Green

Πώς ο άνθρωπος έχει επηρεάσει το πόσο κινούνται τα ζώα

Το πόσο έχουν επηρεάσει τις κινήσεις των ζώων οι ανθρώπινες δραστηριότητες παγκοσμίως επιχείρησαν να καταγράψουν Γερμανοί ερευνητές. Όπως διαπίστωσαν, τα θηλαστικά διανύουν στο, διαμορφωμένο από τους ανθρώπους, περιβάλλον μόνο το ένα τρίτο ή και το μισό των αποστάσεων που διανύουν όταν βρίσκονται στην άγρια φύση.

Τα περισσότερα θηλαστικά βρίσκονται καθημερινά σε διαρκή κίνηση για την αναζήτηση τροφής, συντρόφου ή καταφυγίου. Κάποια διανύουν μεγαλύτερες αποστάσεις (π.χ. λιοντάρια, ζέβρες ή ελέφαντες), ενώ άλλα μικρότερες (π.χ. λαγοί, σκίουροι ή ποντίκια). Ωστόσο, όπως εξηγεί το ΑΜΠΕ, εκτιμάται πως το 50% έως 70% του εδάφους του πλανήτη έχει καταληφθεί ή τροποποιηθεί από τον άνθρωπο με τον ένα ή τον άλλο τρόπο.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη βιολόγο δρα Μάρλι Τάκερ του Πανεπιστημίου Γκέτε της Φρανκφούρτης και του γερμανικού Κέντρου Ερευνών Βιοποικιλότητας και Κλίματος Σένκενμπεργκ, διαπίστωσαν ότι ανεξαρτήτως μεγέθους, όλα τα ζώα έχουν περιορίσει σημαντικά την κινητικότητά τους στις περιοχές όπου το φυσικό περιβάλλον έχει διαμορφωθεί από την ανθρώπινη παρουσία και παρέμβαση.

Όπως εξηγούν στη δημοσίευσή τους στο περιοδικό «Science», συγκέντρωσαν στοιχεία για 803 ζώα από 57 είδη θηλαστικών σε όλη τη Γη, με τη βοήθεια συσκευών GPS που είχαν τοποθετηθεί στα ζώα. Έτσι, κατέγραφαν δορυφορικά τις κινήσεις τους και ακολούθως τα στοιχεία για την κινητικότητα των ζώων συσχετίσθηκαν με τον Δείκτη Ανθρώπινου Αποτυπώματος, που μετρά πόσο μια περιοχή έχει αλλάξει από τις διάφορες ανθρώπινες δραστηριότητες (δρόμοι, υποδομές, γεωργία, οικισμοί κ.α.).

Οι ερευνητές διαπίστωσαν πως, σε διάστημα δέκα ημερών, ένα ζώο καλύπτει μόνο το ένα τρίτο έως το μισό της απόστασης όταν κινείται στις περιοχές με έντονο ανθρώπινο «αποτύπωμα» (π.χ. σε ένα τυπικό αγροτικό τοπίο), σε σύγκριση με το ίδιο ζώο σε φυσικό περιβάλλον ανέγγιχτο από τον άνθρωπο.

Αντίθετα, σε μικρά χρονικά διαστήματα, π.χ. διάρκειας μιας ώρας, η μέση κινητικότητα των ζώων δεν διαφέρει στις «ανθρώπινες» από τις «άγριες» περιοχές. Με άλλα λόγια, οι ανθρώπινες δραστηριότητες δεν έχουν την ίδια επίπτωση βραχυπρόθεσμα, όσο έχουν μεσοπρόθεσμα.

Δύο βασικοί λόγοι που τα ζώα κινούνται λιγότερο είναι ότι κοντά στους ανθρώπους μπορούν να βρουν πιο εύκολα τροφή και ότι εξαιτίας των ανθρωπίνων κατασκευών (φράχτες, δρόμοι, γραμμές τρένων κ.α.) δυσκολεύονται να διασχίσουν μεγάλες αποστάσεις.

Οι ερευνητές ανέφεραν ότι είναι σημαντικό τα ζώα να κινούνται ελεύθερα, καθώς έτσι εκπληρώνουν καλύτερα διάφορες ζωτικές λειτουργίες για την υγεία των οικοσυστημάτων, όπως η μεταφορά θρεπτικών ουσιών και σπόρων από μέρος σε μέρος.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.