Κόσμος

Πόλεμος στην Ουκρανία: Οι απειλές Πούτιν αναγκάζουν τη CIA να προσλάβει πράκτορες με 170.000 δολάρια το χρόνο

Νέους πράκτορες με αρχικές ετήσιες αποδοχές, που ξεπερνούν ακόμα και τα 170.000 δολάρια, αναζητά η CIA την ώρα που η αναβίωση του ψυχροπολεμικού κλίματος μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία αναβαθμίζει εκ των πραγμάτων τον ρόλο των μυστικών υπηρεσιών σε Ανατολή και Δύση. Σε αυτές τις εξελίξεις η Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών των ΗΠΑ, η οποία αποτελεί βασικό πυλώνα του αμερικανικού κράτους από το 1947, βρίσκεται σε ύψιστη επιχειρησιακή ετοιμότητα αναλαμβάνοντας να αποκρυπτογραφήσει τις πραγματικές επιδιώξεις του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν και χαρτογραφώντας τις ισορροπίες τρόμου, που διαμορφώνονται στον πλανήτη.

 

Το προφίλ των Αμερικανών μυστικών πρακτόρων έχει διαφοροποιηθεί ριζικά σε σχέση με το παρελθόν, καθώς η αλματώδης τεχνολογική ανάπτυξη έχει δημιουργήσει κυριολεκτικά έναν καινούργιο κόσμο, στον οποίο οι προκλήσεις έχουν αλλάξει και οι απειλές έχουν πολλαπλασιαστεί. Για το λόγο αυτό, τα πεδία δράσης των νέων πρακτόρων ξεπερνούν τα 100 με τον τομέα των νέων τεχνολογιών να έχει την τιμητική του στην νέα ανθρωπογεωγραφία της υπηρεσίας. Βέβαια, παρά την επιβεβλημένη τεχνοκρατική διάσταση των επικείμενων προσλήψεων, η φιλοσοφία της CIA, που δεν είναι άλλη από την πάση θυσία αναζήτηση ζωτικών πληροφοριών για τη διασφάλιση της εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ, δεν αλλάζει.

Νέοι πράκτορες για…156 ειδικότητες

Αυτός άλλωστε, υπήρξε και ο θεμελιώδης στόχος ίδρυσης της κυβερνητικής υπηρεσίας, επί προεδρίας Χάρυ Τρούμαν, πριν από 75 χρόνια, κάτι που αποτυπώνεται και στο σύμβολο της: Ενας αετός για την εγρήγορση, μια ασπίδα για την άμυνα και ένα τριαντάφυλλο πυξίδας για την παγκόσμια συλλογή πληροφοριών. Μέσω μυστικών ενεργειών η CIA παρέχει πληροφορίες για ξένες χώρες και παγκόσμια ζητήματα στον πρόεδρο της χώρας, στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας και σε άλλους υπεύθυνους φορείς χάραξης πολιτικής αναφορικά με θέματα υψηλής προτεραιότητας, όπως, μεταξύ άλλων, η μη διάδοση και η καταπολέμηση της τρομοκρατίας, η αντικατασκοπεία, το οργανωμένο έγκλημα, η διακίνηση ναρκωτικών και ο έλεγχος των όπλων.

Οι νέοι πράκτορες θα πρέπει να ανήκουν σε μία από τις συνολικά 156 ειδικότητες, που αναζητά αυτή τη στιγμή η CIA για τη στελέχωση των 5 διευθύνσεων της υπηρεσίας, οι οποίες υπό την καθοδήγηση των κέντρων αποστολών αντιμετωπίζουν τις προκλήσεις εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ. Πρόκειται για τη διεύθυνση Ανάλυσης, που παρέχει έγκαιρη και τεκμηριωμένη ανάλυση πληροφοριών με αποδέκτη των λεπτομερών εκθέσεων της για βασικά ζητήματα εξωτερικής πολιτικής τον πρόεδρο της χώρας και τους ανώτερους συμβούλους του. Κρίσιμο είναι το έργο της διεύθυνσης Επιχειρήσεων, τα στελέχη της οποίας δραστηριοποιούνται στο εξωτερικό υπό απόλυτη μυστικότητα για να ανακαλύψουν πληροφορίες ζωτικής σημασίας για την προστασία του αμερικανικού κράτους. Τις αποστολές συλλογής πληροφοριών στο εξωτερικό υποστηρίζει η διεύθυνση Επιστήμης και Τεχνολογίας εφαρμόζοντας καινοτόμες επιστημονικές, μηχανικές και τεχνικές λύσεις. Για παράδειγμα, στελέχη της συγκεκριμένης διεύθυνσης υποστηρίζουν μυστικές επιχειρήσεις μέσω επιτήρησης ή μέσω της δημιουργίας ασφαλών επικοινωνιών. Αλλοι μπορεί να υποστηρίζουν συστήματα δορυφορικής αναγνώρισης ή να αναπτύξουν προηγμένες τεχνολογίες για τον ίδιο σκοπό.

