Τεχνολογία

Πόσες μέρες εργασίας χρειάζονται για να αγοράσετε ένα iPhone 12;

Πάνω από έναν μήνα θα πρέπει να εργασθούν οι Έλληνες για να αποκτήσουν το iPhone 12 Pro των 128 GB.

Πάνε δύο ημέρες που έγινε η επίσημη παρουσίαση των νέων μοντέλων της Apple και ήδη έχουν κυκλοφορήσει έρευνες για το πόσα χρήματα πρέπει να ξοδέψουν οι κάτοικοι διαφόρων χωρών για να αποκτήσουν ένα από τα νέα μοντέλα. Μια εξ αυτών είναι και h έρευνα της Picodi.com  η οποία λαμβάνοντας υπόψη τον μέσο μισθό σε 43 χώρες και υπολογίζει πόσες ημέρες θα πρέπει να εργασθεί κάποιος κάτοικός τους για να αποκτήσει ένα από τα νέα μοντέλα. 

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει η Picodi.com, οι κάτοικοι της Ελλάδας θα πρέπει να εργασθούν 26,5 ημέρες για να αποκτήσουν το iPhone 12 Pro στην ελαφρύτερη έκδοση των 128GB, περισσότερο δηλαδή από έναν μήνα αν αναλογιστεί κανείς ότι ο μέσος αριθμός εργάσιμων ημερών τον μήνα ανέρχεται στις 21 ημέρες.

Για να καταλήξει στο συγκεκριμένο συμπέρασμα η Picodi λαμβάνει υπόψη τον μέσο μισθό πλήρους απασχόλησης της χώρας μας όπως διαμορφωνόταν τον Ιανουάριο του 2020 βάσει των επίσημων στοιχείων του ΕΦΚΑ, και την τιμή του νέου iPhone 12 Pro με αποθηκευτικό χώρο 128 GB, την οποία εκτιμά στα 1.179 ευρώ. Σύμφωνα βέβαια με πληροφορίες του insider.gr το εν λόγω iPhone θα κοστίζει 1.229 ευρώ σε επίσημους μεταπωλητές, γεγονός που ανεβάζει τις ημέρες που θα πρέπει να εργαστεί κάποιος για να αποκτήσει το νέο τηλέφωνο στις 27,5, περίπου δηλαδή όσο και πέρυσι.

Ακολουθώντας την μεθοδολογία της Picodi και λαμβάνοντας υπόψη τον ίδιο μέσο μισθό (1.202,09 ευρώ μεικτά, 936 καθαρά που ίσχυε βάσει του ΕΦΚΑ για τον Ιανουάριο του 2020), για να αγοράσει κανείς το iPhone 12 Mini των 64 GB χρειάζεται να εργασθεί  19,5 ημέρες, το iPhone 12 Mini των 128 GB 21 ημέρες και το iPhone 12 Mini των 256 GB 24 περίπου ημέρες. 

Αντίστοιχα για το iPhone 12 χρειάζονται 22 ημέρες εργασίας για την έκδοση των 64GB, 23 ημέρες για την έκδοση των 128 GB και 26 ημέρες για την έκδοση των 256GB.

Για τις υπόλοιπες εκδόσεις του iPhone 12 Prο, αυτή δηλαδή των 256 GB κι αυτή των 512 GΒ θα πρέπει να εργασθεί κανείς 31 και 36,5 ημέρες αντίστοιχα ενώ για την ναυαρχίδα της Apple, το iPhone 12 Pro Max θα πρέπει να εργασθεί κανείς 30 ημέρες για την έκδοση των 128 GB, 33,6 ημέρες για τηνέκδοση των 256GB και 39 ημέρες για την έκδοση των 512GB. 

Ενδιαφέρον ωστόσο παρουσιάζουν οι διαφοροποιήσεις που προκύπτουν ανά χώρα από την έρευνα της Picodi. Για παράδειγμα ενώ ο Ελληνας εργαζόμενος πρέπει να εργασθεί περισσότερο από έναν μήνα για να αποκτήσει το νέο iPhone 12 Pro των 128 GB, ξοδεύοντας το σύνολο του μισθού εκεί χωρίς δηλαδή να υπολογίζονται άλλα έξοδα διαβίωσης, ένας κάτοικος της Ελβετίας θα πρέπει να εργασθεί μόλις 4,4 ημέρες ενώ ένας κάτοικος των ΗΠΑ μόνο 6,1 ημέρες, χάρη στον υψηλό μέσο μισθό στις προαναφερθείσες χώρες.

Στον αντίποδα ο εργαζόμενος που θα χρειαστεί να δουλέψει τις περισσότερες ημέρες από όλους για να αποκτήσει το νέο iPhone 12 Pro, συγκεκριμένα 54,4 ημέρες,  είναι κάτοικος Ινδίας και Μεξικού.

Όσο για τις χώρες που οι κάτοικοί τους χρειάζονται λιγότερο από δέκα ημέρες δουλειάς για ανα αποκτήσουν το νέο Phone 12 Pro, πέρα από την Ελβετία και τις ΗΠΑ, είναι η Αυστραλία (6,6), το Λουξεμβούργο (6,6), η Δανία (7), η Νορβηγία (7,7) η Σιγκαπούρη (8,1) ο Καναδάς (8,2) η Ιρλανδία (8,9), η Νέα Ζηλανδία (9), Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (9,2), Σουηδία (9,5), Γερμανία (9,7), Ιαπωνία (9,8).

iphone index working days picodi

Μεθοδολογία και πηγή δεδομένων

Να σημειωθεί ο δείκτης iPhone 2020 της Picodi  υπολογίστηκε με βάση τις επίσημες τιμές του iPhone 12 Pro (με μνήμη 128GB), οι οποίες παρέχονται από τοπικά καταστήματα της Apple ή εξουσιοδοτημένους μεταπωλητές. Οι μέσοι μισθοί προέρχονται από ιστότοπους στατιστικών γραφείων ή σχετικών υπουργείων και ισχύουν από την ημερομηνία δημοσίευσης των τιμών iPhone σε μια δεδομένη χώρα. Οι καθαροί μισθοί αποκτήθηκαν χρησιμοποιώντας τοπικούς υπολογιστές μισθών. Για την ακρίβεια διαίρεσε τον μηνιαίο μισθό με 21 – τον μέσο αριθμό εργάσιμων ημερών σε ένα μήνα. Σε χώρες όπου τα στατιστικά γραφεία χρησιμοποιούν εβδομαδιαίες τιμές, διαιρέσαμε τον μισθό με 5.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button