Κόσμος

Πούτιν: «Η Δύση ετοιμαζόταν να εισβάλει στη γη μας»

Με μια σύντομη ομιλία πριν την έναρξη της παρέλασης στην Κόκκινη Πλατεία στο πλαίσιο του εορτασμού της «Ημέρας της Νίκης» κατά των Ναζί το 1945, ο Ρώσος πρόεδρος Βλάντιμιρ Πούτιν απηύθυνε μηνύματα εντός κι εκτός συνόρων.

“Η υπεράσπιση της πατρίδας μας όποτε κρινόταν η τύχη της , ήταν πάντα ιερή. Με τέτοια αισθήματα πατριωτισμού οι άνθρωποι μας μάχονταν κατά του εχθρού κοντά στο Λένινγκραντ και στη Μόσχα, έτσι και σήμερα μάχεστε για τους ανθρώπους μας στο Ντόνμπας. Για την ασφάλεια της πατρίδας μας. Η ημέρα της νίκης είναι κοντά. Δεν υπάρχει οικογένεια στη Ρωσία που να μην κάηκε από τον μεγάλο πατριωτικό πόλεμο. Είμαστε περήφανοι για τη γενιά των νικητών” είπε και πρόσθεσε πως “η Δύση ετοιμαζόταν να εισβάλει στη γη μας”.

Απευθυνόμενος σε συγκεντρωμένους στρατιώτες στην Κόκκινη Πλατεία για την 77η επέτειο της νίκης επί της ναζιστικής Γερμανίας, ο Πούτιν καταδίκασε αυτό που χαρακτήρισε εξωτερικές απειλές για την αποδυνάμωση και τη διάσπαση της Ρωσίας και επανέλαβε γνωστά επιχειρήματα που είχε χρησιμοποιήσει να δικαιολογήσει την εισβολή του –ότι το ΝΑΤΟ δημιουργούσε απειλές ακριβώς δίπλα στα σύνορα της χώρας.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η ειδική στρατιωτική επιχείρηση στην Ουκρανία ήταν ένα απαραίτητο και χρονικά κατάλληλο μέτρο, η μοναδική σωστή απόφαση.

Οι εθελοντές και τα ρωσικά στρατεύματα στην περιοχή Ντονμπάς της ανατολικής Ουκρανίας πολεμούν για την πατρίδα τους, πρόσθεσε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν.

«Πολεμάτε για την Πατρίδα σας, για το μέλλον της», δήλωσε και συμπλήρωσε.

«Ο θάνατος κάθε στρατιώτη και αξιωματικού είναι επώδυνος για εμάς», δήλωσε. «Το κράτος θα κάνει τα πάντα για να φροντίσει αυτές τις οικογένειες».

Ο Πούτιν ολοκλήρωσε την ομιλία του φωνάζοντας στους συγκεντρωμένους στρατιώτες: «Για τη Ρωσία, Για τη Νίκη, Ζήτω!».

 

Σε μία επίδειξη δύναμης στη σκιά του καθεδρικού ναού του Αγίου Βασιλείου, δίπλα από το επιβλητικό κτίριο του Κρεμλίνου, θα παρελάσουν 11.000 στρατιώτες, ανάμεσά τους και αλεξιπτωτιστές που πήραν μέρος στην εισβολή στην Ουκρανία, 131 προηγμένα όπλα κάθε είδους, 77 αεροπλάνα και ελικόπτερα, με 8 από τα μαχητικά αεροσκάφη να σχηματίζουν το γράμμα «Z», το σύμβολο για τη «στρατιωτική ειδική επιχείρηση». Ακόμα, σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, θα παρουσιαστούν οι πύραυλοι Ισκαντέρ που χρησιμοποιούνται εναντίον της Ουκρανίας, άρματα μάχης, αντιαεροπορικά συστήματα, μαχητικά ρομπότ, διηπειρωτικοί πύραυλοι με πυρηνικές κεφαλές, αλλά και το θηριώδες Ιλιούσιν Il-80, το οποίο έχει ειδικά σχεδιαστεί για να επιτρέψει στον Ρώσο πρόεδρο να συνεχίσει να διοικεί τη χώρα από τον αέρα, στην περίπτωση ενός πυρηνικού πολέμου!

Στη Δύση εντείνονται οι εκτιμήσεις, αλλά και οι φόβοι ότι ο Πούτιν, υπό την πίεση των αδιεξόδων και των μεγάλων απωλειών που καταγράφει στα μέτωπα της Ουκρανίας, μπορεί να θέσει το πυρηνικό οπλοστάσιο της χώρας του σε αυξημένο συναγερμό, να απευθύνει απειλές κατά των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, αλλά και να κηρύξει επισήμως τον πόλεμο στη γειτονική χώρα, αναβαθμίζοντας έτσι την «ειδική στρατιωτική επιχείρηση», όπως έχει χαρακτηρίσει την εισβολή της 24ης Φεβρουαρίου. Αυτό θα του δώσει τη δυνατότητα να συγκεντρώσει περισσότερους εφέδρους και όπως εξηγούν δυτικοί αναλυτές «εάν δεν το κάνει σημαίνει ότι ξέρει πως δεν μπορεί να κερδίσει. Αν το κάνει, πλησιάζουν τα χειρότερα» – τη βεβαιότητα ότι θα κηρύξει τον πόλεμο εκφράζει πάντως το βρετανικό υπουργείο Άμυνας,

Πάντως το ίδιο το Κρεμλίνο διέψευσε κατηγορηματικά, από την περασμένη Παρασκευή ότι θα κηρύξει επισήμως κήρυξη του πολέμου στην Ουκρανία – και μαζί γενική επιστράτευση. Ακόμα, πάντως, και μέχρι την τελευταία ώρα ουδείς είναι βέβαιος τι ακριβώς μπορεί να πει ή να διαμηνύσει ο Πούτιν με αφορμή την παρέλαση.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button