουν την πατρίδα τους και όταν συνταξιοδοτηθούν, με τις οικονομίες μίας ζωής να αποκτήσουν ένα δεύτερο σπίτι σε κάποιο απομακρυσμένο χωριό ή νησί της Ελλάδος.

Η πανδημία έφερε πολλά δεινά σε ολάκερο τον πλανήτη, αλλά καθιέρωσε και μία νέα κοινωνική ομάδα. Είναι όσοι λόγω τηλεργασίας έχουν την πολυτέλεια να παραμείνουν παραγωγικοί μακριά από τους περιορισμούς ενός γραφείου και τους κινδύνους που ελλοχεύουν στην πρότερη ρουτίνα τους. Πολλά κορυφαία στελέχη και επιχειρηματίες τεχνολογικών κολοσσών όπως είναι Google, η Microsoft, η Amazon και η Pfizer, μετακόμισαν στην Ελλάδα στα μέσα του 2020, ακολουθώντας τα χνάρια και άλλων ψηφιακών νομάδων.

Σε πρόσφατη τηλεδιάσκεψη του Διοικητικού Συμβουλίου της Dell Technologies, ο Τζον Ροσέ επικεφαλής του τεχνολογικού τμήματος ανακοίνωσε την πρόθεσή του να μετακομίσει εδώ. Επικαλέστηκε, μάλιστα, τις πρόσφατες δυνατότητες που προσφέρει η Ελλάδα, ώστε να προσελκύσει ξένους εργαζόμενους και εταιρείες στον τομέα της τεχνολογίας και της πληροφορικής.

Τα κίνητρα 

Πράγματι, τα δίκτυα 4G λειτουργούν ακόμα και σε απομακρυσμένες περιοχές, ενώ προχωράει και η διαδικασία των οπτικών ινών και των δικτύων 5G σε μεγάλες ελληνικές πόλεις. Τα φορολογικά κίνητρα αποτελούν ένα επιπλέον κίνητρο για εκείνους που φλερτάρουν με την ιδέα να αλλάξουν μόνιμη κατοικία. Ενδεικτικό είναι ότι πριν την πανδημία, το 20% των εργαζομένων της συγκεκριμένης εταιρείας εργαζόταν από απομακρυσμένες τοποθεσίες. Πλέον, το ποσοστό αυτό έχει εκτοξευθεί στο 50%.

Ο όρος «ψηφιακός νομάς» δεν είναι κάτι νέο. Χρονολογείται τουλάχιστον από το 1997, όταν το βιβλίο Digital Nomad υποστήριξε ότι η τεχνολογία θα επέτρεπε στους ανθρώπους να εργάζονται από οπουδήποτε μέρος, δημιουργώντας μία νέα πληθυσμιακή και εργασιακά παραγωγική ομάδα περιπλανώμενων. Χρειάστηκε να μεσολαβήσουν δεκαετίες, αλλά και μία φονική πανδημία για να υλοποιηθεί το όραμα.

Ο Ολλανδός Σιντ Σιμπράτζι δημιούργησε μια επιχείρηση προγραμματιστών αξίας σχεδόν τριών δισ. δολαρίων χωρίς να κατέχει ποτέ κάποια μόνιμη έδρα για εκείνον και τους συνεργάτες τους. Τους τελευταίους μήνες έχει βρει καταφύγιο σε ένα πολυτελές σπίτι στην Πελοπόννησο. Εκεί έχει περάσει τους δύσκολους μήνες της καραντίνας και η διάσημη Γερμανίδα σοπράνο Μαρλις Πέτερσεν. Θεωρείται μία από τις σημαντικότερες σταρ της όπερας με εμφανίσεις σε Νυρεμβέργη, Βιέννη, Βερολίνο, Σάλτσμπουργκ, Μόναχο, Λονδίνο, Γενεύη και Μόντε Κάρλο.

