Lifestyle

Πώς θα ζεστάνετε το σπίτι με έναν… ανεμιστήρα

Αναζητώντας οικονομικούς τρόπους για να ζεστάνουμε το σπίτι μας κατά τη διάρκεια του χειμώνα, η χρήση ενός ανεμιστήρα θα ήταν μάλλον η τελευταία στρατηγική που θα μας περνούσε από το μυαλό.

Ωστόσο, η προσφάτως αισθητή πτώση της θερμοκρασίας σε συνδυασμό με την καλπάζουσα ενεργειακή κρίση, έχουν ωθήσει πολλούς από εμάς στο να αντιμετωπίζουμε τέτοια tips με μία μεγαλύτερη δεκτικότητα σε σχέση με το παρελθόν.

Ήδη πρόσφατα μιλήσαμε σχετικά με το κόλπο με την εφημερίδα για οικονομία στο ρεύμα, καθώς και για το κουμπί στα πλυντήρια που θα σας εξοικονομήσει έως και 30% στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος.

Έχετε αναρωτηθεί, όμως, πώς θα μπορέσετε να ζεστάνετε το σπίτι σας με έναν… ανεμιστήρα οροφής;

Πώς θα ζεστάνετε το σπίτι με έναν… ανεμιστήρα

Λαμβάνοντας υπόψη πως ο ανεμιστήρας είναι μία εξαιρετικά αποδοτική συσκευή (καταναλώνει μόλις το 1% της ενέργειας συγκριτικά με το μέσο κλιματιστικό, σύμφωνα με την «USA Today»), η ιδέα να τον επιστρατεύσουμε για τη θέρμανση του σπιτιού μας ακούγεται αρκετά ελκυστική. Πέρα από ελκυστική, ωστόσο, είναι και εφικτή.

Κάτι που ίσως δεν γνωρίζατε, αλλά αποτελεί χρήσιμη πληροφορία, είναι πως η πλειοψηφία των ανεμιστήρων οροφής είναι σχεδιασμένοι έτσι ώστε να μπορούν να κινηθούν τόσο με δεξιόστροφη, όσο και με αριστερόστροφη φορά.

Συνήθως, οι εργοστασιακές ρυθμίσεις ενός ανεμιστήρα του υπαγορεύουν να κινείται αριστερόστροφα (με φορά αντίθετη από εκείνη του ρολογιού δηλαδή) προκειμένου ο ψυχρός αέρας να κατευθύνεται προς το έδαφος και ο θερμός προς το ταβάνι του σπιτιού σας.

Εντούτοις, όπως αποκαλύπτει η τεχνολογική ιστοσελίδα «CNET», αλλάζοντας τις ρυθμίσεις του ανεμιστήρα σας προκειμένου να κινείται δεξιόστροφα, η συσκευή θα «τραβάει» τον κρύο αέρα προς το ταβάνι, «σπρώχνοντας» παράλληλα τον πιο θερμό αέρα στα χαμηλότερα στρώματα του σπιτιού, γεγονός που καθιστά τη συγκεκριμένη ρύθμιση ως την ιδανική επιλογή για τους χειμερινούς μήνες.

Αυτό συμβαίνει διότι ο θερμός αέρας είναι τυπικά πιο ελαφρύς σε σχέση με τον κρύο και έτσι «παγιδεύεται» κοντά στο ταβάνι του σπιτιού, μακριά από το σημείο όπου συνήθως οι άνθρωποι βρίσκονται. Η κίνηση του ανεμιστήρα θα μπορέσει να κατευθύνει το θερμό αυτό αέρα προς την κατεύθυνσή σας με έναν σταθερό ρυθμό.

Πώς θα αλλάξετε τη φορά του ανεμιστήρα σας για πιο ζεστό σπίτι

Εάν και λίγοι το γνωρίζουν, στην πραγματικότητα, οι ανεμιστήρες κατασκευάζονται έτσι ώστε ο κάθε χρήστης να μπορεί εύκολα να ρυθμίσει τη φορά τους, ανάλογα με την εξωτερική θερμοκρασία.

Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να απενεργοποιήσετε τον ανεμιστήρα σας και στη συνέχεια να πατήσετε το διακόπτη που συνήθως βρίσκεται στο επάνω μέρος του για να αλλάξετε τη φορά των λεπίδων.

Κάτι ακόμα που αξίζει να επισημάνουμε είναι πως, για να δουλέψει σωστά το συγκεκριμένο κόλπο, είναι σημαντικό η ένταση του ανεμιστήρα σας να παραμείνει χαμηλή. «Λειτουργώντας τον ανεμιστήρα οροφής σας δεξιόστροφα, στη χαμηλότερη ρύθμιση έντασης που υπάρχει, θα μπορέσετε να εξοικονομήσετε αρκετά χρήματα στους λογαριασμούς σας», αναφέρει η ιστοσελίδα «Family Handiman».

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button