Οικονομία

Πότε και πόσο θα αυξηθεί το επίδομα ανεργίας – Όλες οι λεπτομέρειες

Το επίδομα ανεργίας που λαμβάνουν από το νέο έτος οι άνεργοι θα ανέρχεται σε 407 ευρώ από περίπου 400 ευρώ που είναι σήμερα

Μπορεί η αύξηση του κατώτατου μισθού να επηρεάζει άμεσα περίπου 600.000 εργαζομένους, ωστόσο φέρνει αλλαγές και στο μηνιαίο εισόδημα χιλιάδων δικαιούχων επιδομάτων. Κι αυτό, γιατί πλήθος παροχών είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με τον θεσμοθετημένο κατώτατο μισθό και τα ημερομίσθια. Έτσι, η αύξηση που ανακοίνωσε τη Δευτέρα ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης συμπαρασύρει αρκετά επιδόματα, όπως για παράδειγμα το επίδομα ανεργίας που καταβάλλεται σε χιλιάδες εγγεγραμμένους ανέργους.

Από 1η Ιανουαρίου 2022 ο κατώτατος αυξάνεται κατά 2%. Αυτό σημαίνει ότι από 650 ευρώ μεικτά που είναι σήμερα, θα φτάσει τα 663 μεικτά, ενώ το καθαρό ποσό του μισθού θα αγγίξει τα 569 ευρώ. Πρακτικά, στην τσέπη των εργαζόμενων που λαμβάνουν τον κατώτατο μισθό αυτό μεταφράζεται σε αύξηση μεικτών αποδοχών ύψους 156 ευρώ σε ετήσια βάση.
Το επίδομα ανεργίας που λαμβάνουν από το νέο έτος οι άνεργοι θα ανέρχεται σε 407 ευρώ από περίπου 400 ευρώ που είναι σήμερα, ενώ αμετάβλητο θα μείνει το ειδικό επίδομα μακροχρόνιας ανεργίας το οποίο ανέρχεται σε 200 ευρώ τον μήνα και δεν επηρεάζεται από την αύξηση του κατώτατου, όπως επισημαίνεται στο enikonomia.gr.

Αντίθετα, το Ειδικό βοήθημα λήξης ανεργίας που ισούται με 13 ημερήσια επιδόματα ανεργίας θα αυξηθεί, καθώς συνδέεται με την αναμόρφωση του κατώτατου, ενώ αντίστοιχες αυξήσεις, μικρές μεν αυξήσεις δε, θα υπάρξουν ακόμη στο ειδικό βοήθημα μετά από τρίμηνη παραμονή στα μητρώα των ανέργων, το οποίο ισούται με 15 ημερήσια επιδόματα ανεργίας, στο ειδικό Βοήθημα σε όσους εξέτισαν ποινή στερητική της ελευθερίας που αντιστοιχεί σε 15 ημερήσια επιδόματα ανεργίας, στο ειδικό Βοήθημα λόγω Επίσχεσης Εργασίας ή Διακοπής Εργασιών που ισούται με 20 ημερήσια επιδόματα ανεργίας, αλλά και το βοήθημα Ανεργίας Αυτοτελώς και Ανεξαρτήτως Απασχολουμένων – Ασφαλισμένων που ισούται με το μηνιαίο επίδομα ανεργίας, το οποίο είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με το νομοθετημένο ημερομίσθιο.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button