Ελλάδα

Πόσους «θετικούς» στον κορωνοϊό τουρίστες μπορεί να αντέξει η Ελλάδα

Το ανώτατο όριο – Τι ισχύει με τους ελέγχους

Ειδικοί σκιαγραφούν τα στατιστικά ασφαλή όρια «θετικών» τουριστών από το εξωτερικό, στα οποία θα μπορούσε να ανταποκριθεί η Ελλάδα, με βάση τις δυνατότητες της χώρας και σε συνάρτηση με τα επιδημιολογικά δεδομένα του κορωνοϊού.

Ο δειγματοληπτικός έλεγχος που διεξάγεται από κλιμάκια του ΕΟΔΥ σε δεκάδες πύλες εισόδου βασίζεται σε έναν αλγόριθμο που συνυπολογίζει το πού βρισκόταν κάθε ταξιδιώτης τις τελευταίες 14 ημέρες, καθώς και το κατά πόσο πέρασε από «κόκκινες» περιοχές.

Οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι σε ταξιδιώτες από χώρες με μικρό επιδημιολογικό φορτίο θεωρείται ασφαλής πρακτική, καθώς στατιστικά ο κίνδυνος είναι μικρότερος. Όμως δεν ισχύει το ίδιο και για χώρες με ανησυχητικά επιδημιολογικά δεδομένα όπως η Σερβία.

Αν παραδείγματος χάριν σε ένα γκρουπ τουριστών υπάρχουν δύο φορείς που δεν εξεταστούν και περάσουν, η εισροή αυτή είναι στατιστικά «αποδεκτή». Αν όμως σε ένα γκρουπ είναι δεκάδες θετικοί φορείς και περάσουν οι μισοί, τότε ο κίνδυνος διασποράς στην ενδοχώρα είναι πολύ μεγαλύτερος.

Η μεγάλη αναλογία «θετικών» ταξιδιωτών σε σχέση με το σύνολο της ροής από ένα συγκεκριμένο σημείο εισόδου,  αυξάνει την πιθανότητα να περάσουν σημαντικά περισσότεροι φορείς στην χώρα και χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ο Προμαχώνας, για τον οποίο ανακοινώθηκαν έκτακτα μέτρα.

«Λόγω του υψηλού ποσοστού θετικών (σ.σ τουριστών) στον ιό, είναι αρκετοί όσοι δεν έχουν διαγνωστεί και αυτό προκαλεί ανησυχία» δήλωσε στον «Ελεύθερο Τύπο» ο αναπληρωτής καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ Δημήτρης Παρασκευής.

Σύμφωνα με τον επίκουρο καθηγητή Υγιεινής και Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ Γκίκα Μαγιορκίνη, τον οποίο επικαλείται ο Ε.Τ, το καλό σενάριο είναι ένα θετικό κρούσμα ανά 1.000 επισκέπτες από το εξωτερικό. «Και περισσότερους μπορούμε να σηκώσουμε, είναι προτιμότερο όμως να μην ξεφεύγουμε από αυτό τον κανόνα», προσθέτει.

Από την 1η Ιουλίου έχουν καταγραφεί 367 κρούσματα κορωνοϊού εκ των οποίων 221 ήταν εισαγόμενα (μέχρι και το Σάββατο 11 Ιουλίου). Τα έκτακτα μέτρα για τον Προμαχώνα καταδεικνύουν την στατιστική απόκλιση που καταγράφεται στον συγκεκριμένο συνοριακό σταθμό.

Τα έκτακτα μέτρα μέχρι τέλος Ιουλίου αναμένεται να περιορίσουν την εισροή από το συγκεκριμένο σημείο, αλλά «πονοκέφαλο» αποτελούν και οι ασυμπτωματικοί φορείς που εισέρχονται. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με περιστατικά συγχρωτισμού και μεγάλες συναθροίσεις – όπως πανηγύρια όπου δεν τηρούνται τα μέτρα – μπορεί να δημιουργήσει εστίες υπερμετάδοσης, προειδοποιούν οι επιστήμονες.

Τέτοια περιστατικά είναι πιθανό να αυξήσουν την διασπορά με φαινομενικά «ορφανά» κρούσματα, χωρίς προφανή σύνδεση με άλλο γνωστό κρούσμα. Το αποδεκτό, ημερήσιο όριο για αυτά στην χώρα μας, σύμφωνα με ειδικούς, είναι περίπου 20 με 25 και περισσότερα θα καταδείκνυαν μία ύποπτη διασπορά κάτω από το «ραντάρ» των υγειονομικών αρχών.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button