Δήμος ΚαλαμάταςΠολιτιστικά - Εκδηλώσεις

Ρεσιτάλ του βαρύτονου Δημήτρη Πλατανιά στο Κάστρο Καλαμάτας

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων “Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός” που διοργανώνει το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού ο γνωστός και καταξιωμένος Έλληνας βαρύτονος της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, Δημήτρης Πλατανιάς θα δώσει ένα μοναδικό προσωπικό ρεσιτάλ στην ιδιαίτερη πατρίδα του, την Καλαμάτα, την Κυριακή 9 Αυγούστου στο αμφιθέατρο του Κάστρου. 

 

Συνοδευόμενος στο πιάνο από τη Σοφία Ταμβακοπούλου, ο σπουδαίος βαρύτονος θα παρουσιάσει ένα πρόγραμμα υψηλών απαιτήσεων με δημοφιλείς άριες από όπερες των Βέρντι και Τζορντάνο, Μασνέ και τραγούδια των Βέρντι, Τόστι, Σαμάρα, Χατζηαποστόλου.

Σύντομο βιογραφικό : Ο Δημήτρης Πλατανιάς είναι Βαρύτονος. Έλαβε πτυχίο κιθάρας (τάξη Γιώργου Μαυρέα) και δίπλωμα μονωδίας (τάξη Μαρίας Μαρκέτου) στο Δημοτικό Ωδείο Καλαμάτας. Συνέχισε σπουδές όπερας στην Ιταλία με τη Μασάκο Τανάκα Πρόττι (υποτροφία «Αλεξάνδρα Τριάντη», 2000). Από το 2004 μελετάει με τον Άρη Χριστοφέλλη. Έχει συνεργαστεί με πολυάριθμες ελληνικές και ξένες ορχήστρες.

Πρωτοεμφανίστηκε στην Εθνική Λυρική Σκηνή ως Άλφιο (Καβαλλερία ρουστικάνα, 2004), ενώ έκτοτε έχει ερμηνεύσει πλήθος ρόλων, μεταξύ άλλων Μαρτσέλλο (Μποέμ), Φίγκαρο (Οι γάμοι του Φίγκαρο), Άρχοντα (Ο Πρωτομάστορας), Ρενάτο (Ένας χορός μεταμφιεσμένων), Ριγολέττο, Αμονάσρο (Αΐντα), Ζερμόν (Τραβιάτα), Σκάρπια (Τόσκα), Ντι Λούνα (Ο τροβαδούρος), Τέλραμουντ (Λόενγκριν).

Έχει εμφανιστεί σε σπουδαία θέατρα και φεστιβάλ παγκοσμίως όπως στο Θέατρο Ο Φοίνικας της Βενετίας, στο Θέατρο Σάο Κάρλος της Λισαβόνας, στην Κρατική Όπερα του Μόναχο, στην Όπερα της Φρανκφούρτης, στο Λα Μονναί των Βρυξελλών, στην Βασιλική Όπερα του Λονδίνου (Κόβεντ Γκάρντεν), στην Κρατική Όπερα της Βαυαρίας, στην Όπερα της Φλωρεντίας, στο Μέγαρο Τεχνών Βασίλισσα Σοφία στην Βαλένθια, στην Όπερα της Στουτγάρδης, καθώς επίσης και στα Φεστιβάλ Μπρέγκεντς και Ζάλτσμπουργκ.

Από το Δημοτικό Ωδείο Καλαμάτας έως την απόφασή του – στην τρίτη δεκαετία της ζωής του – να γίνει τραγουδιστής της όπερας και από τα πρώτα του βήματα στην Εθνική Λυρική Σκηνή έως την κατάκτηση των κορυφαίων ευρωπαϊκών λυρικών θεάτρων, η πορεία του Δημήτρη Πλατανιά συνοδεύεται από λέξεις όπως αφιέρωση, μελέτη, επιμονή, στόχευση, συγκέντρωση, ταλέντο, εσωτερική δύναμη.

Αυτόν τον ταλαντούχο καλλιτέχνη θα έχουμε την χαρά να απολαύσουμε στις 9 Αυγούστου στο Αμφιθέατρο Κάστρου Καλαμάτας.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button