Τοπικά Νέα

Σήμερα: Δημόσια εκσκαφή φωλιάς καρέτα καρέτα στο Μάτι Γαργαλιάνων

ΞΕΚΙΝΟΥΝ ΟΙ ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΕΚΣΚΑΦΕΣ ΤΩΝ ΦΩΛΙΩΝ ΤΗΣ ΚΑΡΕΤΑ!

Σε όλη την προστατευόμενη περιοχή NATURA της λιμνοθάλασσας Γιάλοβα, στις παραλίες του νότιου Ιονίου, από το Μάτι έως την Μπούκα, στο Γλυφαδάκι, στο Πετροχώρι και έως νότια στη Βοϊδοκοιλιά, έχουν ήδη εντοπιστεί και προστατεύονται 72 φωλιές Καρέτα, μέχρι στιγμής. Η μία μετά την άλλη συμπληρώνουν τους δύο μήνες και σε πολλά σημεία των παραλιών δεκάδες χελωνάκια κάθε βράδυ τρέχουν προς τη θαλασσα.

«Οι φωλιές είναι οριοθετημένες και έχουν τρίγλωσση ενημερωτική πινακίδα και έτσι οι ημερήσιες ανθρώπινες δραστηριότητες δεν επηρεάζονται. Τη νύχτα σημαντικό είναι να αποφεύγεται κάθε όχληση στην παραλία, κάθε χρήση φωτός, ή άναμμα φωτιάς ώστε να μπορούν τα χελωνάκια να βρουν τον δρόμο προς τη θάλασσα χωρίς να αποπροσανατολιστούν από τεχνητό φωτισμό. Οι χελώνες είναι δείκτης υγείας του οικοσυστήματος και η παρουσία τους δεν είναι τυχαία στις πεντακάθαρες θάλασσες της περιοχής. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να διατηρηθεί ο τοπικός πληθυσμός της χελώνας, όσο μικρός κι αν είναι, αφού εάν τελικά εξαφανιστεί τότε δεν μπορεί να αναπληρωθεί από άλλες περιοχές», μας λέει ο κ. Κώστας Τενεκετζής, ο τοπικός επιστημονικός υπεύθυνος του ΑΡΧΕΛΩΝ.

Μετά από δυο μήνες επώασης στην άμμο, από κάθε φωλιά θα φτάσουν συνολικά στη θάλασσα περίπου 80 χελωνάκια, μέσα σε 5-7 νύχτες, και από αυτά τα δυνατότερα, μόνο 1-2 στα χίλια, θα επιβιώσουν στο μεγάλο τους ταξίδι για να επιστρέψουν στην παραλία που γεννήθηκαν μετά από δυο δεκαετίες.

Αφού όλα τα χελωνάκια φτάσουν στη θάλασσα, ο ΑΡΧΕΛΩΝ κάνει εκσκαφή της φωλιάς για να καταγράψει το ποσοστό της επιτυχίας της εκκόλαψης, δηλαδή πόσα από αυτά έφτασαν με επιτυχία στο νερό καθώς και πόσα δεν εκκολάφθηκαν. Πολύ συχνά μέσα στη φωλιά βρίσκονται και αργοπορημένα χελωνάκια, τα οποία και απεγκλωβίζονται προσεκτικά από τους εθελοντές του ΑΡΧΕΛΩΝ και οδηγούνται με συγκεκριμένο τρόπο στο νερό, κάτι που ενθουσιάζει ιδιαίτερα τους παρατηρητές.

Ορισμένες εκσκαφές γίνονται φέτος στην περιοχή μας δημόσια και μπορούν να τις παρακολουθήσουν όλοι όσοι ενδιαφέρονται για το μοναδικό αυτό γεγονός. Το πρόγραμμα των δημόσιων εκσκαφών είναι το ακόλουθο και θα ανανεώνεται διαρκώς:

 

  • Κυριακή 12/8, 19:00, στις ομπρέλες του café OASIS, παραλία Μάτι Γαργαλιάνων
  • Τρίτη 14/8, 19:00, 50μ. βόρεια από το ποταμάκι, παραλία Μάτι Γαργαλιάνων

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button