Τοπικά Νέα

Πότε θα χτυπήσει τη Μεσσηνία ο “Ιανός”

Διχασμένες οι γνώμες των μετεωρολόγων για την ένταση του φαινομένου

Έντονες βροχοπτώσεις, καταιγίδες, θυελλώδεις ανέμους -που ενδέχεται να φτάσουν σε επίπεδα θύελλας σε θαλάσσια τμήματα- αναμένονται από την Πέμπτη 17 Σεπτεμβρίου, όταν θα καταφτάνει στη χώρα μας η κακοκαιρία «Ιανός».

Σύμφωνα με τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / «Meteo.gr», καθώς και με διαθέσιμα προγνωστικά μοντέλα άλλων φορέων, η ατμοσφαιρική διαταραχή στην περιοχή της Κεντρικής Μεσογείου, αναμένεται βαθμιαία να ενισχυθεί σημαντικά, δημιουργώντας την κακοκαιρία ΙΑΝΟΣ. Δεν έχει καταστεί ακόμη σαφές,  ότι η κακοκαιρία «ΙΑΝΟΣ» θα αποκτήσει τροπικά χαρακτηριστικά και αν θα πληροί τις προϋποθέσεις ώστε να χαρακτηριστεί Μεσογειακός Κυκλώνας (διεθνώς γνωστά βαρομετρικά χαμηλά ως medicanes από την ένωση των λέξεων Mediterranean και hurricanes), κάτι ωστόσο που δεν μπορεί να αποκλειστεί.

Για πιθανό σχηματισμό «μεσογειακού κυκλώνα» στην Κεντρική Μεσόγειο έκανε λόγο στην πρόγνωσή του ο μετεωρολόγος Κλέαρχος Μαρουσάκης σχετικά με τον καιρό τις επόμενες ημέρες. Στον Μεσογειακό Κυκλώνα που δείχνει να σχηματίζεται αναφέρθηκε και ο Σάκης Αρναούτογλου, που τονίζει πως θα χρειαστεί να περιμένουμε μέχρι και τα ξημερώματα της Πέμπτης για να μάθουμε την ακριβή μορφή και τροχιά που θα πάρει το όποιο φαινόμενο.

Λόγω της αβεβαιότητας που παρουσιάζουν προγνωστικά οι μεταβατικές εποχές, και λόγω της παρούσας θέσης της ατμοσφαιρικής διαταραχής (βρίσκεται πάνω από θάλασσα), δεν είναι ακόμα σαφής η τροχιά που θα ακολουθήσει. Στο χάρτη που ακολουθεί παρουσιάζονται τα 4 επικρατέστερα σενάρια σχετικά την τροχιά που θα ακολουθήσει το κέντρο του βαρομετρικού χαμηλού έως τις 03:00 τα ξημερώματα του Σαββάτου 19/09.

Σε κάθε περίπτωση φαίνεται ότι η Πελοπόννησος και κυρίως ο νομός Μεσσηνίας και Ηλείας θα βρεθεί στο επίκεντρο της κακοκαιρίας, ενώ και η βορειανατολική Πελοπόννησος βρίσκεται στην πορεία της και θα δεχθεί μεγάλο ποσοστό της εκφόρτισης του φυσικού φαινομένου.

Ειδικά για την Μεσσηνία

Όπως αναφέρει ο Κώστας Μενούνος τα δυο μεγάλα μοντέλα συγκλίνουν για σημείο εισόδου του Ιανού τη Μεσσηνία. Το σύστημα αρχίζει να παίρνει τα χαρακτηριστικά του Ζορμπά. Πολλά έχουν να αλλάξουν ακόμα, όπως και η τελική πορεία του πιθανού Μεσογειακού Κυκλώνα, αλλά μια προετοιμασία δεν βλάπτει. Καθαρίστε υδρορροές, φρεάτια, μαζέψτε πράγματα από μπαλκόνια και σίγουρα αν δεν αλλάξει η πορεία μέχρι αύριο το πρωί, τις ξαπλώστρες από την παραλία. Η επικινδυνότητα θα αυξηθεί (ανάλογα με την ταχύτητα προσέλευσης) προς την Πέμπτη το βράδυ.

 

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button