Πληρώνουν «καλά» οι χάκερς για τις κυβερνοαπειλές

Ο νεότερος τομέας στο οργανόγραμμα της CIA είναι η διεύθυνση Ψηφιακής Καινοτομίας διασφαλίζοντας ότι οι ομάδες συλλογής πληροφοριών έχουν τα εργαλεία και τις τεχνικές, που χρειάζονται για να λειτουργήσουν σε ένα σύγχρονο, συνδεδεμένο κόσμο και να εξακολουθούν να είναι μυστικές. Λιγότερο συναρπαστική αλλά εξίσου σημαντική είναι η διεύθυνση υποστήριξης, που αποτελεί τη ραχοκοκαλιά της αποστολής της υπηρεσίας καθώς είναι υπεύθυνη για τις βασικές λειτουργίες υποστήριξης, συμπεριλαμβανομένης της ασφάλειας, των αλυσίδων εφοδιασμού, των εγκαταστάσεων, των χρηματοοικονομικών και ιατρικών υπηρεσιών, των επιχειρηματικών συστημάτων και των ανθρώπινων πόρων.

Μεταξύ των πιο καλά αμειβόμενων ειδικοτήτων στη CIA είναι οι αναλυτές κυβερνοαπειλών με αντικείμενο την πάταξη της ψηφιακής εγκληματικότητας και την ενίσχυση της κυβερνοάμυνας των ΗΠΑ στοχεύοντας στην αντιμετώπιση απειλών από ξένους φορείς του κυβερνοχώρου κατά των συστημάτων πληροφοριών και των κρίσιμων υποδομών της χώρας. Ο αρχικός ετήσιος μισθός για τη συγκεκριμένη θέση κυμαίνεται μεταξύ 59.824-176.300 δολάρια. Τις ίδιες οικονομικές αποδοχές έχει και η θέση του οικονομικού αναλυτή με αποστολή την αξιολόγηση των ξένων οικονομικών, εμπορικών και χρηματοοικονομικών συμφερόντων, που επηρεάζουν τα συμφέροντα ασφαλείας των ΗΠΑ.

Αρχικές ετήσιες αποδοχές στα 176.300 δολάρια

Οι οικονομολόγοι, που εργάζονται σε περιφερειακά γραφεία εστιάζουν σε μια σειρά από μακροοικονομικά και μικροοικονομικά ζητήματα που αντιμετωπίζει η χώρα ή η περιοχή, ενώ οι οικονομολόγοι που ασχολούνται με διακρατικά ζητήματα υιοθετούν μια ευρύτερη, σφαιρική προσέγγιση σε αυτά τα ζητήματα και εμβαθύνουν σε τεχνικές λεπτομέρειες. Οι αναλυτές μπορούν να αξιολογήσουν παράνομες οικονομικές δραστηριότητες, συμπεριλαμβανομένων τρομοκρατικών και εγκληματικών δικτύων, νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες ή ξένης διαφθοράς. Αντίστοιχες ετήσιες αποδοχές παρέχονται και στους αναλυτές ηγεσίας, που θα προσληφθούν στην υπηρεσία, με τομέα αρμοδιοτήτων την υποστήριξη χάραξης πολιτικής με γραπτές και προφορικές αξιολογήσεις ξένων ηγετών. Με αυτό τον τρόπο θα συμβάλλουν στην κατανόηση από την αμερικανική πολιτική ελίτ των κοσμοθεωριών, των εθνικών φιλοδοξιών και των περιορισμών των ξένων ηγετών καθώς και του κοινωνικού πλαισίου των χωρών τους.

Στα 176.300 δολάρια ανέρχονται οι αρχικές ετήσιες αποδοχές και για τους στρατιωτικούς αναλυτές, που ενημερώνουν μέσω εκθέσεων το Λευκό Οίκο για τις ξένες στρατιωτικές δυνάμεις, τη δομή, τις δυνατότητες, του δόγματος και των τακτικών τους. Πολύτιμη συνδρομή στο έργο τους παρέχουν οι αναλυτές Επιστήμης, Τεχνολογίας και Οπλων, που επικεντρώνονται στην ανάπτυξη ξένων όπλων, τον πόλεμο στον κυβερνοχώρο και τις αναδυόμενες τεχνολογίες. Τα συγκεκριμένα στελέχη της CIA, με αποδοχές 176.300 δολάρια, συνεργάζονται στενά με περιφερειακούς ειδικούς, στρατιωτικούς αναλυτές και αξιωματικούς συλλογής πληροφοριών ώστε να προχωρούν σε ακριβείς εκτιμήσεις των ξένων προθέσεων και δυνατοτήτων προς τα ανώτερα στελέχη λήψης αποφάσεων των ΗΠΑ.