Τους Παξούς ή αλλιώς τον Βενιαμίν του Ιονίου διάλεξε η οικογένεια Ανιέλι. Ένα μικρό νησάκι, το Καλτονήσι, μετατράπηκε εκτός από θερινή κατοικία των μελών της δυναστείας και σε χειμερινό καταφύγιο εν μέσω καραντίνας. Από εκεί διοικούν τις εταιρείες τους, στις οποίες ανήκει η Ferrari, η Fiat, η Chrysler καθώς και η ποδοσφαιρική ομάδα Γιουβέντους. Η ιδιωτική κατοικία τους δεσπόζει σε ένα από τα πιο όμορφα σημεία του νησιού κοντά στην παραλία Μογκονήσι, όπου η πρόσβαση είναι δυνατή μόνο δια θαλάσσης.

Η φιλόξενη Πάτμος

Η Πάτμος είναι εδώ και χρόνια τόπος φιλοξενίας των απανταχού διασήμων. Παρ’ ότι βρίσκεται μακριά από την Αθήνα, στα βόρεια του συμπλέγματος των Δωδεκανήσων, παρότι δεν διαθέτει αεροδρόμιο και δεν έχει εύκολη πρόσβαση, έχει επιλεγεί ως ημιμόνιμη κατοικία του γκρουρού της πληροφορικής Νίκολα Νεγρεπόντε, πολύ πριν η πανδημία πλήξει την ανθρωπότητα.

Γιός του εφοπλιστή Δημήτριου Νεγρεπόντη, αδερφός του Τζον Νεγκρεπόντε, τέως αναπληρωτή Yπουργού Eσωτερικών των ΗΠΑ αρμόδιου για όλες τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες, του Μάικλ Νεγκρεπόντε, σκηνοθέτη βραβευμένου με Έμμυ και του καλλιτέχνη Τζορτζ Νεγκροπόντε, ο Νίκολας ξεχώρισε για το επιχειρηματικό του δαιμόνιο και την επιτυχημένη πορεία του στον κλάδο της Πληροφορικής. Αυτός ήταν που εγκατέστησε σύστημα ασύρματου δικτύου σε ολόκληρο το νησί, έτσι ώστε όλοι να μπορούν να περιηγούνται στο διαδίκτυο δωρεάν. Έχει, μάλιστα, ανακηρυχθεί από τον Δήμο της Πάτμου επίτιμος δημότης.

Ο 48χρονος Γκουράβ Μπέρμαν αποτελεί νέα προσθήκη του νησιού. Η πανδημία οδήγησε αυτόν και την οικογένειά του να βρουν καταφύγιο στο νησί της Αποκάλυψης. Από εκεί διευθύνει την επιχείρησή του Dabur India Ltd, η οποία αξίζει 1,5 δισ. δολάρια. Πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες καταναλωτικών αγαθών της Ινδίας την οποία ίδρυσε ο προπάππους του το 1884.

Η οικογενειακή επιχείρηση αξίζει περίπου 9,8 δισ. δολάρια, σύμφωνα με το Bloomberg Billionaires. «Παρουσιάσαμε πολλά προϊόντα που σχετίζονται με το Covid». Κατά τη διάρκεια της καραντίνας ο επιχειρηματικός του κολοσσός συνεχίζει να ανθεί, ενώ αυτός απολαμβάνει ήρεμες οικογενειακές στιγμές σε ένα ειδυλλιακό τόπο. Εκτός από περιπάτους διαβάζει μανιωδώς βιογραφίες, αλλά και βιβλία που σχετίζονται με τις επιχειρήσεις.

Μεσογειακός ήλιος 

Ένα ζευγάρι τόσο στη ζωή, όσο και στη δουλειά επέλεξε την εγκατάστασή τους στην Αθήνα, μετά από την παραμονή τους στο Λονδίνο και στη Νέα Υόρκη. Ο Δανός Λαρς Ρασμούσεν και η ελληνικής καταγωγής Ελομίδα Βισβίκη διαπρέπουν στον χώρο της τεχνολογίας. Ανέπτυξαν την πρώτη εφαρμογή χαρτών στον κόσμο. Η εταιρεία τους αγοράστηκε σύντομα από την Google και η εφαρμογή τους έγινε μια από τις πιο γνωστές και πιο χρησιμοποιημένες εφαρμογές στον κόσμο: τους Χάρτες Google.

