Οικονομία

Ρεύμα: Αυξήσεις στους λογαριασμούς από την 1η Αυγούστου

«Καίνε» τις τσέπες των καταναλωτών οι αυξήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα, καθώς αλλάζουν οι τιμές για τα τέλη χρήσης δικτύου μεταφοράς και οι επιβαρύνσεις στους λογαριασμούς θα φανούν από την 1η Αυγούστου. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού OPEN, η ΡΑΕ ενέκρινε τις νέες χρεώσεις συστήματος μεταφοράς έπειτα από εισήγηση του ΑΔΜΗΕ για το 2021 και έτσι έρχονται επιβαρύνσεις για νοικοκυριά και επιχειρήσεις άμεσα.

Πόσο θα «φουσκώνουν» οι λογαριασμοί

  • Μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις θα δουν αυξήσεις της τάξης του 15,6%
  • Οι οικιακοί καταναλωτές θα δουν αύξηση 3,3 % καθώς η χρέωση ανεβαίνει στα 0,56 ευρώ η κιλοβατώρα από 0,54 ευρώ
  • Μικρές επιχειρήσεις και οδικός φωτισμός θα επιβαρυνθούν με 6,5%
  • Για τους οικιακούς καταναλωτές δικαιούχους κοινωνικού Τιμολογίου και πολύτεκνους, η επιβάρυνση θα είναι 3%

Αντίθετα, μείωση θα υπάρξει για την ενεργοβόρα και βαριά βιομηχανία της τάξεως του 2%

ΔΕΗ: Eκπτωση 30 % από τον Αύγουστο

Υπενθυμίζεται ότι προ ολίγων ημερών, η ΔΕΗ αποφάσισε έκπτωση 30% στα τιμολόγια με εφαρμογή από τις 5 Αυγούστου.

προκειμένου να αντισταθμίσει την αναμενόμενη επιβάρυνση από την εφαρμογή – με υπόδειξη της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας – ρήτρας χονδρεμπορικής τιμής από την ίδια ημερομηνία.

Σύμφωνα με τα «σενάρια» για την εξέλιξη των τιμών που εξέτασε η επιχείρηση, η ρήτρα χονδρεμπορικής τιμής σε συνδυασμό με την έκπτωση 30 % οδηγεί σε όφελος ή μικρότερη επιβάρυνση για τους καταναλωτές, από εκείνη που θα είχαν αν παρέμενε η υφιστάμενη ρήτρα διοξειδίου του άνθρακα στα τιμολόγια. Η «ρήτρα αναπροσαρμογής χρέωσης προμήθειας» που επιβάλλεται από τις 5 Αυγούστου θα συνδέει τα βασικά τιμολόγια της ΔΕΗ με την εξέλιξη των τιμών στην προημερήσια αγορά του Χρηματιστηρίου Ενέργειας του εκάστοτε προηγούμενου μήνα. Η ρήτρα αυτή θα αντικαταστήσει τον αντίστοιχο μηχανισμό που ισχύει σήμερα με βάση τη διακύμανση των τιμών των δικαιωμάτων εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα (ρήτρα CO2) και καταργείται επίσης από τις 5 Αυγούστου.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button