Τοπικά Νέα

Σάλος με το ν/σ που κατατέθηκε – Καταργούνται τα ΝΠΔΔ των Δήμων και έρχονται πιο πολλοί αντιδήμαρχοι!

Νομοσχέδιο που τέθηκε εν μέσω προεκλογικής περιόδου σε διαβούλευση καταργεί αρχικά τα ΝΠΔΔ, δηλαδή δημοτικούς οργανισμούς και επιχειρήσεις και σε β’ φάση τις σχολικές επιτροπές

Τα πάνω κάτω στη λειτουργία των Δήμων φέρνει η κυβέρνηση, καθώς με νομοσχέδιο που τέθηκε αιφνιδιαστικά σε διαβούλευση, εν μέσω μάλιστα προεκλογικής περιόδου και λίγο πριν την κάλπη (!), έρχεται το τέλος των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου των Δήμων, δηλαδή των δημοτικών οργανισμών και επιχειρήσεων.

Η λειτουργία των 514 προς κατάργηση δημοτικών οργανισμών και επιχειρήσεων ανά τη χώρα θα περάσει από την 1η Ιανουαρίου 2024, δηλαδή με την έναρξη της νέας αυτοδιοικητικής θητείας στον κεντρικό πυρήνα των Δήμων, με στόχο – όπως επικαλείται η κυβέρνηση – την ορθολογικότερη διαχείριση και την εξοικονόμηση δαπανών, ενώ κάτι αντίστοιχο θα ισχύσει από τις 30 Ιουνίου 2024 και για τις σχολικές επιτροπές που επίσης καταργούνται και περνούν στους Δήμους.

Αναλυτικότερα, την αυτοδίκαιη κατάργηση των ΝΠΔΔ και των κοινωφελών επιχειρήσεων των Δήμων προβλέπει σχέδιο νόμου του υπουργείου Εσωτερικών με τίτλο “Αναμόρφωση του συστήματος διακυβέρνησης Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης α’ και β’ βαθμού, κατάργηση Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου Δήμων, παρακολούθηση επιδόσεων Τοπικής Αυτοδιοίκησης και άλλες διατάξεις», που αναρτήθηκε σε δημόσια διαβούλευση.

Η κατάργηση των 514 δημοτικών ΝΠΔΔ και των κοινωφελών επιχειρήσεων των Δήμων προβλέπεται για τις 31 Δεκεμβρίου 2023, δηλαδή την τελευταία ημέρα της τρέχουσας δημοτικής περιόδου. Στην αιτιολογική έκθεση αναφέρεται ότι το μέτρο αποσκοπεί στην αντιμετώπιση δυσλειτουργιών που παρουσιάζουν τα Νομικά Πρόσωπα των Δήμων, λόγω ελλιπούς στελέχωσης και διάσπασης των τοπικών υποθέσεων, μεταξύ αυτών και του κεντρικού Δήμου.

Το προσωπικό των καταργούμενων φορέων μεταφέρεται στον Δήμο και παρέχει τις υπηρεσίες του με την ίδια σχέση εργασίας ή έμμισθης εντολής. Το μόνιμο προσωπικό κατατάσσεται σε αντίστοιχες με τα προσόντα του οργανικές θέσεις ανά κατηγορία και κλάδο/ειδικότητα, το δε προσωπικό με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου κατατάσσεται σε προσωρινές προσωποπαγείς θέσεις αντίστοιχης κατηγορίας και κλάδου/ειδικότητας, οι οποίες συστήνονται στον οργανισμό εσωτερικής υπηρεσίας του Δήμου και καταργούνται κατά τη με οποιονδήποτε τρόπο αποχώρηση του υπαλλήλου.

Προβλέπεται, επίσης, ότι από την 30ή Ιουνίου 2024 παύει η λειτουργία των περισσότερων από 600 σχολικών επιτροπών και των δημοτικών επιτροπών και οι αρμοδιότητές τους μεταφέρονται στους οικείους Δήμους.

Η μεταφορά του προσωπικού, των πόρων και των αρμοδιοτήτων τους στον κεντρικό πυρήνα των Δήμων θα διασφαλίσει καλύτερη διαχείριση πόρων, βελτίωση της κατανομή αρμοδιοτήτων στο προσωπικό και οικονομίες κλίμακας.

Για την άσκηση των αρμοδιοτήτων των καταργούμενων Νομικών Προσώπων οι Δήμοι μπορούν να συστήσουν επιτροπές, ενώ για θέματα των σχολικών επιτροπών θα πρέπει να συσταθούν υποχρεωτικά έως δύο επιτροπές.

Για καθένα νομικό πρόσωπο που καταργείται αυξάνεται ο αριθμός των αντιδημάρχων κατά έναν, εφόσον ο μέσος όρος του προϋπολογισμού του καταργούμενου νομικού προσώπου των πέντε τελευταίων ετών είναι μεγαλύτερος του 1 εκατομμυρίου ευρώ.

Σχετικά Άρθρα

Ενα Σχόλιο

 1. Η Απόφαση Καταργήσεως των Νομικών Προσώπων και των Δημοτικών Επιχειρήσεων είναι Υπερβολικά Σωστή και έπρεπε να είχε γίνει χθες .

  Κατ’αρχάς οι οποίες θέσεις εργασίας ήταν για λίγους , ένα κλειστό σύστημα του εκάστοτε Δημάρχου.

  Δηλαδή στην ΔΕΥΑΤ Τριφυλίας ένας πολιτης του Δήμου Τριφυλίας , χωρίς δελτίο ανεργίας , χωρίς ποσοστό αναπηρίας , άγαμος γιατί να μην έχει δικαίωμα να συμμετάσχει σε ένα διαγωνισμό και ας μεταφέρει τα εργαλεία δεν χρειάζεται να είναι υδραυλικός η για να οδηγήσει μια μικρή κλούβα της ΔΕΥΑΤ Τριφυλίας να θέλει δίπλωμα Γ Κατηγορίας.

  Για αυτό πολύ σωστά καταργούνται και μπράβο στον Κυριάκο Μητσοτάκη και την Υπουργό Εσωτερικών Νίκη Κεραμεως .

  Υποτίθεται ότι η ισονομία είναι κατοχυρωμένη στο Σύνταγμα.

  Δεν μπορεί κάποιος να έχει δελτίο ανεργίας η ποσοστό αναπηρίας για να συμμετέχει σε διαγωνισμό και ο υπόλοιπος κόσμος να μην μπορεί να δουλέψει.

  Όλοι οι Πολίτες ίσοι απέναντι στον Νόμο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button