Τοπικά Νέα

Πως συνεδρίασε σήμερα δια περιφοράς το Δ.Σ. Τριφυλίας χωρίς απαρτία;

Σήμερα στις 12 το μεσημέρι πραγματοποιήθηκε, δια περιφοράς, η 12η Τακτική Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Τριφυλίας. Μάλιστα, η πρώτη απόφαση που αναρτήθηκε στη Διαύγεια λίγη ώρα μετά τη συνεδρίαση αφορούσε την «Παραχώρηση του δικαιώματος απλής χρήσης αιγιαλού, παραλίας, όχθης και παρόχθιας ζώνης, υδάτινου στοιχείου θάλασσας, λιμνοθάλασσας, μεγάλων λιμνών και πλεύσιμων ποταμών για το χρονικό διάστημα έως την 31-12-2022». Να σημειωθέι ότι δεν συμμετείχαν στη συνεδρίαση οι κ.κ., Ευάγγελος Κοροβίλας, Αλευράς Παναγιώτης, Κατσίβελας Παναγιώτης, Μερκούρης Ιωάννης, Κατσούλας Ιωάννης, Καναλουπίτης Χαράλαμπος, Αδρακτάς Ιωάννης, Τσίγγανος Παναγιώτης, Αλεξοπούλου Σταματία, Τσαφαράς Παναγιώτης, Δριμής Δημήτριος, Παρασκευόπουλος Ιωάννης και Κουκούμης Σαράντος. Έτσι, σε σύνολο 27 δημοτικών συμβούλων συμμετείχαν μόνον οι 14.

Ωστόσο, υπάρχουν πολλά ερωτηματικά για την εγκυρότητα των αποφάσεων της σημερινής συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου Τριφυλίας και αυτά έχουν να κάνουν με την απαρτία του Δημοτικού Συμβουλίου.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με εγκύκλιο για τη διαδικασία λήψης αποφάσεων των συλλογικών οργάνων των Δήμων, την οποία απέστειλε την Παρασκευή 29 Μαΐου ο Γενικός Γραμματέας Εσωτερικών & Οργάνωσης του Υπουργείου Εσωτερικών, στους Δήμους, στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις, στην ΚΕΔΕ και στην ΕΕΤΑΑ Α.Ε., σημειώνεται μεταξύ άλλων ότι, «δια περιφοράς συνεδρίαση του Δημοτικού, αυτή είναι νόμιμη με τη συμμετοχή του ½ των μελών του Συμβουλίου μέχρι την 31η Μαΐου 2020. Από 1 Ιουνίου 2020, τα Δημοτικά Συμβούλια συνεδριάζουν δια περιφοράς, σύμφωνα με τα διαλαμβανόμενα στις αριθ. 18318/13.3.2020 και 40/20930/31.3.2020 Εγκυκλίους ΥΠΕΣ». Σύμφωνα με τις παραπάνω Εγκυκλίους η δια περιφοράς λήψη απόφασης από 1η Ιουνίου, απαιτεί την συμμετοχή τουλάχιστον των 2/3 των μελών του Δημοτικού Συμβουλίου. Δηλαδή, για να υπάρξει απαρτία σημερινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Τριφυλίας έπρεπε να συμμετάσχουν τα 2/3 του δημοτικού συμβουλίου, δηλαδή τουλάχιστον 18 δημοτικοί σύμβουλοι.

Το γεγονός ότι αναρτήθηκε απόφαση στην Διαύγεια που γράφει ότι «Η λήψη αποφάσεων, όπως προαναφέρεται ότι γράφει η απόφαση, έγινε δια περιφοράς (*κατά τις προβλέψεις της παρ. 5 του άρθρου 67 του Ν.3852/2010). […] Και διαπιστώθηκε ότι υπάρχει νόμιμη απαρτία, δεδομένου ότι σε σύνολο αριθμού μελών είκοσι επτά (27) βρέθηκαν παρόντες δέκα τέσσερις (14)» είναι πρωτοφανές αφού ο Νόμος επιβάλλει τουλάχιστον δέκα οκτώ (18) μέλη παρόντα στη δια περιφοράς συνεδρίαση! Κατά συνέπεια η σημερινή δια περιφοράς συνεδρίαση δεν είχε απαρτία και δεν ελήφθη καμία απόφαση.

Άγνοια Νόμου για αιρετούς δεν δικαιολογείται και πολύ περισσότερο όταν γίνεται επίκληση και αναφορά του Νόμου στην απόφαση που αναρτήθηκε, κατά συνέπεια στη σημερινή δια περιφοράς συνεδρίαση του Δ.Σ. Τριφυλίας δεν μπορεί να ληφθεί και να αναρτηθεί καμία απόφαση αφού δεν είχε απαρτία η δια περιφοράς συνεδρίαση.

 

Σχετικά Άρθρα

4 thoughts on “Πως συνεδρίασε σήμερα δια περιφοράς το Δ.Σ. Τριφυλίας χωρίς απαρτία;”

  1. Λεπτομέρειες…. εδώ σας έβαλε φορτιστές!!! Επί τη ευκαιρία, τηλέφωνα θα μπορούμε να φορτίζουμε;

  2. Είμαι σίγουρος ότι ο πρόεδρος το ήξερε.. αλλά δεν το μαρτυραγε…. Τους παίζει στα δάκτυλα των ποδιών του τους νομους!!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.