Site icon Γαργαλιάνοι Online – Οι ειδήσεις και τα νέα της Τριφυλιας, της Μεσσηνίας και της Πελοποννήσου στην ώρα τους!

Ποιες ηλεκτρονικές αποδείξεις χτίζουν το 30% του εισοδήματος

Τι εξαιρείται

Από φέτος το κυνήγι των ηλεκτρονικών αποδείξεων είναι δύσκολο. Οι φορολογούμενοι θα πρέπει να καλύπτουν το 30% του πραγματικού τους εισοδήματος  με ηλεκτρονικές αποδείξεις. Αν δεν τα καταφέρουν θα βρεθούν αντιμέτωποι με την ποινή έξτρα φόρου 22% στο ακάλυπτο ποσό των απαιτούμενων αποδείξεων. Από το εισόδημα αφαιρείται η ειδική εισφορά αλληλεγγύης και η διατροφή ενώ όσοι έχουν ετήσιο πραγματικό εισόδημα άνω των 66.667 ευρώ θα αρκεί να καλύψουν ποσό δαπανών 20.000 ευρώ.

Επίσης οι φορολογούμενοι που έχουν δαπάνες για πληρωμές φόρου εισοδήματος και ΕΝΦΙΑ, για τοκοχρεωλυτικές δόσεις δανείων και για ενοίκια, οι οποίες υπερβαίνουν αθροιστικά το 60% του ετησίου πραγματικού εισοδήματος θα πρέπει να καλύψουν το  20% του ετησίου πραγματικού εισοδήματος με ηλεκτρονικές αποδείξεις. Στις 5.000 ευρώ ανέρχεται το απαιτούμενο όριο δαπανών για όσους έχει κατασχεθεί ο τραπεζικός λογαριασμός.

Η λίστα με τις e-αποδείξεις περιλαμβάνει σχεδόν τα πάντα. Από τα είδη του σούπερ μάρκετ, τους λογαριασμούς για ηλεκτρικό ρεύμα, ύδρευση, σταθερή και κινητή τηλεφωνία, καύσιμα, πετρέλαιο θέρμανσης, κοινόχρηστα, ασφάλιστρα αυτοκινήτου, επισκευές κατοικιών, ανταλλακτικά αυτοκινήτων. Ελάχιστες είναι οι δαπάνες που εξαιρούνται: τα ενοίκια, δόσεις δανείων, τα τέλη κυκλοφορίες, αγορές ακινήτων, αυτοκινήτων, σκαφών αναψυχής, πληρωμή φόρων, αγορές μετοχών.

Συγκεκριμένα στο «χτίσιμο» του 30% μετράνε ηλεκτρονικές αποδείξεις από:

Τι εξαιρείται

Η βασική κατηγορία δαπανών που ΔΕΝ «μετράνε» είναι αυτές που αφορούν στην αγορά αυτοκινήτου ή ακινήτου, η καταβολή δόσεων στεγαστικού δανείου, η αγορά μετοχών και άλλων επενδυτικών προϊόντων. Επιπλέον, δεν συνυπολογίζονται στο 30%:

Exit mobile version