Κόσμος

Ποιοι Ευρωπαίοι χρησιμοποιούν περισσότερο το Airbnb-Η θέση της Ελλάδας (γράφημα)

Όσον αφορά τη διαμονή «πρωταθλητές» στις κρατήσεις το περασμένο δωδεκάμηνο αναδεικνύονται οι κάτοικοι του Λουξεμβούργου – Η Ελλάδα βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις μεταξύ των κρατών μελών στο κομμάτι των μεταφορών

Μπορεί οι βραχυχρόνιες τουριστικές μισθώσεις να έχουν αλλάξει άρδην την εγχώρια κτηματαγορά τα τελευταία χρονιά και οι ενεργές καταχωρήσεις στις δύο δημοφιλέστερες πλατφόρμες, την Airbnb και Homeaway να έφθασαν στο τέλος της περασμένης χρονιάς κοντά στις 100.000, οι ίδιοι οι Έλληνες ωστόσο χρησιμοποιούν λιγότερο σε σχέση με τους υπόλοιπους Ευρωπαίους τις υπηρεσίες της οικονομίας του διαμοιρασμού.

Με βάση τα στοιχεία της Eurostat για το 2019, όπως τα παραθέτει σε άρθρο του το Mononews  αναφορικά με το ποσοστό των Ελλήνων που χρησιμοποίησε το περασμένο δωδεκάμηνο κάποια από τις πλατφόρμες ή τις εφαρμογές προκειμένου να κλείσει τη διαμονή του σε κάποιον «οικοδεσπότη», αυτό κυμαίνεται κοντά στο 15%, χαμηλότερα του ευρωπαϊκού μέσου όρου που είναι στο 21%.

Η Eurostat «μέτρησε» δύο βασικά μεγέθη στην οικονομία διαμοιρασμού, στον τομέα της διαμονής και στον κλάδο των μεταφορών στο πλαίσιο της έρευνας που πραγματοποιεί συνολικά για τη χρήση τεχνολογιών από τους Ευρωπαίους πολίτες ηλικίας από 16 έως 74 ετών.

Ειδικά όσον αφορά τη διαμονή «πρωταθλητές» στις κρατήσεις το περασμένο δωδεκάμηνο αναδεικνύονται οι κάτοικοι του Λουξεμβούργου με ποσοστό 46%, η Ιρλανδοί με ποσοστό 34% και ακολουθεί η Μάλτα με 30%. Λιγότερο δημοφιλείς είναι οι εν λόγω συναλλαγές σε χώρες όπως η Τσεχία (5%), η Κύπρος (5%) και η Λετονία.

Η χώρα μας βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις μεταξύ των κρατών μελών στο κομμάτι των μεταφορών μαζί με τη Βουλγαρία και την Κύπρο με μόλις ένα 2% των κατοίκων των συγκεκριμένων χωρών να δηλώνουν ότι «έκλεισαν» μέσα στο 2019 τη μετακίνησή τους μέσω κάποιας πλατφόρμας. Στον αντίποδα, ιδιαίτερα δημοφιλείς είναι οι συγκεκριμένες υπηρεσίες οn line κρατήσεων για υπηρεσίες μεταφορών σε Εσθονία (29%), Ιρλανδία (26%) και Μάλτα.

Στον τομέα της διαμονής πάντως, μπορεί οι ίδιοι οι Έλληνες να μην κάνουν μεγάλη χρήση εντός κι εκτός Ελλάδος, ωστόσο προσβλέπουν κατά κόρον τα τελευταία χρόνια στα έσοδα από τη συγκεκριμένη δραστηριότητα, αν κρίνει κανείς από την ανάπτυξη της αγοράς βραχυπρόθεσμων τουριστικών μισθώσεων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία για την περυσινή χρονιά από την εξειδικευμένη εταιρεία αναλύσεων AirDΝΑ, η οποία ενσωματώνει κι επεξεργάζεται στοιχεία από τις πιο γνωστές πλατφόρμες που φιλοξενούν καταλύματα βραχυχρόνιων τουριστικών μισθώσεων, την Airbnb και την Homeaway, o αριθμός των διαθέσιμων καταχωρήσεων για ολόκληρα διαμερίσματα- κατοικίες στις δύο πλατφόρμες αυξήθηκαν από τα 76.369 στο τέλος Δεκεμβρίου του 2018 στα 95 χιλ. περίπου (για την ακρίβεια στα 94.592), σε ποσοστό κοντά στο 24% στο τέλος του περασμένου Δεκεμβρίου.

Ο διαχωρισμός για ‘’ολόκληρα διαμερίσματα- κατοικίες’’ γίνεται από την εταιρεία δεδομένου ότι υπάρχουν και καταχωρήσεις για μεμονωμένα δωμάτια, αν και στην Ελλάδα η συντριπτική πλειονότητα των καταχωρήσεων- σε ποσοστό πάνω από 90%- αφορά ολόκληρες ιδιοκτησίες.

Ενδιαφέρον έχουν και τα στοιχεία σχετικά με τις κρατήσεις: Από τις 24.397 του 2018 υπερδιπλασιάστηκαν στις 50.595 στο τέλος του 2019, ενώ αντίστοιχα συνέβη και με τις διανυκτερεύσεις, οι οποίες αυξήθηκαν σε ποσοστό 95,1%:

Ειδικότερα, από τις 267.186 κρατήσεις διανυκτερεύσεων που είχε καταγράψει η AirDNA το 2018 ο αντίστοιχος αριθμός αυξήθηκε την περασμένη χρονιά στις 521.353. Σημειώνεται εδώ ότι η εταιρεία έχει καταγράψει για πέρυσι κοντά στο 1,35 εκατ. ‘’διαθέσιμες’’ διανυκτερεύσεις, δηλαδή τις ημερομηνίες για τις οποίες διατιθενται τα καταλύματα προς μίσθωση από τους ιδιοκτήτες.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.