Υγεία

Πόνος στα πόδια τη νύχτα: Κάντε εξέταση αίματος!

Πολλοί άνθρωποι, μόλις ξαπλώσουν στο κρεβάτι το βράδυ είναι η πρώτη φορά που γίνεται αισθητή η φθορά στο σώμα από την ημέρα που προηγήθηκε.

Είτε είναι πόνος στα πόδια από το τρέξιμο, ή ένας ενοχλητικός τραυματισμός στον ώμο, ορισμένες αισθήσεις μπορεί να γίνουν πιο εμφανείς μόλις ξαπλώσετε για να ξεκουραστείτε.

Αλλά αν ποτέ παρατηρήσετε ένα νέο και φαινομενικά αθώο συναίσθημα τη νύχτα, θα πρέπει να κλείσετε ένα ραντεβού για να μιλήσετε με τον γιατρό σας το συντομότερο δυνατό.

Ο πόνος στα πόδια τη νύχτα μπορεί να είναι σημάδι ότι έχετε επικίνδυνα υψηλή χοληστερόλη!

Σύμφωνα με ειδικούς, το να παρατηρήσετε αυτή την αίσθηση όταν ξαπλώνετε για ύπνο θα μπορούσε να είναι ένα προειδοποιητικό σημάδι ότι έχετε επικίνδυνα υψηλή χοληστερόλη.

Αν και μπορεί να έχει σημαντικές επιπτώσεις στην υγεία σας, το επίπεδο της χοληστερόλης στην κυκλοφορία του αίματός σας συνήθως δεν έχει συμπτώματα που θα μπορούσαν να σας προειδοποιήσουν. Αλλά καθώς η λιποπρωτεΐνη χαμηλής πυκνότητας (LDL) («κακή” χοληστερόλη) αρχίζει να συσσωρεύεται κατά μήκος των τοιχωμάτων των αιμοφόρων αγγείων (αθηροσκλήρωση), προκαλείται στένωση των αρτηριών. Αυτή εμποδίζει τη ροή του αίματος, δημιουργώντας μια κατάσταση γνωστή ως περιφερική αρτηριακή νόσος.

Τελικά, τα πόδια και τα πέλματα μπορούν να είναι οι πρώτες περιοχές που θα “σημάνουν καμπανάκι” κινδύνου, καθώς οι πυκνοί μύες των ποδιών είναι πιο ευαίσθητοι στην αλλαγή. «Αρχικά, καθώς οι αρτηρίες στενεύουν, ο πόνος εμφανίζεται κατά την άσκηση ή την προσπάθεια, λόγω της γρηγορότερης εξάντλησης του οξυγόνου των μυών. Αλλά καθώς το πρόβλημα επιδεινώνεται, ο πόνος μπορεί να εμφανιστεί τη νύχτα», λέει ο δρ. Jeff Foster, γενικός γιατρός και ιδρυτής του H3 Health στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Σπασμοί ή κράμπες

Οι γιατροί λένε ότι η περιφερική αρτηριακή νόσος μπορεί επίσης να εκδηλωθεί κατά τη διάρκεια της ημέρας ως βαρύς πόνος που κάποιες φορές ενέχει και αίσθημα “καύσου”. Συμβαίνει οπουδήποτε στο πόδι από τον γλουτό, έως τη γάμπα, ενώ περπατάτε. Αλλά όταν τα συμπτώματα εμφανίζονται τη νύχτα, μπορεί συχνά να εμφανιστούν ως σπασμοί ή κράμπες στα δάχτυλα των ποδιών, στο μπροστινό μέρος ή στη φτέρνα, λέει ο δρ. Darren Schneider, διευθυντής του Κέντρου Αγγειακής και Ενδαγγειακής Χειρουργικής στο New York-Presbyterian Hospital/Weill Cornell Medical Center.

Ο δρ. Schneider λέει ότι αυτά τα επώδυνα συμπτώματα μπορούν συνήθως να ανακουφιστούν αν κρεμάσετε το πόδι σας από το πλάι του κρεβατιού, ή αν καθίσετε σε μια καρέκλα, έτσι ώστε η βαρύτητα να βοηθήσει στη σωστή ροή του αίματος στα πόδια. Ωστόσο, το να βιώσετε αυτά τα συναισθήματα τη νύχτα θα πρέπει να είναι ένα σημάδι για να καλέσετε τον γιατρό σας και να προγραμματίσετε ένα ραντεβού.

Τα σημάδια «έκτακτης ανάγκης»

Τελικά, η αυξημένη απόφραξη των αρτηριών θα οδηγήσει σε πιο έντονα συμπτώματα. “Οι ασθενείς μπορεί επίσης να παρατηρήσουν τα άκρα, ή τα πόδια τους (ή όπου αλλού υπάρχει εκτεταμένο μπλοκάρισμα αγγείων) αρχίζουν να αποχρωματίζονται, να κρυώνουν περισσότερο, να νιώθετε σαν να σας τσιμπούν καρφίτσες και βελόνες και να μην έχουν καλό σφυγμό, λέει ο δρ. Foster. “Αν συμβεί αυτό, έχετε φτάσει σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης”!

Δεδομένου ότι τα άκρα τείνουν να αισθάνονται πιο κρύα καθώς γερνάμε, ο δρ. Schneider λέει ότι ένα ενδεικτικό σημάδι περιφερικής αρτηριακής νόσου μπορεί να είναι όταν το ένα πόδι αισθάνεται πιο κρύο από το συνηθισμένο, ενώ το άλλο όχι. Λέει επίσης ότι μπορεί να συμβεί μια αλλαγή στο χρώμα του ποδιού σας: πιο λευκό όταν είναι ανασηκωμένο ή οριζόντια στο κρεβάτι και πιο κοκκινωπό ή μωβ όταν είναι κρεμασμένο από καθιστή θέση.

Πηγή: iatropedia.gr

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button