Οικονομία

Πρώτα στοιχεία για πληθωρισμό «φωτιά» τον Απρίλη, ανακοινώνει η Eurostat

Προκαταρκτικά στοιχεία για τον πληθωρισμό του Απριλίου σε Ευρώπη και Ελλάδα ανακοινώνει σήμερα η Eurostat και ενδέχεται να παρουσιαστούν οι πρώτες ενδείξεις ότι ο τιμάριθμος παραμένει πολύ ψηλά, αλλά δεν σκαρφαλώνει ακόμα ψηλότερα σε κάποιες χώρες. Όχι όμως και στην Ελλάδα, όπου η άνοδος αναμένεται να συνεχισθεί…

Στη χώρα μας η εκτίμηση που γίνεται είναι ότι η άνοδος του πληθωρισμού θα σταματήσει ψηλότερα και αργότερα δηλαδή μετά τον Μάη, ενώ αντίθετα σε Ισπανία, Γερμανία και ίσως Πορτογαλία, η άνοδος του πληθωρισμού ενδέχεται να είναι ίδια ή οριακά μικρότερη από τον πληθωρισμό τον Μάρτιο, μέχρι και 0,1% χαμηλότερα.

Η κυβέρνηση στο μεταξύ ετοιμάζεται να υποβάλει νέα στοιχεία στην ΕΕ σύμφωνα με τα οποία ο εναρμονισμένος ετήσιος πληθωρισμός έχει αναπροσαρμοσθεί από τις υπερβολικά αισιόδοξες εκτιμήσεις και εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί κατά μέσο όρο στο 5,5%-6% φέτος.

Αντίστοιχα τα στοιχεία που θα υποβληθούν στην ΕΕ για τις δαπάνες που ξέφυγαν, θα αναπροσαρμοσθούν ανοδικά τουλάχιστον κατά 2,5 δισ. ευρώ, ανεβάζοντας το πρωτογενές έλλειμμα στο 2% από 1,4% που προέβλεπε ο προϋπολογισμός.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button