Αγροτικά

Σήμα κινδύνου για την άρδευση – oι υψηλές θερμοκρασίες προκαλούν ανησυχία

Η αντίστροφη μέτρηση για την οριστική κατάθεση των δικαιολογητικών που απαιτούνται για την άρδευση έχει αρχίσει, αλλά τίποτα δεν δείχνει μέχρι τώρα ότι το πρόβλημα οδεύει προς την οριστική του λύση.

Όπως εξηγεί στην «ΥΧ» ο αντιπρόεδρος του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Πελοποννήσου και Στερεάς Ελλάδας και πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Καλαμάτας, Μιχάλης Αντωνόπουλος, «αυτήν τη στιγμή, στην Πελοπόννησο, μόλις το 50% έχει καταθέσει τα δικαιολογητικά που απαιτούνται. Η παράταση που δόθηκε μέχρι τις 27 Σεπτεμβρίου ακύρωσε τις όποιες προθέσεις υπήρχαν, ώστε να ολοκληρωθεί ο εξηλεκτρισμός των αρδευόμενων περιοχών.

Εκείνο που πρέπει να γίνει κατανοητό είναι ότι η υπεράντληση φέτος μπορεί να δημιουργήσει σε συγκεκριμένες περιοχές σοβαρά προβλήματα, αφού από τη μία πλευρά έχουμε περάσει έναν χειμώνα με πολλές βροχές και από την άλλη έχουμε διανύσει έναν Ιούνιο με έντονες ζέστες».

Η άντληση των νερών πλέον είναι προβληματική και πρέπει να οδηγηθούμε σύντομα σε νέες δράσεις, ώστε να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα που, αυτήν τη χρονιά, λόγω υψηλών θερμοκρασιών θα είναι εντονότερο

Μείωση

Το ΓΕΩΤΕΕ παράρτημα Πελοποννήσου έχει τονίσει, κατά καιρούς, την ανάγκη να γίνει μείωση και εξορθολογισμός του νερού που κατευθύνεται προς γεωργική χρήση, καθώς υπολογίζεται ότι στη Μεσσηνία από τα 169.000.000 κυβικά μέτρα απολήψεων ανά έτος από τη λεκάνη απορροής του Πάμισου – Νέδοντος – Νέδας, τα 140.000.000 κυβικά προορίζονται για άρδευση. «Το πρόβλημα της υφαλμύρωσης καταγράφεται σε περιοχές της Αργολίδας, της Κορινθίας της Δυτικής Μεσσηνίας και, γενικότερα, σε παράκτιες ζώνες», σημειώνει ο κ. Αντωνόπουλος.

Και προσθέτει: «Η άντληση των νερών πλέον είναι προβληματική και πρέπει να οδηγηθούμε σύντομα σε νέες δράσεις, ώστε να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα που, αυτήν τη χρονιά, λόγω υψηλών θερμοκρασιών θα είναι εντονότερο. Σύμφωνα με το σχέδιο διαχείρισης λεκανών έπρεπε να είχαν χαρακτηριστεί ως κόκκινες ζώνες λόγω έλλειψης αποθεμάτων νερού και κακής ποιότητας νερού άρδευσης».

Η ανησυχία για τη διαχείριση του νερού αυτήν τη χρονιά λόγω των υψηλών θερμοκρασιών είναι μεγάλη και γι’ αυτό το ΓΕΩΤΕΕ έχει δημιουργήσει ένα παρατηρητήριο συλλέγοντας πληροφορίες από όλη την περιφέρεια.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button