Τεχνολογία

Πώς ο Bill Gates έκλεψε την ιδέα των Windows από τον Steve Jobs και έγινε ο πλουσιότερος άνθρωπος του κόσμου

Τα Windows άλλαξαν για πάντα την πληροφορική και τον τρόπο που χρησιμοποιούμε τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές. Τα Windows έκαναν την Microsoft την μεγαλύτερη εταιρεία λογισμικού στον κόσμο και τον Bill Gates τον πλουσιότερο άνθρωπο στη Γη. Τα Windows όμως χάλασαν μια φιλία και έφεραν μια εταιρεία στο χείλος της καταστροφής.

Τη δεκαετία του ’80 ο ιδρυτής της Microsoft έδινε αγώνα για να καταστήσει την εταιρεία του πετυχημένη. Το ίδιο έκανε και ένας άλλος startuper της εποχής, που το όνομα του έγινε θρύλος στο χώρο της τεχνολογίας. Ο Steve Jobs, επικεφαλής τότε της Apple στα πρώτα της βήματα. Αυτό που λήγει γνωρίζουν, είναι πως οι δυο τους συνδέονταν με μια στενή φιλία, που όμως τέλειωσε άδοξα με την κυκλοφορία των πρώτων Windows.

Τί είχε όμως συμβεί; Ο Steve Jobs είχε καλέσει τον Bill Gates για να του δείξει το επαναστατικό λειτουργικό σύστημα που ετοίμαζε η Apple, και βασίζονταν στα παράθυρα που έτρεχαν ταυτόχρονα πολλαπλές λειτουργίες, ενώ η πλοήγηση σε αυτά γινόνταν όχι με πλήκτρα, αλλά με την χρήση του ποντικιού που μόλις είχε εφευρεθεί.

Εκστασιασμένος ο Bill Gates, έφυγε από τα γραφεία της Apple και πήγε στα κεντρικά της Microsoft όπου κάλεσε αμέσως τους συνεργάτες τους. Η εντολή του ήταν σαφής: Η Microsoft όχι απλά έπρεπε να φτιάξει λειτουργικό σύστημα με τις ίδιες δυνατότητες αλλά να το βγάλει στην αγορά και πρώτη! Όπως και έγινε…

Ο Steve Jobs έχασε τη Γη κάτω απ’τα πόδια του την μέρα που κυκλοφόρησαν τα Windows. Κάλεσε αμέσως τον Gates και ξέσπασε την οργή του στον άνθρωπο που ως τότε θεωρούσε φίλο του.

Η Apple έβγαλε το δικό της λογισμικό για τους υπολογιστές της, τους Macintosh λίγο καιρό αργότερα. Τα Windows ωστόσο είχαν ήδη γίνει ανάρπαστα και μαζί οι υπολογιστές κάθε κατασκευαστή στους οποίους και λειτουργούσαν. Η καινοτομία που έφερε την επανάσταση στα λειτουργικά συστήματα, χρεώθηκε στον Bill Gates και την Microsof, ενώ ο Steve Jobs και η Apple είδαν τις πωλήσεις τους να καταρρέουν τα επόμενα χρόνια.

Και μπορεί ο Bill Gates να είδε την ιδέα στα εργαστήρια της Apple, ωστόσο δεν ήταν ο πρώτος που έκλεβε την ιδέα. Ο ίδιος ο Steve Jobs, είχε δει το λειτουργικό που είχε σχεδιάσει η Xerox σε μια αντίστοιχη επίσκεψη στην άλλη εταιρεία. Εκεί πρωτοείδε μάλιστα και το ποντίκι.

Σε μια συνάντηση τους, φέρονται να υπόθηκαν τα εξής:  «Σε εμπιστεύτηκα και τώρα κλέβεις από εμάς», φώναξε ο Jobs για να του απαντήσει ο Gates : «Λοιπόν Steve , πιστεύω ότι υπάρχει παραπάνω από ένας τρόπος που μπορεί να το δει κανείς. Αυτό που είναι πιο κοντά στην πραγματικότητα είναι ότι είχαμε και οι δύο αυτόν τον πλούσιο γείτονα με την ονομασία Xerox και όταν μπήκα στο σπίτι του για να κλέψω την τηλεόραση του ανακάλυψα ότι την είχες ήδη κλέψει εσύ».

Οι δυο τους δεν είχαν καθόλου σχέσεις για αρκετά χρόνια. Ο ιδιοκτήτης της Microsoft πλούτιζε αδιάκοπα και ταυτόχρονα γινόταν κόκκινο πανί για τους fans των Mac. Στο μεταξύ ο Steve Jobs αποχώρησε και επέστρεψε στην Apple. Στο νέο του ξεκίνημα είχε την τεράστια βοήθεια – και οικονομική – του Bill Gates, με την οποία η Apple έφτασε στα σημερινά της μεγέθη.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.