Τοπικά Νέα

«Πράσινο φως» από την Βουλή για τη διαστημική πύλη Καλαμάτας

f308a85d92f77f384d00c9b2a9c4abee_XL


Αναψε τελικά το «πράσινο φως» στη Βουλή για την ίδρυση Ελληνικού Διαστημικού Οργανισμού, το οποίο ανοίγει τον… δρόμο για τη δημιουργία της πολυσυζητημένης και πολυπόθητης διαστημικής πύλης στην Καλαμάτα! Μάλιστα, στη διάρκεια της συζήτησης για την αδειοδότηση διαστημικών δραστηριοτήτων, την καταχώρηση η στο εθνικό  μητρώο διαστημικών αντικειμένων και φυσικά την ίδρυση Οργανισμού, παρενέβη και ο Μεσσήνιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Πέτρος Κωνσταντινέας, ο οποίος επεσήμανε πως με την ψήφιση του συγκεκριμένου νομοσχεδίου η Ελλάδα, γίνεται πλέον ένας σοβαρός συμμέτοχος στον παγκόσμιο χάρτη σε θέματα διαστημικής βιομηχανίας. «Μια βιομηχανία η οποία στα πρώτα  χρόνια ανάπτυξης έχει αγγίξει τα 200 δις δολάρια σε ετήσιο κύκλο εργασιών! Το ανθρώπινο δυναμικό της χώρας μας κάθε άλλο παρά αδιάφορο μπορεί να μας αφήνει! Όταν η διεθνής κοινότητα εγκωμιάζει την ικανότητα των Ελλήνων επιστημόνων σε θέματα Αεροδιαστημικής θα ήταν άκομψο από πλευράς μας να μην προχωρήσουμε στην ίδρυση του Διαστημικού Οργανισμού, βάζοντας τις βάσεις για την περαιτέρω ανάπτυξη οργανισμών κατασκευής μικροδορυφόρων», ανέφερε ο κ. Κωνσταντινέας, ο οποίος σημείωσε πως ήδη δεκάδες επιχειρήσεις στην Ελλάδα, δραστηριοποιούνται στη διαστημική βιομηχανία. «Αυτό που έλειπε και κατορθώνεται με το νομοσχέδιο είναι μια εθνική στρατηγική ώστε αυτό το οικοσύστημα ερευνητικών προσπαθειών και επιχειρήσεων να μείνει στην Ελλάδα και να προσφέρει αυτά που μπορεί στην οικονομία και την κοινωνία. Η υπογραφή  συμφωνίας με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (ESA), η οποία αφορά στην ίδρυση θερμοκοιτίδας επιχειρήσεων στην Ελλάδα που θα είναι συνδεδεμένη με την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος δίνει νέα προοπτική στο σχέδιο σας! Νέοι δηλαδή άνθρωποι, θα μπορούν να εντάξουν τις εταιρείες τους σε αυτήν τη δομή, μία πολύ σημαντική δομή, η οποία υπάρχει σε 18 χώρες της ΕΕ και την ίδια στιγμή να έχουν πρόσβαση στο δίκτυο της πληροφόρησης που έχουν όλες οι νεοφυείς επιχειρήσεις που έχουν μπει στη διαδικασία της συνεργασίας με την ESA», δήλωσε ο Πέτρος Κωνσταντινέας, ο οποίος ζήτησε τη δημιουργία δύο Διοικήσεων υπό την κεντρική Διοίκηση στην Αθήνα, μια Διοίκηση στην Νότια Ελλάδα με θεματολογία τη Γεωργία, την διάχυση των εφαρμογών της αεροδιαστημικής στο ευρύτερο κοινό, και την ΑΜΥΝΑ και Μια Διοίκηση στην Βόρια Ελλάδα με θεματολογία την δημιουργία και ανάπτυξη διεθνών διασυνδέσεων. «Με αυτό το τρόπο θα δοθεί η προοπτική να δημιουργηθούν πολλαπλασιαστικά οφέλη για τις Περιφέρειες της χώρας καθώς είναι  πλήρως εναρμονισμένο με την πολιτική της Ευρώπης για αποκέντρωση και ενδο-Περιφερειακή σύγκλιση των Περιφερειών στην ΕΕ. Όχι όλα πέριξ των Αθηνών», τόνισε ο βουλευτής, ο οποίος ζήτησε ως έδρα της Διοίκησης στη Νότια Ελλάδα την Καλαμάτα ή τη Μεσσήνη.

ΓΙΑΤΙ Η ΚΑΛΑΜΑΤΑ  Ή ΜΕΣΣΗΝΗ

  • Μοναδικής στρατηγικής τοποθεσία σε πανευρωπαϊκό επίπεδο στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο.
  • Προτροπή της Περιφέρειας προς την κυβέρνηση να παρέχει τις κτιριακές υποδομές
  • Δραστηριοποίηση στην Πελοπόννησο προγραμμάτων ΑΕΙ  με εξειδίκευση στην αεροδιαστημική
  • Διαθέσιμοι χώροι για ανάπτυξη στην ευρύτερη περιοχή της Καλαμάτας
  • Εγγύτητα μόλις 2 ωρών από την μητροπολιτική Αθήνα
  • Γρήγορη πρόσβαση και άμεση διασύνδεση της περιοχής με την διεθνή κοινότητα, μέσω του διεθνούς αερολιμένα της Καλαμάτας, του αυτοκινητόδρομου και του λιμανιού της.
  • Διττή λειτουργία του αεροδρομίου στην Καλαμάτα με πολιτικό και στρατιωτικό χαρακτήρα ταυτόχρονα.

«Για τους παραπάνω λόγους κύριε υπουργέ, σας εφιστώ την προσοχή για τα πολλαπλασιαστικά οφέλη που θα προκύψουν από την συγκεκριμένη δομή του Οργανισμού. Άλλωστε παρόμοιες δομές συναντάμε στην πλειονότητα των Διαστημικών Οργανισμών άλλων Κρατών με επιτυχή αποτελέσματα», επεσήμανε ο μεσσήνιος βουλευτής, ο οποίος άσκησε και κριτική στην αντιπολίτευση, για τη στάση της το 2013.

ΚΡΙΤΙΚΗ ΣΤΗ ΝΔ

«Η αντιπολίτευση μπορεί να λάβει ως απάντηση την απογοήτευση των επιστημονικών φορέων για την αδιαφορία που επέδειξαν το 2013 όταν μικροκομματικά στεγανά της ΝΔ έβαλαν στο συρτάρι τον φάκελο που λέγεται «Ελληνικός Διαστημικός Οργανισμός». Η αντιπολίτευση επέδειξε ανικανότητα στην υλοποίηση σχεδίων ζωτικής σημασίας για το κράτος μας όταν μπορούσε για πολλοστή φορά! Και τώρα από τα έδρανα της αντιπολίτευσης στριμώχνετε με αυτά που εξελίσσονται. Ο λόγος που είχατε το φάκελο κλειδαμπαρωμένο στα συρτάρια σας, ίσως, να σχετίζεται με τυχόν παρεμβολές που σας έβαζε ο γνωστός εξωγήινος  του Υμηττού!  Τι να πω… Πάντα καλοπροαίρετες σκέψεις θέλω να κάνω! Δεν θέλω να πιστέψω σε ύποπτες χρηματοδοτήσεις μελετών και εργολαβιών», σημείωσε ο Πέτρος Κωνσταντινέας.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button