Οι βασικές προϋποθέσεις για να γίνεις πράκτορας

Βέβαια, το πολυπλόκαμο δίκτυο των πρακτόρων και των εξειδικευμένων αναλυτών της CIA δε θα μπορούσε να λειτουργήσει εάν δεν υπήρχε η διεύθυνση υποστήριξης επιλύοντας όλα τα πρακτικά ζητήματα όπως η εύρυθμη λειτουργία του στόλου των αυτοκινήτων της υπηρεσίας. Η θέση του μηχανικού αυτοκινήτων με αρχικό μισθό 74.172 δολάρια ή 35,54 δολάρια την ώρα επιφορτίζεται με την επισκευή και τη συντήρηση διαφορετικών τύπων οχημάτων σε ολόκληρη τη χώρα αλλά και σε όλο τον κόσμο, όπου επιχειρούν οι μάχιμοι Αμερικανοί πράκτορες.

Στο μεταξύ, οι υποψήφιοι για μία θέση στη CIA στις τρέχουσες προσλήψεις θα πρέπει να είναι Αμερικανοί πολίτες άνω των 18 ετών ή να έχουν και την αμερικανική υπηκοότητα ενώ θα πρέπει να γνωρίζουν ότι όλη η προηγούμενη ζωή τους θα μπει κυριολεκτικά στο μικροσκόπιο μέχρι να εγκριθεί η πρόσληψη τους. Για το λόγο αυτό η διαδικασία πρόσληψης – από την ημέρα υποβολής της αίτησης μέχρι την ημέρα, που θα περάσει κάποιος την κεντρική είσοδο της υπηρεσίας ως εργαζόμενος – μπορεί να διαρκέσει περισσότερο από ένα χρόνο.

Απαραίτητη προϋπόθεση για να ενταχθεί κάποιος στο δυναμικό της υπηρεσίας, εκτός των τυπικών προσόντων, είναι να έχει ολοκληρώσει επιτυχώς τις αξιολογήσεις ασφαλείας αλλά και τις ιατρικές αξιολογήσεις, συμπεριλαμβανομένης μιας έρευνας ιστορικού, μιας συνέντευξης με πολύγραφο, το γνωστό ανιχνευτή ψεύδους, και μιας εξέταση της φυσικής και ψυχολογικής του κατάστασης. Σύμφωνα με τις σχετικές οδηγίες, οι υποψήφιοι θα πρέπει να υποβάλλουν διαδικτυακά την αίτηση τους ενώ βρίσκονται στις ΗΠΑ με την επισήμανση ότι στην περίπτωση, που ταξιδέψουν στο εξωτερικό κατά τη διάρκεια της διαδικασίας πρόσληψης, δε θα πρέπει να επικοινωνήσουν με κανέναν τρόπο με την υπηρεσία για λόγους ασφαλείας.

Στείλε βιογραφικό…

Η υποβολή αίτησης για εργασία στη CIA σημαίνει αυτόματα και την έναρξη μίας έρευνας για τους υποψήφιους, που περιλαμβάνει επαφές με φίλους, γείτονες, συναδέλφους και εργοδότες των ενδιαφερομένων ώστε να σχηματοποιηθεί ο χαρακτήρας τους και να πιστοποιηθεί η αφοσίωσή τους στις ΗΠΑ. Η έλλειψη ειλικρίνειας ή η ανεντιμότητα, σε οποιοδήποτε σημείο της διαδικασίας πρόσληψης, είναι ο νούμερο ένα λόγος για τον οποίο αποκλείονται οι αιτούντες. Ειδική αναφορά υπάρχει στην εξονυχιστική έρευνα για πιθανή χρήση ναρκωτικών ή άλλων απαγορευμένων ουσιών από τους υποψήφιους.

Αν και ορισμένες πολιτείες των ΗΠΑ έχουν νομιμοποιήσει τη χρήση μαριχουάνας, η ναρκωτική ουσία παραμένει παράνομη σύμφωνα με την ομοσπονδιακή νομοθεσία. Συνεπώς, οι αιτούντες δε θα πρέπει να έχουν κάνει χρήση εντός διαστήματος 90 ημερών πριν από την υποβολή της αίτησης ή οποιαδήποτε στιγμή στη συνέχεια. Επιπλέον, οι υποψήφιοι δεν πρέπει να έχουν κάνει χρήση άλλων παράνομων φαρμάκων ή κατάχρηση συνταγογραφούμενων φαρμάκων εντός 12 μηνών πριν από την υποβολή της αίτησης ή οποιαδήποτε στιγμή στη συνέχεια.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button