Συνοδευόμενοι από συνεργάτες επέλεξαν την ελληνική πρωτεύουσα και τον μεσογειακό ήλιο που την φωτίζει ως μόνιμη βάση. Πολλά είναι και τα στελέχη της Google που διέσχισαν τον Ατλαντικό, καθώς η εταιρεία έχει παρατείνει και επισήμως την τηλεργασία μέχρι τον Ιούλιο του 2021. Tο Twitter την περασμένη Άνοιξη ανακοίνωσε ότι οι υπάλληλοι της θα εργάζονται αν το επιθυμούν από το σπίτι τους ή από όπου αλλού επιθυμούν «για πάντα». Η Ελλάδα, η Ισπανία και η Πορτογαλία έχουν αποτελέσει τις κυρίαρχες επιλογές πολλών εργαζομένων.

Η Ελλάδα έχει εμπνεύσει πολλές παγκοσμίου κλάσης διασημότητες πολύ πριν την πανδημία και τους περιορισμούς της. Εξήντα χρόνια πριν την έλευση του κορονοϊού, ο 25χρονος τότε Λέοναρντ Κοέν ερωτευόταν την Ύδρα. Τον μύησαν στα μυστικά του νησιού οι γνωστοί δημοσιογράφοι της εποχής Τζορτζ Τζόνστον και Τσάρμιαν Κλιφτ, οι οποίοι είχαν μετακομίσει μία δεκαετία νωρίτερα εκεί, εγκαταλείποντας την Αυστραλία. Η Ύδρα τους ενέπνευσε, καθώς κατά τη διάρκεια της διαμονής τους εκεί συνέγραψαν 14 βιβλία.

Η συγγραφέας Βικτόρια Χίσλοπ δεν έχει κρύψει την αγάπη της για την Ελλάδα, αλλά και την ασφάλεια που θα ένιωθε αν βρισκόταν εδώ κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Καταφύγιό της είναι ένα εντυπωσιακό σπίτι σε μία όμορφη περιοχή λίγα χιλιόμετρα μακριά από την Πλάκα και την Ελούντα της Κρήτης. «Ακόμη και όταν δεν μπορούμε να έρθουμε, το ονειρευόμαστε!» είχε πει για το αγαπημένο της νησί.

Google και συνθέτες 

Ο τέως επικεφαλής της Google Ερικ Σμιντ δεν μένει στο ίδιο μέρος για πολύ καιρό. Έχει αποκαλέσει σπίτι του τη Λιβύη, το Πακιστάν και τη Βιρμανία, ενώ λέγεται ότι αυτόν τον καιρό βρίσκεται στην Ελλάδα, σε μία προσπάθεια να περάσει τους δύσκολους μήνες της πανδημίας. Εξάλλου, αυτός και η οικογένειά του έχουν αναπτύξει δεσμούς με τον Ελληνισμό, καθώς επιχειρεί να γίνει πολίτης της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ο ελληνικής καταγωγής μουσικοσυνθέτης Γιάννης Χρυσομάλλης που είναι παγκοσμίως γνωστός με το όνομα Yanni, αν και ζει μόνιμα στις ΗΠΑ, δεν ξεχνά ποτέ τις ελληνικές του ρίζες και την οικογένειά του στην Ελλάδα. Με την πρώτη ευκαιρία επισκέπτεται την ιδιαίτερη πατρίδα του την Καλαμάτα και εκεί έχει καταφύγει εν μέσω καραντίνας. Στο Ακρογιάλι της Καλαμάτας, όπου του αρέσει να περνάει χρόνο με φίλους και φυσικά με τα αγαπημένα του πρόσωπα. Απ’ ότι φαίνεται ισχύει η φράση που συχνά αποδίδεται στον Κοέν, αλλά μάλλον ανήκει σε έναν άλλο. Στον ποιητή Κένεθ Κοχ που επίσης έζησε στην Ελλάδα στη δεκαετία του 1970: «Αν έχεις ζήσει κάποτε στην Ελλάδα, δεν μπορείς μετά να ζήσεις πουθενά αλλού».

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button